Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

5 tips om mentaal fit te blijven

Mentale fitheid

5 tips om mentaal fit te blijven

Hoe blijf je mentaal fit nu je vaker thuiswerkt? Een lange tijd afgezonderd zijn is voor iedereen mentaal zwaar. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de  tijd iets makkelijker door te komen. Lees hieronder 6 tips!

Tip 1: Houd je ritme vast

Nu veel mensen thuis moeten blijven, komt de ‘normale’ dagindeling te vervallen. Dit kan bij sommigen voor onrust zorgen. Ons advies is om structuur in je dagen aan te brengen en je dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk aan te houden. Tegelijkertijd kun je deze periode ook gebruiken om rustiger aan te doen en stil te staan bij de mooie, kleinere dingen in het leven.

Tip 2: Houd contact met vrienden en familie

Sociale contacten zijn belangrijk. Stuur niet alleen apps of e-mails, maar bel elkaar ook regelmatig. Praat met elkaar over wat je vandaag hebt gedaan, maar ook over je gevoelens en angsten. Spreek met elkaar af voor een videogesprek. Dit kan met WhatsApp, Skype of FaceTime.

Tip 3: Beperk slecht nieuws

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begrijpt dat de virusuitbraak tot paniek en stress kan leiden. Daarom heeft de organisatie richtlijnen opgesteld om de geestelijke gezondheid van mensen te ondersteunen in deze tijden. Een van deze richtlijnen is om nieuws dat je angstig of gestrest laat voelen zoveel mogelijk te beperken. Volg dan ook niet continu het nieuws, maar doe dit hooguit één of twee keer per dag.

Tip 4: Zorg voor voldoende daglicht

Onduidelijk is of zonlicht impact heeft op het voorkomen van corona. In landen als Qatar zijn ook coronapatiënten en daar is het heel warm. Virologen hopen echter dat zonlicht een beetje gaat helpen (Bohlmeijer, 2020). Zonlicht is echter ook goed voor je, vooral in deze tijden. Van zonlicht krijg je een beter humeur. Ook al ben je aan huis gebonden, ga regelmatig je tuin in. Knap je tuin op of maak een wandeling en geniet van het voorjaarszonnetje.

Tip 5: Blijf positief – geluk is als een spier die je kunt trainen

Het is geen tegelwijsheid, maar gewoon de waarheid dat geluk als een spier is die je kunt trainen. Door te werken aan persoonlijke groei en een betere leefstijl kunnen we onze innerlijke staat van geluk verhogen. Ben daarom dankbaar en kijk elke dag terug op wat je hebt meegemaakt en schrijf op wat je een fijn gevoel gaf. Zo val je met een gelukzalig gevoel in slaap.

Tip 6: Beweeg voldoende

Bewegen is daarnaast belangrijk voor je mentale gezondheid. Dat je zoveel mogelijk binnenhuis moet blijven betekent bovendien niet dat je je zuurverdiende progressie van de afgelopen tijd op moet geven. Bewegen is namelijk een kwestie van ‘gewoon doen!’. Thuis sporten zonder apparaten kan bovendien prima. Om je te helpen hebben we 5 complete work-outs voor thuis (inclusief video’s met uitleg) voor je op een rijtje hebben gezet. Bekijk hier de video’s.

In de onderstaande video legt Giel Verberne, mede-oprichter van Personal Fitness Nederland, uit wat we bedoelen met ‘Gewoon Doen’:

Wil je graag nog meer tips & tricks, maak vrijblijvend kennis!

Wil je graag nog meer tips & tricks helemaal afgestemd op jouw situatie? Vul dan hier vrijblijvend ons formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen