Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Bloedsuiker

Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Suikerpieken; je hebt er vast weleens over gehoord. Het principe werkt heel simpel: als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel, doordat de suikers uit je voeding in je bloedbaan terechtkomen. En hoe meer suikers je eet, hoe hoger de piek is. Het klinkt in eerst instantie misschien wat onschuldig, maar dat is het niet. Want als je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat moeten we dus voorkomen! Gelukkig zijn er veel goede tips om die genoemde schommelingen tegen te gaan. Deze delen we hieronder met je.

Effectieve leefregels waarmee je jouw bloedsuiker stabiel houdt

1. Vermijd kunstmatig gezoete drankjes en alle pakjes en zakjes
Eet in plaats daarvan voeding die je bloedsuikerspiegel niet zo laat pieken, zoals groenten, (vezelrijk) fruit, gezonde vetten, eiwitten en tarwevrije granen zoals quinoa.

2. Nuttig langzame koolhydraten
Voor je bloedsuikerspiegel is het belangrijk om de juiste koolhydraten tot je te nemen. Maar wat zijn nou goede koolhydraten? Het gaat ook hier met name om groenten, fruit en tarwevrije granen. In die voeding zitten natuurlijke suikers die langzaam in je bloed opgenomen worden, en daardoor geen pieken veroorzaken.

3. Eet langzaam en neem kleine hapjes
Een andere tip om je bloedsuiker stabiel te houden en suikerpieken te voorkomen, is langzamer te eten én kleinere hapjes te nemen. Dat moet vast lukken, want waar voeding waarop je nauwelijks hoeft te kauwen vaak tot de snelle koolhydraten behoort, is voeding waar je goed op moet kauwen vaak juist op langzame koolhydraten gebaseerd. Flink kauwen dus!

4. Zorg dat je voldoende eet
Een hongergevoel zorgt ervoor dat je jezelf minder goed in bedwang kan houden. Hierdoor werk je vaak gedachteloos te veel en te snel (en vaak ongezonde) voeding naar binnen. En dát leidt tot suikerpieken, extra insuline en de opslag van lichaamsvet. Plan daarom vooruit en zorg dat je meerdere keren per dag een goed samengestelde maaltijd met de juiste koolhydraten, eiwitten en vetten eet. Het is een kwestie van plannen…

5. Beweeg voldoende
Beweging is altijd goed. Vooral nadat je gegeten hebt, want het bevordert je spijsvertering en helpt ook nog eens om je bloedsuiker stabiel te houden. Wát je doet maakt niet uit. Of je nou gaat wandelen, fietsen of dansen, iedere vorm van beweging is er één.

Hulp nodig bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel?

Ons team van voedingsdeskundigen helpt je graag! Ze weten immers als geen ander wat jouw lichaam nodig heeft voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Met een voedingsschema op maat dragen we zorg voor een gezond voedingspatroon, zónder suikerpieken en -dalen.

Waar wacht je nog op? Trek aan de bel door contact met ons op te nemen. Dan helpen wij je vervolgens uit de brand met een telefoontje jouw kant op. Samen plannen we een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek in, waarin we kennismaken met elkaar en jouw huidige voedingspatroon. Klinkt als een strak plan, toch?

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen