Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Wat zijn dynamische stretches?

Dynamisch stretchen

Stretch jij statisch, zoals bijvoorbeeld het oprekken van je kuiten met je handen tegen de muur? De tijden dat je je spieren koud en statisch stretcht zijn voorbij. Statische stretches worden meer en meer vervangen voor dynamische stretches. Wat het verschil is en waarom we naar dynamische rekoefeningen zijn overgestapt lees je hieronder.

Statisch en dynamisch stretchen

Statische stretches doe je in een statische positie waarbij je niet beweegt. Je houdt een bepaalde positie voor vijf tot 60 seconden vast, waarbij je de spier oprekt en langer maakt. Doordat de spieren helemaal worden opgerekt, is de maximale kracht van de spier verminderd tijdens de training. Bij een dynamische rekoefening blijf je in beweging. Een dynamische stretch houd je dan ook maar voor enkele seconden vast, waarbij je in een soort flow beweegt richting de uiterste stand en vervolgens in een rustig tempo weer terugkeert naar de startpositie. Het doel van dynamische strekoefeningen is vooral je spieren voorbereiden en warm maken voor de inspanning die je gaat leveren.

Wil jij weten hoe je dynamische stretches toe kan passen in jouw leefstijl? Meld je dan aan voor een gratis advies gesprek bij Personal Fitness Nederland.

Gratis Adviesgesprek

Wat zijn de voordelen van een dynamische stretch

Een dynamische stretch tijdens je warming-up kan je sportprestaties verbeteren, doordat het je bewegingsbereik vergroot. Dit is belangrijk bij sporten waarbij je veel kracht of snelheid nodig hebt. Daarnaast verhogen dynamisch stretchoefeningen de bloed- en zuurstoftoevoer naar de spieren, pezen en gewrichten voordat je start met je training. Hierdoor bereid je je lichaam voor op de inspanning en verklein je de kans op blessures. Doe tijdens het dynamische stretchen bewegingen die ook tijdens je training terugkomen.

Dynamisch stretchen en yoga

Yoga kan ook gebruikt worden als een manier om het lichaam op te warmen. Verschillende soorten yoga, zoals vinyasa, gebruiken namelijk vormen van dynamische stretches in een flow van bewegingen.  Het voordeel is dat je je hele lichaam gebruikt en zo dus al je spieren warm maakt. Wanneer je yoga wilt gebruiken als warming-up voor jouw sport, zorg er dan voor dat de bewegingen ook passen bij de sport die je gaat uitoefenen.

Voorkom blessures tijdens rekoefeningen

Dynamische stretches zijn eigenlijk een lichte versie van de training die je gaat uitvoeren. Je maakt je spieren warm door bewegingen die terugkomen in je training met een lage intensiteit na te bootsen. Om blessures te voorkomen is het belangrijk om te starten met de eenvoudigste oefening. Ga je hardlopen? Dan is gewoon een stukje lopen al het begin van je dynamische stretch. Vervolgens kun je de oefeningen gaan opbouwen in intensiteit. Zoek houdingen en standen op om je lichaam beweeglijk te maken/houden en maak zo je stretches een mix van mobiliteit en flexibiliteit.

Conclusie

Dynamisch rekken is een goede manier om je spieren voor te bereiden op de training die je gaat doen. Het is belangrijk om de de intensiteit langzaam op te voeren en zoveel mogelijk de bewegingen van je training in een lichte vorm na te bootsen. Op deze manier verklein je de kans op blessures en verbeter je je prestaties. De basis van trainen is het kunnen bewegen en het vrij en soepel kunnen bewegen. Dynamische stretches kunnen hierbij helpen. Kijk voor oefeningen naar onze pagina: mobiliserende oefeningen.

Wil jij hier meer over weten? Vraag dan een adviesgesprek aan!

Wil jij hier meer over weten en een persoonlijk advies? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar!

Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra
Beweegdeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen