Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Buikvet kwijtraken als 50 plusser

Personal Fitness Nederland afvallen 50 plus

Ben je 50 plus en wil je meer buikvet kwijtraken? Maar lukt dit maar niet? Misschien heb je gemerkt dat je levensstijl eigenlijk niet veel veranderd is, maar dat je toch elk jaar een paar kilo zwaarder wordt. Dat is een harde realiteit van het ouder worden. Maar laat het duidelijk zijn: het is niet onmogelijk om die extra kilo’s kwijt te raken, zelfs niet boven de 50.

Het verliezen van buikvet als je 50 plus bent is zeker haalbaar, maar je moet wel weten hoe je het aanpakt. Gelukkig staan we klaar om je te helpen! Wil jij:

  • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
  • Fitter, strakker en sterker worden
  • Voedingsschema op maat
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Gratis Adviesgesprek

Indien je meer wilt lezen hoe je buikvet kwijt kunt raken als je 50 plus bent, lees dan verder na de afbeelding.buikvet kwijtraken 50 plus

Wat is buikvet en waarom is dat slecht?

Buikvet, ook wel bekend als visceraal vet, is het vet dat zich rondom de interne organen in de buikholte nestelt, zoals de lever, alvleesklier en darmen. Het verschilt van het onderhuidse vet dat zich direct onder de huid bevindt. Hoewel een zekere mate van buikvet normaal is en fungeert als bescherming voor de organen, kan een teveel ervan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Studies tonen aan dat overmatig buikvet in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op chronische aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde vormen van kanker en zelfs dementie. Het vetweefsel in de buik produceert stoffen die ontstekingen bevorderen en hormonen die de normale werking van het lichaam kunnen verstoren.

Bovendien neigen we naarmate we ouder worden vaak naar meer vet en minder spiermassa. Het verlies van spiermassa en de toename van buikvet kunnen leiden tot een verhoogd lichaamsgewicht en een trager metabolisme, waardoor het moeilijker wordt om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Buikvet kwijtraken wanneer je 50 plus bent, is cruciaal voor het bevorderen van je gezondheid. Dit kan worden bereikt door het aannemen van een gezonde levensstijl, waaronder een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagement en voldoende slaap. Klinkt ingrijpend? Het valt mee! We zullen je laten zien hoe je dit kunt bereiken, en geloof ons, het is de moeite waard. Het verminderen van buikvet kan namelijk leiden tot verbeteringen in de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het verminderen van het risico op verschillende ernstige gezondheidsproblemen zoals hierboven besproken.

Hoe kun je buikvet kwijtraken wanneer je 50 plus bent?

Gelukkig is het mogelijk om het vet dat zich heeft opgehoopt weer te verliezen. Echter, gericht buikvet verbranden is een utopie. Het lichaam bepaalt zelf waar het vet als eerste wordt aangesproken. De kans is groot dat het begint bij de grootste opslagplaats, vaak de buik. Opmerkelijk genoeg leidt een intensieve buikspieroefening niet per se tot een afname van buikvet, terwijl 15 minuten cardio dit wel kan bewerkstelligen. De combinatie van krachttraining en cardio is echter de meest effectieve strategie om blijvend buikvet te verliezen. Naast bewegen zijn er nog meer tips om buikvet kwijt te raken wanneer je 50 plus bent.

Tip 1: Eet gezonde voeding

Heb je ook (te)veel gezellige etentjes in je agenda staan? En sluit je de dag regelmatig af met een glaasje bier of wijn? Hartstikke gezellig en lekker natuurlijk, maar wil je als 50+er afvallen dan is het belangrijk om hier balans in te vinden. Je stofwisseling werkt naarmate je de 50 jaar passeert namelijk steeds wat trager en dat betekent dat je lichaam dagelijks minder brandstof in de vorm van calorieën nodig heeft. Hier moet je in je voedingspatroon rekening mee houden. Ons advies: schrap alcohol en voeding met snelle koolhydraten (zoals frisdrank, wit brood en witte pasta). Eet in plaats daarvan voornamelijk eiwitrijke voeding, met gezonde vetten en voldoende groenten. En zorg voor de juiste porties: eet niet teveel, maar zeker ook niet te weinig. Schenk bij hoge uitzondering een keer een glaasje alcohol voor jezelf in. Maar neem in de avond voornamelijk plat of bruisend water of een kopje koffie of thee. Dit helpt bij buikvet kwijtraken wanneer je 50 plus bent.

Tip 2: Houd je doel voor ogen

Een positieve instelling helpt enorm in je race tegen de kilo’s. Het zorgt voor mentale kracht om te blijven knokken voor je doel. Heb je een mindere dag? Doe dan een beroep op die kracht. En schrijf wat je graag wilt behalen nog eens op papier. Het zet je weer op scherp en laat je inzien waar je het allemaal voor doet. Je kunt het!

Tip 3: Stel realistische (tussen)doelen voor het kwijtraken van buikvet wanneer je 50 plus bent

De eerste stap zetten om te beginnen met afvallen kan moeilijk zijn. Maar het op den duur ook volhouden is soms zelfs nóg lastiger. Veel 50+’ers hebben regelmatig etentjes en andere sociale activiteiten en ‘nee’ zeggen tegen een wijntje of andere lekkere dingen is en blijft dan soms moeilijk. Maar wist je dat ‘nee’ zeggen een stuk makkelijker wordt als je af en toe ook ‘ja’ van jezelf mag zeggen tegen een genietmomentje? Wees dus niet al te streng voor jezelf en stel onderweg realistische doelen voor het behalen van jouw doel: afvallen als je 50+ bent.

Tip 4: Beheer stress en slaap voldoende

Stress en een gebrek aan kwalitatieve slaap kunnen bijdragen aan gewichtstoename, vooral rond de buik. Het is essentieel om stress te verminderen door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen toe te passen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende goede slaap te krijgen, omdat een tekort aan slaap de hormoonbalans kan verstoren en kan leiden tot verlangens naar ongezond voedsel. Wil je wanneer je 50 plus bent buikvet kwijtraken, slaap voldoende en beheers je stress.

Tip 5: Drink voldoende water en vermijd teveel alcoholgebruik

Het is van essentieel belang om voldoende water te drinken voor een goede stofwisseling en spijsvertering. Bovendien kan het helpen om een verzadigd gevoel te geven, waardoor overmatig eten wordt tegengegaan. Aan de andere kant is het verstandig om overmatig alcoholgebruik te vermijden, omdat alcohol calorieën bevat en de neiging heeft om buikvet op te bouwen. Dit helpt bij buikvet kwijtraken wanneer je 50 plus bent.

Hoewel het uitdagender kan zijn om buikvet te verliezen na je vijftigste, blijft het haalbaar met de juiste aanpak. Door een gezond dieet te volgen, regelmatig te bewegen, stress te beheersen, voldoende slaap te krijgen en gehydrateerd te blijven, kun je ongeacht je leeftijd een gezonde levensstijl bevorderen en buikvet verminderen.

Tip 6: Train met een slim schema om vet te verbranden

Als je zomaar wat doet, zul je nooit blijvend buikvet kwijtraken. Train met een serieus plan dat bij je niveau en agenda past. Personal Fitness Nederland kan jou hierbij helpen.

Hulp nodig met buikvet kwijtraken wanneer je 50 plus bent?

Personal Fitness Nederland heeft jarenlange ervaring met het helpen van mensen die willen afvallen. Ook onze klanten die 50 plus zijn en buikvet willen kwijtraken, helpen wij door middel van onze werkwijze: Fit for Life programma. Waar voeding, mindset en bewegen centraal staat. Wil jij ook:

  • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
  • Fitter, strakker en sterker worden
  • Voedingsschema op maat
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Probeer ons Fit for Life-programma een week vrijblijvend helemaal gratis en krijg daarbij een gratis adviesgesprek. Maak nu een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Aanmeldformulier gratis adviesgesprek

Afvallen wanneer je 50+ bent, gebruik deze twee tips

Afvallen wanneer jij 50+ bent, kan knap lastig zijn vergeleken met 20 jaar geleden. Je merkt toch dat je sneller aankomt vergeleken met vroeger, terwijl je misschien net zo veel eet als toentertijd. Wanneer je als 50+ wilt afvallen, zul je enkele dingen toch wat anders aan moeten pakken. Wanneer je bij ons van Personal Fitness Nederland een sessie boekt, helpen wij je op weg naar een gezonder lichaam. Daarnaast leggen we in dit artikel uit hoe afvallen als 50+ mogelijk is met twee specifieke tips.

Afvallen voor 50+ via sporten

Afvallen is simpelweg een rekensom tussen twee factoren. De eerste factor is de hoeveelheid calorieën die jij consumeert. De tweede factor is hoeveel jij op het vlak van calorieën verbrandt. Jouw gewicht zal afnemen wanneer jij meer calorieën verbruikt dan dat jij binnen krijgt. Dit heet een calorietekort en is wat jij als doel moet hebben om succesvol af te vallen. Wil jij persoonlijk jouw calorietekort berekenen? Tijdens een sessie bij ons kunnen wij van Personal Fitness Nederland je daarmee helpen.

Je kan het aantal calorieën wat jij spendeert verhogen door te sporten. Zo krijg je het gewenste calorietekort. Krijg jij moeilijk motivatie om te sporten? Dan is een personal trainer van Personal Fitness Nederland ook een goede optie om jouw progressie op peil te houden. Ook kan een vaste groep mensen met wie jij sport helpen om jouw gemotiveerd te houden.

Neem een tikkeltje minder eten

Zoals we al eerder kort hebben besproken, is de hoeveel calorieën die jij binnen krijgt ook een ingrediënt om succesvol af te vallen. Wanneer men de 50 bereikt, neemt het aantal calorieën wat jouw lichaam nodig heeft langzaam af. Daarom is het belangrijk om naar jouw lichaam te luisteren en minder volle borden te nemen. Zo zul jij vanzelf ondervinden dat jouw gewicht afneemt, terwijl jouw maag nog steeds vol zit. Dit waren onze 2 tips om af te vallen wanneer jij 50+ bent. Boek een sessie bij ons van Personal Fitness en ga consistent aan de slag om gemakkelijk af te kunnen vallen.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen