Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

3x Kerst nagerechten voor 2023

Kerst nagerechten 2023

Welkom bij het kerstdiner van Personal Fitness Nederland! In dit artikel delen wij drie feestelijke hoofdgerechten voor jouw kerstdiner in 2023. Overheerlijke gerechten voor na het hoofddiner. Deze blog bevat de volgende recepten: suikervrije perencake, een heerlijke suikervrije courgette tulband en wortelcake met noten en dadels. Eenvoudig te maken en vol gezonde ingrediënten. 

1. Wortelcake met noten en dadels

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 1 cake:
• 175 gram kokosolie
• 375 gram volkorenmeel
• 130 gram dadels
• 115 gram ongezouten noten naar keuze
• 25 gram bakpoeder
• 5 wortels
• 4 bananen
• 3 eieren
• 200 gram Griekse yoghurt (10% vet)
• 3 theelepels koekkruiden
• Vanille ijs

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Doe het meel, het bakpoeder en de koekkruiden in een grote kom. Hak de noten fijn en roer ze er doorheen. 

3. Verwarm de kokosolie in een pannetje op een lage warmtebron. Vet de cakevorm in met de kokosolie en snijd de dadels in stukjes. 

4. Voeg de dadels toe aan de kokosolie. Doe het kokosoliemengsel in een kom zodra deze gesmolten is. 

5. Snijd de bananen en wortels in stukjes en schep alles tevens in de kom. Voeg de yoghurt en eieren toe. Pureer alles.

6. Voeg hierna beetje bij beetje het meelmengsel toe. Roer alles goed door elkaar. 

7. Schep alles in een grote cakevorm (35 cm) en zet het 50 minuten in de oven.

Tip: Lekker met een bolletje vanille ijs.

2. Perencake

De perencake kun je de dag van tevoren of eerder op de dag al maken en alleen even opwarmen op de avond zelf. 

Wat heb je nodig?

Voor 8 flinke planken:
• 100 gram medjooldadels, ontpit⁣
• 60 gram kokosolie⁣
• 2 peren⁣
• 200 milliliter melk⁣
• 2 eieren⁣
• 300 gram amandelmeel⁣
• 2 eetlepels honing⁣
• 1 eetlepel kaneel⁣
• 1 theelepel bakpoeder⁣
• rasp van 1 citroen⁣
• snufje zout⁣
• wat olie of boter om de cakevorm mee in te vetten⁣
• kaneel-of vanille ijs naar keuze⁣

Bereidingswijze perencake
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de cakevorm in met wat boter of olie.⁣

2. Smelt de kokosolie in een pannetje. Voeg hierna de medjouldadels en de honing toe en maak alles egaal met een staafmixer.

3. Neem een mengkom en voeg hieraan de eieren, de melk, het amandelmeel, kaneel, zout en bakpoeder toe. 

4. Maak er een glad deeg van met een staafmixer. Voeg tevens de citroenrasp toe. 

5. Snijd 1 peer in blokjes en 1 peer in plakjes. Voeg de blokjes toe aan het deeg en schep nog even om. 

6. Schep alles hierna in de cakevorm en leg de plakjes peer erboven op. 

7. Zet de cake 55 minuten in de oven. ⁣

Tip: Lekker met kaneel- of vanille ijs!

perencake kerstgerecht 2023

3. Chocolade courgette tulband

De courgette in de chocolade tulband is niet alleen een gezonde en lekkere toevoeging, maar zorgt ervoor dat de tulband sponzig en zacht blijft waardoor het qua structuur lijkt op een brownie – maar dan een stúk gezonder!⁣

Wat heb je nodig?

Voor 10 porties:⁣
• 1 kleine courgette⁣
• 100 gram kokosolie⁣
• 50 gram pure chocolade (minimaal 85%)⁣
• 150 gram (boekweit)meel⁣
⁣• 50 gram (spelt)bloem⁣
⁣• 5 eetlepels (rauwe) cacaopoeder⁣
⁣• 2 theelepels bakpoeder⁣
⁣• 50 milliliter olijfolie⁣
⁣• 100 ml honing⁣
⁣• 3 eieren⁣
⁣• 15 bramen of frambozen⁣
⁣• Snufje zout⁣

Optioneel: 1 eetlepel geraspte kokos⁣

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 

2. Vet een tulbandvorm in met een beetje kokosolie. 

3. Was de courgette en rasp deze. 

4. Smelt de kokosolie au bain-marie en voeg de chocolade eraan toe. Roer goed en laat even afkoelen. ⁣

5. Neem een grote kom en zeef hierin het meel, de bloem en het cacaopoeder. Voeg het bakpoeder en zout eraan toe en meng. ⁣

6. Roer de olijfolie en de honing door het afgekoelde cacaomengsel. 

7. Breek de eieren erboven, roer even goed en voeg de geraspte courgette toe aan het natte mengsel. Mix tot slot de natte met de droge ingrediënten en roer tot een smeuïg beslag.

8. Strooi eventueel 1 theelepel geraspte kokos onderin de tulbandvorm, daardoor komt de cake later beter uit de vorm en schep het beslag erin en druk goed aan. 

9. Zet de tulband ongeveer 20 minuten in de oven. Let op: de cake blijft wat nattig. Laat de cake goed afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt zodat deze heel blijft. 

10. Serveer de cake op een mooi bord en leg de bramen erbovenop.⁣

4. Mangosorbet met verse frambozensaus

Wat heb je nodig?

Voor vier porties:

• 3 rijpe mango’s, geschild en in stukken gesneden
• 100 gram frambozen, diepvries of vers
• 1 citroen
• 2 eetlepels honing

Bereidingswijze

Let op: Voorbereiding 2 uur van te voren

1. Pureer de mangostukjes met het sap van een halve citroen en de honing in een blender.

2. Verdeel het mengsel over een bord met daarop bakpapier. Leg er een bord bovenop en zet het minimaal 2 uur in de vriezer. 

3. Ontdooi de frambozen wanneer je bevroren frambozen gebruikt.

4. Pureer de frambozen en voeg een paar druppels citroensap toe.

5. Zet de saus in de koelkast. Neem het bevroren mangomengsel uit de vriezer en pureer het nogmaals kort in de blender.

6. Verdeel de mango met een ijsschep over 4 schaaltjes en schenk de saus erover. 

7. Serveer direct.

Tip: Lekker met een bolletje citroenijs!

mango sorbet dessert 2023

Wil jij graag een persoonlijk voedingsadvies?

Wil jij graag meer recepten of een persoonlijk voedingsadvies op maat? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar!

Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra Vermeer
Orthomoleculair voedings- en hormoondeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Roos
10
20 februari 2024
Studio Sneek

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen