Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

8 tips om een ochtendmens te worden en je fitter te voelen!

Een ochtendmens worden

Wil jij graag eerder opstaan en een ochtendmens worden? Laat jezelf dan motiveren door deze blog! Bedenk allereerst wat de reden is dat je eerder op wilt staan. Om jezelf een nieuw patroon aan te leren, is het namelijk goed om jezelf te realiseren welke voordelen dit je gaat opleveren. Vandaar dat wij 8 tips geven hoe je een ochtendmens kan worden. Wil jij jouw leefstijl veranderen en heb je daar hulp bij nodig?

Wij kunnen jou helpen om onder andere een ochtendmens te worden! Meld je snel aan voor een gratis adviesgesprek bij Personal Fitness Nederland.

Gratis Adviesgesprek

Tip 1: Zorg voor intrinsieke motivatie

Vaak lukt het alleen om een nieuwe gewoonte aan te leren als je intrinsiek gemotiveerd bent. Bedenk wat voor jou de voordelen zijn. Is het omdat je de dag zonder stress kunt beginnen met wat extra tijd voor jezelf? Wil je dagelijks de dag in rust starten met de zonnegroet of de hond langer uitlaten?

Tip 2: Ga eerder naar bed en wordt een ochtendmens

Wanneer je van een avondmens een ochtendmens wilt worden, is het belangrijk dat je je slaappatroon langzaam gaat verschuiven. Wanneer je naar bed gaat op dezelfde tijd als je gewend bent en alleen de wekker vroeger zet, is de kans groot dat het je niet gaat lukken om eerder op te staan. Dit komt doordat je dan niet genoeg slaap gehad om energiek op te staan. Start met een kwartier eerder naar bed te gaan en een kwartier eerder op te staan. Ga op je eigen tempo steeds wat eerder naar bed, zodat je ook steeds wat vroeger op kunt staan. Doe dit net zo lang totdat je op het moment op wilt staan dat je in gedachten had. Zorg ervoor dat je minimaal 7 à 8 uur slaap per nacht hebt voor een gezond slaapritme.

Tip 3: Neem de tijd om naar bed te gaan

Zorg ervoor dat je ’s avonds niet teveel meer doet. Door minimaal een uur voordat je gaat slapen niks meer te doen, ontspant je lichaam en kom je mentaal tot rust. Hierdoor slapen ochtendmensen beter en voorkom je dat je ’s ochtends minder makkelijk kunt opstaan of je nog moe voelt.

Tip 4: Leg apparatuur met een beeldscherm niet in je slaapkamer

Door ervoor te zorgen dat er geen televisie, gsm of tablet in je slaapkamer ligt, ben je minder snel geneigd om voor het slapen gaan nog lang naar een beeldscherm te staren. Door het felle licht van je scherm gaan je hersenen niet in rust stand en slaap je minder goed.

tips ochtendmensen

Tip 5: Bedenk een ochtendroutine

Wanneer je in de ochtend nog moet bedenken wat je eigenlijk wilt doen met de extra tijd die je voor jezelf hebt gecreëerd, is het lastig om de motivatie te vinden om ook daadwerkelijk op te staan. Wanneer je van te voren plant wat je in de ochtend gaat doen is de kans veel groter dat het je ook lukt om een ochtendmens te worden. Maak een planning en houd je hieraan.

Tip 6: Geen dutjes overdag om een ochtendmens te worden

Doe overdag geen dutjes. Na een intensieve dag val je makkelijk in slaap voor de tv. Probeer dit te voorkomen, hierdoor val je ’s avonds moeilijker in slaap, waardoor je de dag erop weer langer in bed wilt blijven liggen.

Tip 7: Maak het jezelf makkelijker

Er zijn verschillende manieren waardoor jij in de ochtend gemakkelijker je bed uit komt. Leg bijvoorbeeld je kleren al op de kast of leg je yogamatje al klaar voor de zonnegroeten. Wees niet te streng voor jezelf. Gun jezelf de tijd om een ochtendmens te kunnen worden. Je zult er veel baat bij hebben! Vaak is alleen het opstaan zélf het lastigste. Ben je er eenmaal uit, dan zul je jezelf al heel snel dankbaar zijn.

Tip 8: Niet snoozen in de ochtend

Snoozen in de ochtend is geen goed idee! Doordat je na het snoozen van je wekker weer in slaap valt komen je hersenen in rust stand. Als deze na een aantal minuten weer gewekt wordt is opstaan alleen maar moeilijker. Je kunt je wekker aan de andere kant van de kamer leggen, zodat je wel moet opstaan om deze uit zetten.

Wil jij ook een ochtendmens worden? Vraag dan een  adviesgesprek aan!

Wil jij hier meer over weten en een persoonlijk advies? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar!

Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra
Beweegdeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Roos
10
20 februari 2024
Studio Sneek

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen