Een burn-out; hoe kom je eraan, en voorál ook ervan af?

Als je langdurig stress ervaart en je lichaam er niet voldoende van kan herstellen, kun je een burn-out oplopen. Je lichaam en geest zijn in dat geval uitgeput en je reserves zijn op. Van de werkende Nederlanders is 29 procent zeer vermoeid, en 14 procent kampt met symptomen van een burn-out.

Een burn-out kan ontstaan door verschillende factoren. Door werkdruk, een ziek familielid, een drukke, zware studie of geldzorgen bijvoorbeeld. Hij ontstaat heel geleidelijk. In de meeste gevallen gaan er maanden tot jaren van stress aan vooraf.
 

Waaraan herken je een burn-out?

Een burn-out gaat vaak gepaard met lichamelijke uitputting. Je kunt niet meer opladen en ervaart concentratie- en geheugenklachten, gevoelens van incompetentie en kwaadheid, een gevoel van falen en je hebt slaapproblemen, je piekt veel, bent gespannen en komt tot niets meer. Ook kunnen er pijnklachten zoals hoofdpijn, maagpijn en/of spierpijn om de hoek komen kijken.
 

Burn-outbehandeling

Een burn-out is goed te behandelen met zogeheten cognitief-gedragstherapeutische interventies. Die vorm van therapie bestaat uit diverse fases. In de eerste fase is klachtenreductie het doel; je conditie verbetert en de lichamelijke klachten nemen gaandeweg af. De andere twee fasen bestaan uit het aanleren van vaardigheden en het onderzoeken van disfunctionele gedachten die de symptomen in stand houden. Bij het aanleren van die vaardigheden gaat het om het vergroten van assertiviteit, het verbeteren van timemanagement en het werken aan conflicthantering.

Wat betreft de disfunctionele gedachten; deze hebben vaak betrekking op de gedachten die je hebt over jezelf als werknemer, over je collega’s of het bedrijf waarvoor je werkt. Ze leiden tot niet-helpend gedrag en houden de symptomen in stand. Als je met de therapie start betekent het dus wel dat je bereid moet zijn om je eigen gedachten en gedrag te onderzoeken en daar waar nodig aan te passen.
 

Herstellen van een burn-out met sporten en bewegen

Maar liefst één miljoen Nederlanders heeft last van burn-outklachten. Die klachten tasten de hersenen aan; het kortetermijngeheugen verslechtert en het concentratievermogen vermindert. Maar het goede nieuws is dat onze hersenen flexibel zijn en dat sport en bewegen ze helpt te herstellen. Naast je mentale gezondheid is het dus ook van belang om met je fysieke gesteldheid aan de slag te gaan. 
 

Personal Fitness Nederland: jouw burn-outcoach

Wij zien onszelf ook wel als de coaches van een gezond en gelukkig Nederland. We zijn gek op ons vak, gek op onze klanten en gek op maximaal presteren. Dat voel je meteen als je onze studio’s binnenstapt. En ook de resultaten liegen er niet om: we zien dat onze leden zich door ons Fit for Life-programma  ontpoppen tot een betere versie van zichzelf. Het vooruitzicht op die resultaten maakt dat we iedere dag met een glimlach opstaan en ons vol enthousiasme klaarmaken voor steeds weer een nieuwe dag in onze studio's. Want met de juiste begeleiding is stress reduceren of een burn-out overwinnen mogelijk voor íedereen. Dat bewijzen we al 15 jaar en dat zullen we ook blijven doen.  

Ervaar jij stress- en burn-outklachten?

Dan zijn wij dé partij voor jou; om jouw burn-out te overwinnen of ‘m preventief de deur te wijzen. Met uitdagende work-outs en mental coaching-sessies werken we aan je fysieke en mentale gezondheid. Vul hieronder je contactgegevens in. Binnen één werkdag nemen we dan telefonisch contact met je op. Om eens te vragen hoe het met je gaat en om een kennismakingsgesprek in te plannen. Zo kun je ons en de studio leren kennen, en wij jou. Samen kijken we dan wat we voor jou kunnen betekenen.

  • * velden zijn verplicht.


 

Wellicht vind je dit ook interessant: 

Maak kennis met ons door een Gratis Proefweek

Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat je misschien eerst wilt kijken of het bevalt. Vandaar dat wij een gratis proefweek aanbieden. Op deze manier kun je ongedwongen en vrijblijvend kennis maken met één van onze personal trainers. Vul onderstaand formulier compleet in om in contact te komen. Je maakt in deze week o.a. kennis met jouw personal trainer en krijgt een gratis intake met advies én metingen.

Vind jouw vestiging & ontvang een gratis proefweek!

Naar de 80 vestigingen binnen Nederland!

Laat je inspireren

Klantervaringen ✔️

Nu 6 maanden na start ben ik 20 kg afgevallen, maar dat is nog niet alles: ik voel me goed en vind sporten nu echt leuk!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Mijn levensstijl is nu compleet anders. Ik beweeg meer, eet gezond en voel me veel energieker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

In 7 maanden bij PFN ben ik 19 kg lichter, fitter, leniger, heb ik maatje 42 (was 46) en eet ik nog steeds lekker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Mijn lichamelijke klachten zijn helemaal verdwenen en ik voel me weer topfit!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

De lessen die ik het afgelopen jaar geleerd heb zijn voor de rest van mijn leven. Ik weet dat ik mijn doel kan bereiken

lees meer klantervaringen

Onze Awards

De personal trainers van Personal Fitness Nederland hebben vijf jaar op rij de Beste Personal Trainer Award gewonnen!

Best personal trainer awards

Tevredenheid Personal Fitness Nederland

Dit cijfer is gebaseerd op beoordeling van onze leden, die hun ervaring hebben gedeeld.

9,2
Sitemap Cookies Privacy Disclaimer Informatiecentrum