Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Muesli, cruesli of granola, wat is het verschil?

Verschil muesli, cruesli en granola

Wanneer je voor het schap in de supermarkt staat heb je genoeg om uit te kiezen! Er zijn tientallen verschillende soorten ontbijtgranen verkrijgbaar, maar hoe maak je nu een gezonde keuze? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze producten?

Wat is muesli?

Er bestaat geen definitie van welke ingrediënten er per se in een muesli moeten zitten. Vaak bestaat muesli uit een mengsel van haver, rogge, spelt en gerst. Aan dit mengsel worden dan nog verschillende ingrediënten toegevoegd, zoals noten, zaden, rozijnen of ander gedroogd fruit. Een muesli bestaat vaak uit pure ingrediënten zonder dat daar suiker aan toegevoegd is.

Krokante muesli: cruesli

In de tijd dat muesli populairder werd, ontstond er ook een andere variant, namelijk de krokante muesli. Deze krokante muesli staat nu beter bekend als cruesli. De cruesli wordt krokant doordat het wordt gebakken met boter en suiker of honing. Zo ontstaat er eigenlijk een grote koek die in stukjes wordt gebroken. Cruesli bevat hierdoor een stuk meer calorieën, vetten en toegevoegde suikers dan muesli. Hierdoor is een muesli over het algemeen een gezondere keuze, mits er niet een hoop chocolade aan toegevoegd is natuurlijk.

En wat is dan granola?

Granola wordt vaak gezien als de gezondere versie van cruesli. Maar is dit eigenlijk wel terecht? Dit ligt met name aan de samenstelling van het product. Granola wordt vaak met honing en olie in de oven gebakken waardoor het krokant wordt. De hoeveelheid olie, honing of suiker die hieraan toegevoegd is verschilt van product tot product. Het is daarom lastig te zeggen of granola altijd een gezondere keuze is ten opzichte van cruesli.

Wat is nu de beste keuze?

Het antwoord hierop is simpel. Een naturel muesli zonder toevoegingen is de gezondste keuze. In de regel geldt: hoe meer toevoegingen en bewerkingen, hoe minder gezond het product is. Het is daarom altijd goed om het etiket van een product te bekijken en te vergelijken op bijvoorbeeld, calorieën, vetten, suikers en vezels. Je kunt ook gemakkelijk zelf een muesli of granola maken. Zo weet je precies welke ingrediënten in het product zitten en heb je zelf in de hand hoeveel suikers of honing je toevoegt. Vaak is dit ook nog een stuk goedkoper! 

Weet wat je eet door zélf granola te maken:

Benodigdheden:

  • 175 gram havermout
  • 1 theelepel kardemom
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 100 gram gehakte noten naar keuze
  • 3 eetlepels honing
  • 25 gram pure chocolade (95%)
  • snufje zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden, meng het geheel en bak het in ongeveer twintig minuten goudbruin. In een luchtdichte pot kun je de granola ongeveer 2 weken bewaren.

Tips:

  • Je kunt tevens zonnebloempitten en/of chiazaad toevoegen.
  • Vervang kardemom eens door kaneel

Wil jij hier meer over weten? Vraag dan een  adviesgesprek aan!

Wil jij hier meer over weten en een persoonlijk advies? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar! 

 

granola zelf maken
Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra Vermeer
Orthomoleculair voedings- en hormoondeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen