Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Tips voor beginnende hardlopers

Tips voor beginnende hardlopers

Hardlopen is een sport die erg laagdrempelig is. Je hebt er namelijk alleen jezelf en een paar goede hardloopschoenen voor nodig. Je kunt het overal doen en op elk moment van de dag. Geen wonder dat het ook in de top vijf van meest beoefende sporten van Nederland staat. Dat gezegd hebbende, is het ook een sport waar blessures snel op de loer liggen. Start jij met hardlopen? Houd dan de volgende punten in je achterhoofd:

Goede schoenen doen het halve werk

Wanneer je goede schoenen hebt, verklein je het risico op blessures enorm! Met hardlopen vangen je gewrichten namelijk met elke stap telkens acht keer je lichaamsgewicht op. Je kunt je voorstellen dat een goede demping in je schoenen dan erg belangrijk is om dit gewicht op te kunnen vangen.

Bouw het hardlopen rustig op

Je hebt een prima conditie door bijvoorbeeld het dagelijks fietsen naar je werk en het regelmatig wandelen. Nu wil je dit sportieve gedrag uitbreiden met twee keer per week hardlopen. De kans is groot dat jouw conditie het prima aan kan om meteen een aantal kilometers te maken. Daarnaast heb je een flinke portie motivatie en wilskracht om meteen goed te starten. Dit wil niet zeggen dat jouw lichaam er fysiek ook al klaar voor is. Wanneer je op deze manier te werk gaat, zul je merken dat blessures op de loer liggen. Geef je lichaam de kans om te wennen aan het anders gebruiken van je spieren en de schokken die ze op moeten vangen. Maximaal 10% meer kilometers of tijd per week is een goede vuistregel om je aan vast te houden.

Doe een warming-up om blessures te voorkomen 

Voordat je start met hardlopen is het belangrijk om je lichaam voor te bereiden op de inspanning die het gaat leveren. Met een warming-up maak je je spieren warm, wat het risico op blessures verkleint. Begin met wandelen, dribbelen en doe een aantal dynamische stretches. Zo bereid je je hele lichaam voor.

Neem de tijd om te herstellen

Het is belangrijk om na een pittige training ook een rustdag in te plannen. Zo geef je je lichaam tijd om te herstellen. Daarnaast herstelt je lichaam beter wanneer je ook de goede voedingsstoffen tot je neemt. Eiwitrijke voeding geeft je lichaam de bouwstoffen om je spieren te laten herstellen en koolhydraatrijke voeding geeft je lichaam weer nieuwe energie voor een volgende training. 

Wil jij hier meer over weten? Vraag dan een  adviesgesprek aan!

Wil jij hier meer over weten en een persoonlijk advies? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar! 

Lees meer

geschreven door

Harry Raaijmakers mede-eigenaar
Harry Raaijmakers
Beweegexpert & Lifestyle Coach

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Testimonia Berend Personal Fitness Nederland
10
24 april 2024
Personal Fitness Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen