Welkom bij het kerstdiner van Personal Fitness Nederland! In dit artikel delen wij drie feestelijke voorgerechten voor jouw kerstdiner in 2023. Overheerlijke, en vooral gezonde soepen als starter vooraf het hoofddiner. Eenvoudig te maken en vol gezonde ingrediënten.
1. Uienbouillon
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
• 1,5 liter bouillon gemaakt van 3 groentebouillonblokjes
• 1 prei, in ringen gesneden
• 1 wortel, in plakjes gesneden
• 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
• 3 bosuitjes, fijngesneden
• 1 teentje knoflook
• 50 gram geraspte kaas
• 2 eetlepels olijfolie traditioneel
• 12 sneetjes stokbrood naar keuze
• peterselie, vers
• peper
Bereidingswijze
1. Breng een soeppan met water en de bouillonblokjes aan de kook. Voeg de prei, wortel, ui en peper toe. Voeg tevens een handje fijngesneden peterselie en peper naar keuze toe.
2. Laat de bouillon 20 minuten koken op een lage warmtebron. Giet de bouillon af boven een zeef en bewaar deze in een kom.
3. Verwarm de oven alvast voor op 150 graden.
4. Fruit de in dunne ringen gesneden lente-ui in een soeppan met olie en bak deze langzaam in 10 tot 15 minuten goudbruin.
5. Voeg hierna de bouillon toe en kook nog 25 tot 30 minuten op een lage warmtebron.
6. Pers het teentje knoflook uit en verdeel over de sneetjes brood. Strooi tevens de kaas over de sneetjes brood en verwarm deze 5 minuten in de oven.
7. Verdeel de sneetjes brood over de kommen soep, garneer met wat peterselie en serveer direct.
2. Tomatenbouillon
Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor 4 personen:
• 2 sjalotjes, gesnipperd
• 1 teentje knoflook, fijngesneden
• 750 gram tomaten, in stukjes
• 250 gram kerstomaatjes
• 1 eetlepel olijfolie traditioneel
• 750 ml bouillon gemaakt van 1 groentebouillonblokje
• 2 laurierblaadjes
• peper
• (verse) basilicum
Bereidingswijze
1. Verhit de olie in een soeppan en fruit de gesnipperde sjalotjes 5 minuten op een lage warmtebron. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee.
2. Voeg de tomaten en de laurierblaadjes toe en verwarm alles 10 minuten (tevens op een lage warmtebron).
3. Voeg hierna de bouillon toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat alles op een lage warmtebron 10 minuten licht koken.
4. Pureer de bouillon met een staafmixer glad en schenk door een zeef. Breng op smaak met peper en basilicum.
5. Snijd de kerstomaatjes in vieren en verwijder de zaadlijsten.
5 minuten voordat het diner begint
Verwarm de bouillon. Voeg de kerstomaatjes toe aan de hete bouillon en laat deze op een lage warmtebron nog 2 minuten licht doorkoken totdat de tomaatjes warm zijn.
3. Pompoensoep met groene pesto
Wat heb je nodig?
Benodigdheden voor 4 grote of 6 kleine borden:
• 1 flespompoen
• 2 uien
• 2 teentjes knoflook
• 2 groentebouillontabletten
Voor de pesto:
• 30 gram rucola, boerenkool of basilicum
• 1 handje noten
• 1 teentje knoflook
• olijfolie extra vierge
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Halveer de pompoen in de lengte. Verwijder de binnenkant van de pompoen met een lepel en/of een scherp mes. Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
3. Pel de uien en snijd deze in reepjes. Snijd de knoflook in plakjes. Verdeel alles over een ovenplaat bedekt met bakpapier.
4. Rooster de groenten ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
5. Maak ondertussen de pesto door alle ingredienten, behalve de olie, te malen in een keukenmachine.
6. Voeg dan zoveel olijfolie toe dat er een gladde massa ontstaat. Schep de pesto in een schaaltje.
7. Schep het mengsel in een soeppan en voeg 1 liter water en de bouillontabletten toe. Breng het daarna aan de kook.
8. Voeg peper toe naar smaak.
9. Neem de pan van de warmtebron en pureer de soep met een staafmixer.
10. Garneer de soep met de pesto.
Wil jij graag een persoonlijk voedingsadvies?
Wil jij graag meer recepten of een persoonlijk voedingsadvies op maat? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar!