Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Etiketten lezen doe je zo!

Etiketten lezen doe je zo

Wanneer je gezonde keuzes wilt maken is het belangrijk dat je begrijpt wat er in de producten uit de supermarkt zit. Het etiket van een product bevat veel informatie en als je weet hoe je deze leest, maak  je gemakkelijker een gezonde keuze. Verpakkingen kunnen namelijk behoorlijk misleidend zijn!

Ingrediënten op het etiket 

Op het etiket vind je terug welke ingrediënten het product bevat. Ze staan als een opsomming geschreven, met het ingrediënt dat het er het meest in zit vooraan. Het ingrediënt wat helemaal achteraan staat zit er het minst in. Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat suiker of zout vrij vooraan in het rijtje van ingrediënten staat, kun je beter verder kijken naar een ander product. 

Voedingswaarden op het etiket 

Op het etiket vind je ook altijd de voedingswaarden van het product terug. Meestal staat dit in een tabel, maar soms ook als opsomming. Je kunt hierin terugvinden wat de voedingswaarden zijn per 100 gram van het product. Vaak staan de voedingswaarden van het gewicht van het product ook omschreven, maar hier heb je vaak niet zoveel aan als je producten wilt vergelijken. Het ene broodje weegt bijvoorbeeld 55 gram per stuk en het andere broodje 70 gram per stuk. Het is dan handig als je van beide producten de voedingswaarden van 100 gram van het product weet. Zo kun je gemakkelijk vergelijken in welk broodje er bijvoorbeeld meer vezels zitten. 

Allergenen 

Allergenen zijn stoffen die voedselovergevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan pinda’s of gluten. Wanneer je een voedselallergie hebt, is het erg belangrijk om te weten of er allergenen in een bepaald product zitten. Fabrikanten zijn dan ook verplicht om de 14 meest voorkomende allergenen op de verpakking te zetten. De allergenen zijn te vinden bij de ingrediënten en staan vermeld in een ander lettertype of vetgedrukt, zodat ze goed opvallen. Soms staan er ook nog afbeeldingen of logo’s op het etiket die bijvoorbeeld ‘glutenvrij’ aangeven. 

Voedingsclaims

Fabrikanten mogen niet zomaar alles op de verpakking zetten. Er zijn wettelijke regels opgesteld over de teksten die op verpakkingen mogen staan. Zo mag bijvoorbeeld volkorenbrood alleen volkorenbrood heten wanneer het van 100% volkorenmeel gemaakt is. Dit geldt niet voor andere producten zoals beschuit of crackers. Sommige producten bestaan voor minder dan 50% uit volkorenmeel, maar er staat wel de claim ‘volkoren’ op de verpakking. Daarnaast betekent het nog niet dat een bepaalde claim direct betekent dat het product gezond is. Een koekje verrijkt met vitamine D kan bijvoorbeeld nog steeds veel suiker en vet bevatten. 

Hulp bij etiketten lezen

Etiketten lezen kan soms best een uitdaging zijn. In de PFN studio besteden we ruim aandacht aan het lezen van etiketten en wanneer je vragen hebt over of een bepaald product gezond is, kun je altijd bij onze coaches terecht. 

Wil jij hier meer over weten? Vraag dan een  adviesgesprek aan!

Wil jij hier meer over weten en een persoonlijk advies? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar! 

 

Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra Vermeer
Orthomoleculair voedings- en hormoondeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen