Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Liesbreuk operatie herstel

Planken met bal

Een liesbreuk met bijbehorende operatie en herstel kan je beperken in je dagelijkse bezigheden en bij het sporten. Met een operatie kan zo’n liesbreuk verholpen worden. Daarna wil je natuurlijk graag zo snel mogelijk je normale activiteiten weer oppakken, maar dat wil je wel graag verantwoord doen. Het herstel van een liesbreukoperatie duurt meestal 1 tot 2 weken. De 1e week na een liesbreukoperatie moet u nog wat voorzichtig aan doen. Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.

Wil jij het sporten na je liesbreukoperatie weer oppakken en wil je daar graag in begeleid worden? Maak dan een afspraak. Personal Fitness Nederland helpt jou met:

 • Herstellen van je liesbreuk op een verantwoorde en effectieve manier
 • Je kracht en conditie weer opbouwen
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Gratis Adviesgesprek

Wat is een liesbreuk operatie en hoe herstel je?

Bij een liesbreuk is er een zwakke plek in de buikwand ontstaan. Door deze zwakke plek puilt het buikvlies uit, wat je ziet als een bult in je lies. Bij een liesbreukoperatie wordt dat uitpuilende buikvlies terug in de buik gestopt. De zwakke plek wordt gehecht. Daarna plaatst de chirurg een kunststof matje om de buikwand te verstevigen, zodat de kans op een nieuwe breuk kleiner wordt.

Drie soorten liesbreukoperaties

Er zijn drie soorten liesbreukoperaties mogelijk:

 1. Lichtenstein-operatie: dit is een open operatie. Dat wil zeggen dat de chirurg een snee maakt, waardoor hij rechtstreeks kan zien wat hij doet. Hij maakt de snee op de plaats van de liesbreuk en vanuit daar het uitstulpende buikvlies terugduwt.
 2. TREPP-operatie: dit is ook een open operatie, maar bij deze operatie maakt de chirurg een snee net boven de lies. Hij of zij benadert het uitstulpende buivlies dan vanuit de binnenkant. Vanuit hier haalt de chirurg het buikvlies terug de buik in.
 3. TEP-operatie: dit is een kijkoperatie. De chirurg maakt drie kleine sneetjes in de buik. Via deze sneetjes gaan een camera en de instrumenten richting je lies. De chirurg ziet dus niet rechtstreeks wat hij doet. De camera laat de chirurg zien wat hij precies met zijn instrumenten doet. De chirurg benadert de breuk dan ook van de andere kant om het buikvlies terug naar binnen te halen. Deze methode heeft de voorkeur als je aan twee kanten een liesbreuk hebt of als je al eens een liesbreuk op dezelfde plek hebt gehad.

Herstel net na de liesbreuk operatie

Meestal mag je dezelfde dag nog naar huis. Je mag gewoon bewegen, maar je mag de eerste paar dagen nog geen druk op je geopereerde lies uitoefenen. Na een liesbreuk operatie is herstel het belangrijkste. Je mag dus geen zware dingen tillen, niet persen op de wc en als je moet hoesten of niesen moet je de geopereerde plek ondersteunen met je hand. De eerste 48 uur na de operatie mag je geen autorijden. Als je na een week geen pijn meer hebt, kun je je normale activiteiten weer rustig oppakken.

Liesbreuk operatie herstel – Weer aan het werk

Hoe snel je weer aan het werk kunt, hangt af van het werk dat je doet. Doe je zwaar lichamelijk werk waarbij je veel moet tillen, dan mag je pas twee weken na je operatie aan het werk. Na een Lichtenstein-operatie moet je drie weken wachten voor je weer zwaarder mag tillen. Luister hoe dan ook goed naar je lijf. Als je pijn krijgt op de plaats waar de breuk zat, dan kun je beter nog even wat rustiger aan doen.

Sporten na een liesbreukoperatie

Als je na een week geen pijn meer hebt, mag je het sporten weer rustig gaan opbouwen. Denk eraan, herstel na een liesbreuk operatie is het belangrijkste. Zwemmen kan pas weer na twee weken in verband met de hechtingen. Fietsen mag ook pas na twee weken. Bij fietsen kan er wrijving en druk in het geopereerde gebied ontstaan, waardoor de wond minder snel herstelt. Ook met krachttraining kun je het beste twee weken wachten. Na een Lichtenstein-operatie moet je hier drie weken mee wachten. Luister bij het opbouwen goed naar je lijf. Heb je pijn in je lies, dan kun je beter een stapje terug doen.

Hulp nodig?

Wil jij het sporten na je liesbreuk operatie weer oppakken en wil je graag begeleid worden bij je herstel? Maak dan een afspraak. Onze personal trainers en mental coaches maken graag een trainingsschema voor je waarmee je verantwoord opbouwt. Wil jij:

 • Herstellen van je liesbreuk op een verantwoorde en effectieve manier
 • Je kracht en conditie weer opbouwen
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Maak dan een afspraak.

Aanmeldformulier gratis adviesgesprek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal danique
10
17 juni 2024
Personal trainer Geldrop

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen