Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen boven de 70 jaar: zo pak je het aan

Personal Fitness Nederland afvallen boven de 70 jaar

Afvallen boven de 70 jaar: zo pak je het aan

Waarom is afvallen lastiger als je boven de 70 jaar oud bent? En hoe kun je als 70-plusser toch wat kilo’s verliezen? Wij hebben de antwoorden voor je! In dit artikel vertellen je dan ook alles over het hoe en wat van kilo’s verliezen op latere leeftijd. En het mooie is dat je met onze adviezen niet alleen gewicht gaat verliezen. Je verbetert er ook je metabolisme mee en de kans op ‘ouderdomskwalen’ als diabetes type 2 en ondervoeding verkleint. Lees dus snel verder en doe er je voordeel mee.

Afvallen boven de 70 jaar: onze gouden tips

Wanneer je ouder wordt, krijgt je lichaam steeds meer moeite met het omzetten van voeding in energie. Je stofwisseling, ofwel metabolisme, werkt niet meer optimaal waardoor je minder snel calorieën verbrand en eerder aankomt in gewicht. Hier moet je dus zo goed mogelijk op inspelen. Ben je boven de 70 jaar oud en wil je graag afvallen? Dan adviseren we je het volgende:

1. Zorg voor voldoende beweging

Blijf in vorm door wat vaker een blokje om te wandelen of de fiets te pakken. Hierdoor zorg je ervoor dat je stofwisseling beter werkt. Je spieren helpen bij het verbranden van calorieën en dat resulteert naar verloop van tijd in gewichtsverlies. Beweeg dus met grote regelmaat en zie dat als een vanzelfsprekendheid.

Wil je je spieren echt effectief trainen, doe dan ook oefeningen waarbij je je complete lichaam inspant. Ga een uurtje baantjes trekken in het dichtstbijzijnde zwembad of naar de sportschool voor een treffende krachttraining bij een personal trainer. Nee, je hoeft er niet meteen uit te zien als een bodybuilder en dat zal ook niet zomaar gebeuren. Je wilt vooral fit blijven en misschien een beetje afvallen, en dat gaat boven de 70 jaar oud nu eenmaal niet vanzelf.

2. Eet voldoende eiwitten

Als je wilt afvallen boven de 70 jaar en je vet wilt omzetten in spieren, dan heeft je lichaam hier de juiste bouwstoffen voor nodig. Eet daarom voldoende proteïne rondom het sporten. Deze voeding draagt namelijk bij het aan toenemen van je spiermassa. Je kunt hierbij denken aan voeding in de vorm van bijvoorbeeld linzen, bonen, noten, ei, vis en (plantaardige) yoghurt.

Tip: voeg bij iedere maaltijd wat eiwitten toe, zo kom je makkelijker aan de hoeveelheid die je nodig hebt op een dag. Voor iemand die af en toe sport, moet je rekening houden met 1 à 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilo, zorg er dan voor dat je dagelijks zo’n 70 tot 105 gram eiwitten binnenkrijgt. Houd het natuurlijk ook leuk voor jezelf, het komt niet op een grammetje meer of minder.

3. Zorg dagelijks voor minimaal 3 eetmomenten

Neem jezelf voor om iedere 3 uur wat te eten. Door kleinere porties over de dag te verdelen, blijft je stofwisseling voortdurend op gang. Het is het dan voor je lichaam makkelijker om alles te verwerken, omdat er nu eenmaal minder tegelijk binnenkomt. Daardoor zal je eerder calorieën verbranden en val je dus ook sneller af.

4. Eet gevarieerd

Het zal vast geen verrassing zijn dat eenzijdige voeding funest is voor je lichaam. Dus stort je niet meteen enkel op de eiwitten, maar zorg voor voldoende variatie. Door een combinatie van koolhydraten en vezels bijvoorbeeld met volkorenbrood, bruine rijst of granen zoals haver en quinoa. Behalve veel vezels vind je in deze producten ook heel wat proteïne terug. Wil je je maaltijd compleet maken? Voeg dan ook wat gezonde, onverzadigde vetten toe in de vorm van olijfolie, noten of vette vis.

5. Drink voldoende water

Het is voor iedereen wel van belang: hydrateren. Maar zeker wanneer je wilt afvallen boven de 70 jaar oud. Want wist je dat je metabolisme versnelt wanneer je meer water drinkt? Ironisch genoeg krijg je op oudere leeftijd minder vocht binnen uit voeding, omdat je doorgaans minder eet. Drink dus meer en compenseer dit. Minimaal 2 liter water op een dag is hierbij de richtlijn. Om zeker te weten dat je dat lukt, kun je dagelijks een karaf met deze inhoud vullen. Neem jezelf voor om dit in de avond leeggedronken te hebben. Bijvoorbeeld door op vaste momenten een glas te vullen.

Diabetes bij ouderen

Als je voorgaande tips goed volgt, gaat het je lukken: afvallen boven de 70 jaar oud. En een groot bijkomend voordeel is dat hiermee ook het risico op ziektes afneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het veelvoorkomende diabetes type 2, dat ook wel ouderdomssuiker wordt genoemd. Veel moe zijn, continu dorst hebben en kampen met een wazig zicht zijn hier symptomen van. Bij deze ziekte ontstaat een ophoping van suiker in je bloed en is je lichaam niet meer in staat dit zelf af te voeren. Met allerlei mogelijke complicaties zoals hart- en vaatziekten als gevolg.

Ondervoeding bij ouderen

Maar liefst 1 op de 4 ouderen in zorginstellingen heeft last van ondergewicht. De oorzaken hiervan zijn verschillend, maar in de meeste gevallen is dit een gevolg van onvoldoende beweging en voeding. Ben je bang dat je te licht bent, neem dan contact op met je huisarts. Er kleven namelijk wat gevaren aan ondervoeding. Zo heb je meer kans op ziektes en ervaar je een lagere kwaliteit van leven. Het is dus van belang dat je indien nodig hulp inschakelt.

Wil je afvallen boven de 70 jaar? Wij staan voor je klaar!

Je weet het inmiddels; afvallen boven de 70 jaar oud is anders dan op je 30e. Het Voedingscentrum adviseert mensen van deze leeftijd dan ook begeleiding te zoeken om hun doelen na te streven. Bij Personal Fitness Nederland kijken we graag op alle terreinen met je mee: van gezonde voeding tot aan voldoende beweging. Jouw persoonlijke situatie is bij ons altijd het uitgangspunt. Wil je graag eens kennismaken? Dat kan! Je kunt nu zelfs geheel gratis en vrijblijvend een week bij ons komen sporten. We hebben vestigingen in heel het land, dus er is vrijwel altijd wel een studio in jouw omgeving. Vul onderstaand formulier in en onze trainers nemen binnen een werkdag nog contact met je op.

Gratis Proefweek

Afvallen boven de 70 jaar kan iedereen

Men zegt vaak dat afvallen boven de 70 jaar onmogelijk is. Maar dit is zeker niet het geval. Wij bij Personal Fitness Nederland hebben talloze mensen boven de 70 jaar zien afvallen. En jij kunt dit dus ook bij ons succesvol doen. Hoewel dit moeilijker is vergeleken met iemand die zich in de bloei van zijn of haar leven bevindt, zijn er enkele technieken waarbij afvallen boven de 70 jaar oud een reële optie is. In dit artikel geven wij van Personal Fitness Nederland daarom twee tips om met succes af te kunnen vallen.

Afvallen boven de 70 jaar via sport

Onze eerste tip is om te gaan sporten. Om afvallen boven de 70 jaar mogelijk te maken, moet je namelijk een lichamelijke calorietekort creëren. Dit kun je op twee verschillende manieren doen. Wij komen zo dadelijk op de tweede manier terug, maar via sport verhoog jij het aantal calorieën die jij verbrandt. Daardoor kom je eerder aan een calorietekort.

Voor sommigen is sporten wat lastiger. Gelukkig bestaan er op sportscholen vele machines die bepaalde spiergroepen isoleren. Hierdoor kun jij succesvol sporten zonder je lichaam pijn te doen. Ook bij ons kun je deze machines vinden, dus boek snel een sessie.

Consumeer minder calorieën

De tweede techniek om afvallen boven de 70 jaar te garanderen, is door minder calorieën te consumeren. Wist je dat mensen boven 70 minder calorieën nodig hebben vergeleken met mensen die onder de 70 zijn? Er ontstaat vaak overgewicht doordat men nooit hun dieet heeft aangepast aan wat hun lichaam nodig heeft. Daarnaast is het ook cruciaal om de juiste stoffen binnen te krijgen. Wanneer jij een sessie bij ons boekt, zal jij talloze tips krijgen om jouw voeding op orde te krijgen.

Dit waren onze 2 tips om boven de 70 jaar af te kunnen vallen. Door deze 2 tips toe te passen, zul jij na verloop van tijd resultaten zien. Wij hopen je goed op de hoogte te hebben gebracht en wensen je alvast veel succes toe met het afvallen.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen