Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Verantwoord uit eten: zo doe je dat

Hoe verantwoord uit eten

In deze blog lees je alles over hoe je, terwijl je een gezond voedingspatroon naleeft, kunt genieten tijdens een gezellig avondje uit eten met vrienden of familie.

Keuzes maken

Wanneer je in een restaurant gaat eten, wordt er vaak een 3-gangen menu aangeboden. Als je op zo’n avond je calorie inname wilt controleren, doe je er goed aan om keuzes te maken. Neem je het voorgerecht, pak dan niet ook een cheesecake als dessert. Door keuzes te maken kun je de inname van calorieën prima controleren. 

Kies voor de gerechten die passen binnen jouw voedingsschema 

In een restaurant valt vaak genoeg te kiezen. Selecteer de gerechten zó dat ze enigszins binnen jouw voedingsschema passen, denk bijvoorbeeld aan een heldere bouillon als voorgerecht en zalm of een biefstukje met salade bij het hoofdgerecht.

Let op de bijgerechten 

Een mandje stokbrood met kruidenboter bij het voorgerecht en een schaaltje friet of aardappels bij het hoofdgerecht is al snel verleidelijk. Je eet hier dan ook vaak stiekem meer van dan gepland, waardoor je extra calorieën binnen krijgt. Vraag in plaats van friet of aardappelen om een extra portie warme groente of salade. Dit is vaak geen probleem! 

En dan het toetje

De eerste vraag die je jezelf kan stellen wanneer de ober langskomt met de vraag of je nog een nagerecht wil, is: ‘heb ik daadwerkelijk nog trek?’ Vaak zal het antwoord hierop ‘nee’ zijn. Als het antwoord hierop ‘ja’ is, kun je kijken wat de mogelijkheden zijn voor een klein dessert. Tips hiervoor zijn om het nagerecht te delen met een tafelgenoot of bij de bediening te vragen naar één bolletje ijs of een kleine bonbon. Neem er een koffie of thee bij en je hebt toch een heerlijk, maar klein nagerecht. 

Pak de draad gewoon weer op

Na een gezellige avond is het belangrijk om je normale ritme weer verder op te pakken. Heb je wat minder bewust gekozen dan dat je voorafgaand gepland had? Geen paniek! Pak de draad weer op en ga de volgende dagen vooral niet compenseren. Dit zorgt ervoor dat je minder goede voedingsstoffen binnen krijgt, dat je je minder energiek voelt en je krijgt door het hongergevoel juist eerder de neiging om ongezonde keuzes te maken. Door ook je ‘buiten de deur maaltijden’ in te vullen in de voedingsapp, ben je bewust van je voedingsinname en pak je de draad zo weer op!

Wil jij hier meer over weten? Vraag dan een  adviesgesprek aan!

Wil jij hier meer over weten en een persoonlijk advies? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar! 

Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra Vermeer
Orthomoleculair voedings- en hormoondeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Roos
10
20 februari 2024
Studio Sneek

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen