Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Sporten als je ongesteld bent: hoe blijft het mogelijk?

diëten vijf soorten

Sporten als je ongesteld bent, kan ongemakkelijk aanvoelen. Zeker als het je onverwachts overkomt, heb je vaak niet de juiste middelen bij je om met het sporten door te gaan. Veel vrouwen stellen het sporten uit als ze ongesteld zijn. Toch zijn er zeker voldoende manieren om te sporten als je ongesteld bent.

Voor sommige vrouwen kan sporten tijdens de menstruatie als een uitdaging ervaren worden, vanwege de fysieke en emotionele veranderingen die optreden tijdens het ongesteld zijn. Elke vrouw ervaart haar menstruatie anders. Sommigen hebben last van hevige krampen, vermoeidheid en stemmingswisselingen, terwijl anderen weinig tot geen symptomen hebben. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te reageren op wat je voelt. Wil je graag advies omtrent sporten en ongesteld zijn? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan via onderstaande button of in het inschrijfformulier onderaan de pagina.

Gratis Adviesgesprek

Lees onder de afbeeldingen 6 tips omtrent sporten en ongesteld zijn.

sporten ongesteld

6 tips omtrent sporten en ongesteld zijn

Hoe kun je je training dan toch zo inrichten, dat sporten als fijn ervaren wordt tijdens de mentruatie:

  1. Aanpassen van de training: Als je menstruatiekrampen of andere ongemakken ervaart, kan het nodig zijn om je trainingsroutine aan te passen. Dit kan betekenen dat je minder intensief traint, kortere sessies doet of zelfs een rustdag neemt als dat nodig is. Het is belangrijk om niet te hard te pushen als je je niet goed voelt.
  2. Hygiëne: Het is essentieel om goede hygiëne te handhaven tijdens het sporten tijdens je menstruatie. Draag geschikte menstruatieproducten (tampons, maandverband, menstruatiecup) en zorg ervoor dat je ze regelmatig vervangt om lekkage te voorkomen. Het dragen van vochtige, strakke kleding kan ook helpen om je comfortabeler te voelen.
  3. Sportkleding: Investeer in ademende en absorberende sportkleding om eventueel zweet en menstruatievocht op te vangen tijdens het sporten als je ongesteld bent. Dit kan je helpen je frisser te voelen tijdens het sporten.
  4. Pijnverlichting: Voor sommige vrouwen kunnen lichte oefeningen, zoals yoga of dynamische stretchen, helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen. Bovendien kunnen warmtecompressen of pijnstillers door je arts goedgekeurd, zoals ibuprofen, verlichting bieden.
  5. Luister naar je lichaam: Als je lichaam aangeeft dat je rust nodig hebt, neem dan rust. Het is belangrijk om jezelf niet te overbelasten, vooral als je je zwak of duizelig voelt.
  6. Hormonale schommelingen: Sommige vrouwen merken dat hun prestaties enigszins worden beïnvloed door hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus. Dit kan variëren van persoon tot persoon, dus houd een dagboek bij van je menstruatiecyclus en sportprestaties om patronen te herkennen.

Luister naar je lichaam tijdens sporten en ongesteld zijn

Het is al benoemd in dit artikel, luister naar je lichaam. Dit is de belangrijkste graadmeter hoe je in de wedstrijd staat en of dit het juiste moment is om te sporten. Als je ongesteld bent en sporten wilt, dan kun je hierover advies inwinnen bij onze gecertificeerde coaches.

Leefstijl programma

Bij Personal Fitness Nederland neem je deel aan ons Leefstijl Programma en krijg je deskundig advies om het sporten als je ongesteld bent gezond en fit te blijven uitoefenen. Met een coach kun je bespreken welke oefeningen wel handig kunnen worden gedaan tijdens het sporten, als je ongesteld bent. In wekelijkse sessies worden de oefeningen besproken en geëvalueerd, zodat je bemerkt wat nog wel mogelijk is tijdens je ongesteldheid. Het is zeker niet nodig om te stoppen met sporten als je ongesteld bent. Geïnteresseerd? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek via onderstaand formulier.

Inschrijfformulier gratis adviesgesprek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen