Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

5 tips voor een betere nachtrust

Tips voor betere nachtrust

Goed en voldoende slapen is belangrijk om je energiek te voelen, maar ook om goed te kunnen herstellen van een training. Wanneer je niet gemakkelijk in slaap komt of kan goed doorslapen, heb je overdag minder energie, voel je je futloos en herstel je slechter. Daarnaast zorgt vermoeidheid er ook voor dat je eerder geneigd bent om minder gezonde keuzes te maken in je voedingspatroon. Dus redenen genoeg om te kijken hoe je je slaappatroon kan verbeteren! 

Tip 1: Plan je slaappatroon

Net zoals je voeding en je training, is het belangrijk om ook voor je slaappatroon een planning te maken. Weet je dat je in de ochtend vroeg uit je bed moet voor je werk? Plan dan de avond van te voren geen training meer laat op de avond. Maak een weekplanning zodat je altijd voldoende slaap kunt pakken.

Tip 2: Voeding

Ook voeding heeft invloed op de slaapkwaliteit. Zo zorgt cafeïne ervoor dat je alert blijft en je minder goed in slaap valt. Het effect van cafeïne is per persoon verschillend, maar je doet er goed aan om ’s avonds geen koffie of cafeïne houdende dranken te nemen. Ook de inname van alcoholhoudende dranken en suikerrijke voeding kan je slaappatroon verstoren.

Tip 3: Slaapomgeving

Door je slaapkamer goed in te richten kun je de slaapkwaliteit verbeteren. De ideale slaapomgeving is koel, donker en stil. Zet dus bijvoorbeeld je raam open of zorg voor een goede ventilator. Daarnaast kunnen verduisterende gordijnen helpen om goed te slapen.

Tip 4: Vermijd fel licht in de avond

Waar fel daglicht in de ochtend ervoor zorgt dat je energiek opstaat, kun je dit felle licht in de avond beter vermijden. Wanneer je wordt blootgesteld aan felle verlichting, wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verminderd en wordt je alertheid verhoogd. Het gaat hierbij niet alleen om de verlichting in je kamer, ook het licht van je telefoon, tv of laptop zorgt voor deze verminderde aanmaak van melatonine. Gebruik dan ook minimaal één uur voor het slapen gaan geen beeldschermen meer en dim je lichten.

Tip 5: ’s Nachts toch niet voldoende geslapen? Plan een middagdutje in

Misschien is dit niet voor iedereen weggelegd, maar middagdutjes zijn een goede manier om je lichaam toch nog wat extra rust te geven. Korte middagdutjes van 30 minuten kunnen je lichaam al een flinke boost geven en zorgen ervoor dat je je weer energiek voelt. Slaap echter niet langer dan 30 minuten, want dan kun je je juist meer slaperig voelen.

Wil jij hier meer over weten? Vraag dan een  adviesgesprek aan!

Wil jij hier meer over weten en een persoonlijk advies? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar!

Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra Vermeer
Orthomoleculair voedings- en hormoondeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen