Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Diëten? Dit zijn de vijf soorten

diëten vijf soorten

Als je wilt afvallen, dan denk je al snel aan een dieet. Er zijn vijf hoofdcategorieën in diëten te onderscheiden. In dit artikel vertellen we je welke diëten dat zijn.

De vijf soorten diëten

  • Caloriearme diëten
  • Koolhydraatarme diëten
  • Eiwitrijke diëten
  • Vetarme diëten
  • Specifieke diëten voor mensen met allergieën of chronische ziekten

Wil je graag meer advies over bepaalde diëten? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek via het formulier onderaan de pagina.

Caloriearme diëten

Je voeding functioneert als brandstof voor je lichaam. Die brandstof noemen we kilocalorieën of kortweg calorieën. Je lichaam is net als een auto: zonder brandstof gebeurt er niks. Je hebt per dag dus een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig om te kunnen functioneren. Krijg je meer calorieën binnen dan je nodig hebt, dan worden die calorieën als vetweefsel opgeslagen en kom je aan.

Een caloriearm dieet gaat uit van het principe dat je om af te vallen minder calorieën moet eten dan je verbruikt. Het bekendste caloriearme dieet is het puntendieet. Ieder voedingsmiddel staat voor een bepaald aantal punten. De hele dag tel je punten van alles wat je eet. Wil je afvallen, dan mag je niet boven een maximaal aantal punten uitkomen.

Koolhydraatarm

Bij koolhydraatarme diëten probeer je zo min mogelijk producten te eten die koolhydraten bevatten. Je lichaam zet koolhydraten tijdens de spijsvertering om in glucose. Je lichaam kan niet zo heel veel glucose opslaan, dus het merendeel van koolhydraten zet je lichaam om in energie. Dat is prima als je voldoende beweegt om alle koolhydraten en calorieën van andere voedingsmiddelen te verbranden. Beweeg je niet zo veel en krijg je meer calorieën binnen dan je nodig hebt, dan worden die overige koolhydraten en calorieën opgeslagen als vet.

Bekende koolhydraatarme diëten zijn onder andere Atkins, South Beach, LowCarb Addict en Dr. Frank. Uit onderzoek blijkt dat deze diëten er inderdaad voor kunnen zorgen dat je afvalt, maar dat komt vooral doordat je overall minder eet en dus minder calorieën binnenkrijgt.

vijf soorten diëten

Eiwitrijke diëten

Een eiwitrijk dieet wordt ook wel proteïnedieet genoemd. Je eet zoveel mogelijk producten met veel eiwitten, zoals kip, eieren en vis. Het idee erachter komt eigenlijk ook neer op het koolhydraatarme dieet: doordat je zo veel eiwitten eet, blijft er weinig ruimte over voor koolhydraten, die je lichaam weer snel in vet omzet. Proteïnen zorgen daarnaast sneller voor een vol gevoel, waardoor je minder snel overeet. Proteïnen zijn bovendien goed voor je spier- en botmassa. Als je afvalt, verlies je ook spier- en botweefsel. Eet je veel proteïnen tijdens het diëten, dan heb je minder verlies van spier- en botmassa. Daarom is het goed om tijdens het afvallen aan krachttraining te doen, en daarbij voldoende eiwitten te eten.

Vetarme diëten

Vetarme diëten gaan ervan uit dat overgewicht vooral veroorzaakt wordt door te veel vet eten. Door de ongezonde verzadigde vetten uit bijvoorbeeld gefrituurd eten, gebak en chocola te laten staan, val je af. Valkuil van dit dieet is dat je lichaam wel degelijk vetten nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Schrap dus niet zomaar alle vetten uit je dieet, maar kies voor onverzadigde vetten. Die vind je bijvoorbeeld in olijfolie, ongebrande noten en vette vis.

Specifieke diëten voor mensen met allergieën of chronische ziekten

Er zijn veel verschillende allergieën en ziekten waarvoor mensen een dieet moeten volgen. Het doel is dan niet afvallen, maar het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, omdat het lichaam daar niet goed op reageert. Voorbeelden zijn een glutenvrij dieet bij coeliakie of een dieet zonder melkproducten bij een koemelkallergie.

Diëten versus een gezond voedingspatroon

Wij raden het af om echt streng te gaan diëten, waarbij je in korte tijd veel kilo’s verliest. Het is slecht voor je gezondheid, omdat je te weinig essentiële voedingsmiddelen binnenkrijgt. Dit kan zicht uiten in bijvoorbeeld haaruitval, afbraak van spierweefsel en bij vrouwen het uitblijven van een eisprong en de menstruatie. Bovendien is het na een dieet lastiger om op gewicht te blijven. Als je weer normaal gaat eten, komen de kilo’s er al snel weer aan. Het is verstandiger om jezelf een nieuw gezond voedingspatroon aan te leren dat je kunt blijven volhouden. Het afvallen gaat misschien wat langzamer, maar het gewichtsverlies is vaak wel blijvend. Bovendien krijg je tijdens het afvallen nog steeds alle essentiële voedingsmiddelen binnen.

Hulp nodig?

Wil je graag advies over een gezond voedingspatroon dat bij jouw situatie en doelen past? Maak dan een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging. Onze voedingsdeskundigen geven je graag advies.

Inschrijfformulier gratis adviesgesprek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Roos
10
20 februari 2024
Studio Sneek

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen