Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Trainen op een nuchtere maag: een goed idee of overbodig?

Trainen op nuchtere maag

Vaak wordt trainen op de nuchtere maag ingezet als een methode om meer vet te verbranden en daardoor sneller af te vallen. Maar werkt dat eigenlijk wel zo?

De energievoorraad van het lichaam

Ook wanneer je de hele nacht niks gegeten hebt, kun je prima een rondje wandelen of een uurtje yoga doen. Het lichaam heeft namelijk een energievoorraad aan koolhydraten in het lichaam opgeslagen (glycogeen) die tijdens de nacht bijna niet wordt aangesproken. Met name wanneer je een zittend beroep hebt en de dag ervoor geen zware inspanning hebt geleverd, blijft de energievoorraad van je spieren bijna helemaal intact. Daarnaast heeft je lichaam ook nog een voorraad aan vet opgeslagen. Met name bij laag intensieve inspanning, bijvoorbeeld wandelen, wordt er relatief gezien meer van deze voorraad vet aangesproken dan van de voorraad koolhydraten.

Verbrand je dan meer vetten wanneer je nuchter traint?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de intensiteit van de training. Als je namelijk intensief traint, bijvoorbeeld met hardlopen, heeft je lichaam de voorkeur om gebruik te maken van koolhydraten als brandstof. Koolhydraten leveren namelijk ‘snelle’ energie die je direct tot je beschikking hebt. Met een redelijk intensieve training van 45-60 minuten, heeft je lichaam voldoende ‘snelle’ brandstof op voorraad om de inspanning goed uit te kunnen voeren. Hoe meer getraind je bent, hoe langer je de hoge intensiteit op nuchtere maag kunt volhouden. Het nuchter trainen zorgt er wel voor dat je relatief iets meer vetten verbrandt dan wanneer je niet nuchter traint.

Een hogere vetverbranding en afvallen 

Betekent het dan ook dat je meer afvalt omdat je wat meer vetten verbrandt met nuchter trainen? Afvallen draait om een negatieve energiebalans. Dit betekent dat je meer calorieën verbruikt dan dat je aan voeding binnen krijgt. Of je nu nuchter traint of niet, je verbruikt nog steeds evenveel calorieën met een uur hardlopen op nuchtere maag of een uur hardlopen wanneer je wel ontbeten hebt. Het verschil is alleen de brandstofbron die wat anders is.

Wil jij hier meer over weten? Vraag dan een  adviesgesprek aan!

Wil jij hier meer over weten en een persoonlijk advies? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar! 

 

Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra Vermeer
Orthomoleculair voedings- en hormoondeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen