Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

3x Kerst hoofdgerechten voor 2023

Kerst hoofdgerechten 2023

Welkom bij het kerstdiner van Personal Fitness Nederland! In dit artikel delen wij drie feestelijke hoofdgerechten voor jouw kerstdiner in 2023. Overheerlijke, en vooral gezonde gerechten tijdens het hoofddiner. Deze blog bevat de volgende recepten: kalkoenfilet gevuld met spinazie en feta, zalmpakketjes uit de oven en het laatste recept is kabeljauw met asperges uit de oven! Eenvoudig te maken en vol gezonde ingrediënten. 

1. Kalkoenfilet gevuld met spinazie en feta

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:
• 500 gram kalkoenfilet (4 stuks)
• 2 theelepels paprikapoeder
• 1 theelepel oregano
• 1 theelepel knoflookpoeder
• 1/2 theelepel uienpoeder
• 1/2 theelepel zout
• 1/4 theelepel peper
• 2 eetlepels olijfolie traditioneel
• cocktailprikkers

Voor de vulling:

• 100 gram spinazie, fijngesneden
• 90 gram feta, verkruimeld
• 60 gram cottage cheese
• 2 theelepels fijngesneden rode ui
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 1/2 theelepel dille

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Dep de kalkoenfilets droog met wat keukenpapier. Maak een horizontale snede (zo groot mogelijk) in het dikste gedeelte van de filets.

3. Meng in een kommetje het paprikapoeder, de oregano, het knoflookpoeder, het uienpoeder en peper en zout. Wrijf de kalkoenfilets aan beide kanten in met het mengsel.

4. Neem een kom en doe hierin de spinazie, de feta, cottage cheese, rode ui, knoflook en dille. Meng alle ingrediënten door elkaar.

5. Vul de kalkoenfilets met het spinaziemengsel en sluit de filets met één of meerdere cocktailprikkers.

6. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en verwarm de kalkoenfilets 3-4 minuten per kant. Verwarm ze hierna nog 15-18 minuten in de oven. Haal de prikkers uit de filets voordat je ze serveert.

kalkoen gevuld 2023 kerst

2. Zalmpakketjes uit de oven

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:
• 500 gram zalmfilet (4 stuks)
• blikje ansjovisfilet
• 300 gram verse bladspinazie
• 1 citroen
• 4 eetlepels olijfolie traditioneel
• 10 gram platte peterselie, fijngesneden
• 1 teentje knoflook, fijngesneden
• 30 gram walnoten, fijngesneden
• (verse) basilicum
• peper
• zout
• 4 kopjes rijst naar keuze

Bereidingswijze zalm
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook en ansjovis 1 minuut.

3. Voeg de spinazie in delen toe en laat dit al omscheppend slinken.

4. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet.

5. Druk met de bolle kant van een lepel het laatste restje vocht eruit. 

6. Snijd de spinazie kleiner en voeg peper toe naar keuze. Strooi hierna peper en wat zout over de zalm. 

7. Rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng de peterselie met de walnoten en het citroenrasp. Verdeel het mengsel over de zalm.

8. Neem 4 vellen aluminiumfolie. Besprenkel ieder vel met wat olijfolie, schep op ieder vel een kwart van de spinazie, leg de zalm erop en sprenkel er nog wat olie over. 

9. Vouw de folies dicht. Bak de zalm 15 minuten in de oven en maak de pakketjes aan tafel open. 

10. Serveer samen met het bakje citroensap. Dit kan over de zalm gesprenkeld worden.

Bereidingswijze rijst

1. Kook terwijl de zalm in de oven ligt, de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Schep de gekookte rijst in een koffiekopje en zet deze op zijn kop op een bord. 

3. Verwijder nu rustig het kopje, zodat er een mooi bolletje rijst overblijft.

TIP: Gebruik rijst die je lang (tussen de 30 en 40 minuten) moet koken, deze is vele malen lekkerder dan de snelkookvariant!

hoofdgerecht kerst 2023 zalm

3. Kabeljauw met asperges uit de oven

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:⁣
• 4 kabeljauwfilets⁣
• 1 bosje groene asperges⁣
• rasp en sap van een halve citroen⁣
• 1 teentje knoflook, uitgeperst⁣
⁣• 4 takjes rozemarijn⁣
⁣• 2 eetlepels olijfolie traditioneel⁣
⁣• snufje kurkuma⁣
⁣• dille⁣⁣
⁣• peper en zout⁣⁣⁣

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.⁣

2. Rasp de (halve) citroen en pers deze uit. Meng de citroenrasp en het citroensap met de boter en voeg de kurkuma en knoflook toe. 

3. Voeg wat peper en zout naar smaak toe. 

4. Zet de boter afgedekt in de koelkast. ⁣

5. Snijd het onderste stukje van de asperges en grill ze een paar minuten in een ingevette grillpan.⁣

6. Leg 4 vellen bakpapier klaar. Verdeel de asperges over de vellen en leg er hierna een kabeljauwfilet op. 

7. Strooi er wat peper en dille over. Verdeel hierna de boter erover en leg er een takje rozemarijn op. 

8. Vouw de vellen dicht en maak ze dicht als een soort toffee door de zijkanten te draaien.

9. Leg de pakketjes in een ovenschaal en verwarm deze in ongeveer 20 minuten in de oven.⁣

10. Serveer de pakketjes op een bord en vouw het papier mooi open.⁣

hoofdgerecht kerst 2023 kabeljauw

4. Kippendijen met olijven en krietjes

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:

• 4 kippendijen
• 1 witte ui, in stukken gesneden
• 1 blikje groene olijven zonder pit
• 3 eetlepels olijfolie traditioneel
⁣• 5 teentjes knoflook, kleingesneden
⁣• 500 gram krielaardappelen met schil
⁣• 1 grote citroen of 2 kleine citroenen
⁣• 175 ml witte wijn
⁣• 175 ml kippenbouillon
⁣• 2 eetlepels dille, gedroogd
⁣• 2 eetlepels peterselie, gedroogd
⁣• peper en zout

Bereidingswijze
1. Verwarm de olijfolie in een braadpan op een middelhoge warmtebron. Voeg de ui toe. Voeg wanneer de ui glazig is tevens de knoflook toe en verwarm deze kort mee.

2. Strooi er peper over. 

3. Voeg de wijn toe en roer alles goed door. Zorg ervoor dat alles onderin de pan ligt. 

4. Wrijf de kippendijen in met peper, zout en peterselie. Leg de kippendijen ondersteboven in de pan. 

5. Laat alles even pruttelen terwijl je de krieltjes afspoelt en eventueel halveert wanneer er een grotere tussen zit. 

6. Snijd tevens de citroen(en) in plakken en verwijder de pitten. Voeg de olijven en de krieltjes toe.

7. Voeg de bouillon toe en leg de citroenpartjes erop. Strooi de dille erover en eventueel nog wat peper. 

8. Doe de deksel op de pan. Je gerecht is na ongeveer 30 minuten klaar.

Bijgerecht: Gebakken courgette, ui en kastanjechampignons

Wat heb je nodig voor 4 porties

• 1 eetlepel olijfolie traditioneel
• 1 courgette
• 300 gram kastanjechampignons
• 1 ui

Bereidingswijze

Snijd de courgette, champignons en ui in stukken en bak deze in ongeveer 10 minuten gaar in een koekenpan.

kippendijfilet hoofdgerecht kerst 2023

Wil jij graag een persoonlijk voedingsadvies?

Wil jij graag meer recepten of een persoonlijk voedingsadvies op maat? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar!

Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra Vermeer
Orthomoleculair voedings- en hormoondeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Roos
10
20 februari 2024
Studio Sneek

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen