Al meer dan 22.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Wat te doen tegen hoge bloeddruk

Wat te doen tegen hoge bloeddruk?

Hogebloeddruk. De term doet het al vermoeden; je bloedvaten staan voortdurend onder hoge druk. Het kan een gevolg zijn van ouderdom, aangezien bloedvaten met de jaren steeds nauwer of stijver worden. Maar soms is ligt de oorzaak in overgewicht, roken, te zout of vet eten of alcoholgebruik. En in andere gevallen is het hebben van een hoge bloeddruk genetisch bepaald of is de oorzaak ervan onbekend. Een te hoge bloeddruk hebben is één ding. Maar wat te dóén tegen een hoge bloeddruk is een tweede.

Risico’s van een te hoge bloeddruk

Het hebben van een te hoge broeddruk is geen ziekte an sich, maar vergroot wel de kans op hart- en vaataandoeningen. Je hart moet immers harder werken om voldoende bloed en zuurstof rond te pompen. Daardoor kan de hartspier op den duur slapper worden, en de pompkracht afnemen. Ook kunnen bloedstolsel gemakkelijker in een bloedvat blijven steken, met hart- of herseninfarcten tot gevolg. Het is dan ook zaak er niet te lichtzinnig over te denken, maar ermee aan de slag te gaan. Want omdat de vaten voortdurend onder hoge druk staan, kunnen je hart en organen zoals je ogen en nieren beschadigen.

Niet iedereen merkt het, maar zo’n 30 procent van de Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar heeft een verhoogde bloeddruk. Dat je niets van die druk merkt, wil overigens niet zetten dat ‘ie niet schadelijk is. Er zijn in de meeste gevallen gelukkig veel dingen die je kunt doen bij een hoge bloeddruk om deze zo te verlagen en de risico’s dus te beperken. Wij zetten het een en ander voor je op een rij.

Wat te doen bij een hoge bloeddruk? Bewegen!

Een gezond eetpatroon en minderen qua zout kan je bloeddruk al doen dalen. Maar ook stoppen met roken, zo min mogelijk stress en met regelmaat bewegen zijn goed voor de druk in jouw vaten. Met voldoende beweging houd je je hart in vorm; iedere week 150 minuten matig intensief bewegen en zowel spier- als borstversterkende oefeningen doen, houdt jouw motor in conditie. Je hoeft je daarbij overigens niet compleet in het zweet te werken; een flink stuk wandelen – buiten of op de loopband – en een rondje crosstrainer zijn al een goed begin.

Gebruik je medicijnen en is je bloeddruk daarmee onder controle? Dan mag je in principe alle sporten doen, dus ook hardlopen, tennis of fitness. Vraag bij twijfel overigens altijd advies aan je arts!

Elke kilo die je verliest verbetert je bloeddruk

Hoe zwaarder je bent, des te meer kans je hebt op een hoge bloeddruk. Héb je overgewicht en een te hoge bloeddruk? Probeer dan af te vallen, want met iedere kilo die je afvalt, zal ook jouw bloeddruk verbeteren.

Onderneem écht actie. Want niet alleen lopen je hart en vaten mogelijk al op dit moment schade op, ook nemen de kansen op een hoog cholesterol en diabetes toe. Meld je bij een diëtist en vraag onze personal trainers om hulp. Want het is belangrijk dat iemand met kennis en kunde jou op dit gebied adviseert.

Wil je meer informatie?

Heb je een te hoge bloeddruk en wil je onder begeleiding dit tegengaan? Vul dan hier ons contactformulier in en wij bellen jou binnen 1 werkdag op om jouw vragen te beantwoorden. Ook kan de coach van de dichtstbijzijnde vestiging een afspraak met je inplannen en je alles vertellen over de gratis proefweek waar je geheel vrijblijvend gebruik van mag maken.

Waar wacht je nog op? Zet vandaag de stap naar een fitter lichaam met een lagere bloeddruk!

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
10
1 dag geleden
Studio Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen