Al meer dan 22.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Hoe kan ik mijn slaapkwaliteit verbeteren

Slaapproblemen? Wij geven tips voor betere slaapkwaliteit

Slaap je slecht, weinig of onrustig? Één geruststelling: je bent niet de enige! Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het ontzettend vervelend is… Bijna een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen, zo blijkt uit diverse onderzoeken, en kampt dus met eenzelfde probleem als jij. Wij van Personal Fitness Nederland gaan je hierbij helpen!

Slaaptips op een rij

We zetten hieronder allerlei slaaptips voor je op een rij. Het fijne: ze zijn stuk voor stuk direct toepasbaar om je slaapefficiëntie en slaapkwaliteit te verbeteren. Probeer ze uit en ervaar wat voor jou werkt. Maar geef het wel even de tijd, want je ervaart mogelijk niet meteen effect. Als je al een langere tijd met slaapproblemen kampt, dan kost het immers tijd om weer beter te leren slapen. Probeer blij te zijn met elk klein succes dat je boekt. Zo ga je langzaam vooruit.

Slaaptip 1: Stel een slaap-waaktijd vast

Slaap is belangrijk voor het herstel van lichaam en geest. Want alleen als je uitgeslapen bent, kun je de volgende ochtend weer vol energie aan je dag beginnen. Een vast slaapritme zorgt voor rust, regelmaat voor voldoende uren aan slaap. Dit alles verhoogt je slaapkwaliteit en energielevel en vereenvoudigt inslapen en opstaan. Stem daarom je ‘in- en uitbedtijd’ af op jouw biologische klok en het tijdstip waarop je op je werk of op school moet verschijnen. Je ontwikkelt een regelmatig slaapritme door vast te houden aan de slaap- en waaktijden die je met jezelf afgesproken hebt. Elke dag van de week, ook in het weekend.

Slaaptip 2: Ruim je slaapkamer op

Ruim alles in je slaapkamer wat niet met slapen te maken heeft op. Het zorgt namelijk voor onrust. En laat je dat nou nét niet kunnen gebruiken! Organiseer daarom de spullen die in je slaapkamer slingeren, ruim je bureau op en berg alle rondzwervende kleding op in je kledingkast (daar is ‘ie immers voor bedoeld!). Zo maak je jouw slaapkamer slaapverwekkend.

Slaaptip 3: Voordat je naar bed gaat geen computer, tablet of smartphone meer

De overgang van de drukte van alledag naar rustig in bed liggen is niet van het ene op het andere moment gerealiseerd. Het verwerken van jouw dag en ‘klaar zijn’ voor je bed kosten tijd. Daar kun je jouw computer, tablet of smartphone niet bij gebruiken. De productie van melatonine start 2 tot 3 uur voorafgaand aan je slaap. Maar met het licht van al die schermen verstoort je jouw slaap-waakritme en onderdruk je de aanmaak van die voor je slaap zo belangrijke stof. Het gevolg: je kunt de slaap moeilijker vatten. Pak op die momenten dus een boek of maak een flinke wandeling in de buitenlucht. Zo geef je de aanmaak van melatonine alle ruimte.

Slaaptip 4: Lucht de boel even door

Een beetje frisse lucht doet niemand kwaad. Probeer daarom dagelijks je slaapkamerramen minimaal 15 minuten open te zetten. Zo zorg je voor de aanvoer van zuurstof, en lucht je tegelijkertijd je slaapkamer. Zo voorkom je sufheid, vermoeidheid en hoofdpijn bij het wakker worden.

Slaaptip 5: Drink kruidenthee

Zorg ervoor dat je 2 tot 3 uur voor het slapen géén vast voedsel meer eet en gebruik ’s avonds geen koffie of andere middelen met cafeïne. Hetzelfde geldt voor sterke thee. Zet in plaats daarvan een kopje kruidenthee voor jezelf. Het helpt overdag om te ontspannen en zorgt er in de avond voor dat je sneller je bed in duikt. Er zijn diverse smaken, dus voor ieder wat wils: kamille, valeriaan, citroenmelisse of lavendel. Waar ga jij voor?

Slaaptip 6: Beweeg/sport voldoende

Overdag of vroeg in de avond sporten en bewegen, bevordert ook jouw slaap. Het maakt dat niet alleen je geest na een lange werkdag moe is, maar ook je lichaam. 1 + 1 = 2. Ons team van coaches helpt je er graag bij; ze staan te popelen om het beste in je naar boven te halen. In de ochtend of juist vroeg in de avond; het is net wat je zelf het fijnste vindt.

Wil je meer informatie over onze manier van werken? Neem dan vrijblijvend contact op met de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging. Binnen een werkdag nemen we telefonisch contact met je op. Vrijblijvend en zonder verwachtingen!

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
before after jessie
9
22 mei 2023
Studio Helmond

Meer over dit onderwerp

Wat zijn dynamische stretches
Maak jezelf fysiek én mentaal sterker door wandelen in de natuur
8 tips om een ochtendmens te worden en je fitter te voelen!

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen