Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Sporten tijdens zwangerschap, welke sporten zijn geschikt?

sporten tijdens zwangerschap

Zwanger en sporten

Sporten tijdens je zwangerschap: mag dat wel? En tot op welke hoogte is het toegestaan? Is het wel verstandig, al dat springen en die lichamelijke belasting met een kindje in je buik? Wij stellen je gerust: niets is minder waar! Sterker nog: sporten tijdens je zwangerschap doet wonderen!

Maar welke voordelen kun je hebben als je sport tijdens je zwangerschap? We zetten er een aantal voor je op een rij:

 • Verminderde rugpijn
 • Meer controle over je blaas
 • Minder gewichtstoename
 • Een verkleinde kans op een postnatale depressie.

Wil jij ook profiteren van deze voordelen van sporten als je zwanger bent? Wij kunnen ons voorstellen dat je het best spannend vindt om te gaan sporten terwijl je zwanger bent. Personal Fitness Nederland kan jou hier uitermate goed in begeleiden, daar wij ook sporten voor zwangeren aanbieden. Voor meer informatie kun je je aanmelden voor een gratis adviesgesprek via onderstaande button.

Gratis Adviesgesprek

Wil je nog meer lezen over sporten tijdens je zwangerschap? Lees dan verder onder de afbeelding.

sporten als je zwanger bent

Overige voordelen als je sport terwijl je zwanger bent

Naast eerder genoemde positieve gevolgen van sporten tijdens je zwangerschap, zijn er nog meer voordelen wanneer je zwanger sport:

 • Sportende moeders in wording hebben meestal een korte bevalling (dit kan enkele uren schelen met niet-sportende zwangere vrouwen!)
 • De zwangerschap verloopt vaak niet via een keizersnede
 • Kans op een doodgeboorte relatief klein.

Bovendien brengt het ook gezondheidsvoordelen voor je baby met zich mee, zoals een betere lichaamsdoorbloeding en een goede zuurstoftoevoer naar de foetus.

Wat zijn geschikte sporten tijdens de zwangerschap?

Natuurlijk is het belangrijk dat je je in deze periode niet te veel op de hals haalt. Maar er zijn genoeg sporten die je kunt blijven beoefenen:

 1. Wandelen: Wandelen is een uitstekende low-impact activiteit die je op je eigen tempo kunt doen. Het versterkt je beenspieren en is gemakkelijk aan te passen aan je energieniveau.
 2. Zwemmen: Zwemmen en wateraerobics zijn zeer geschikt voor zwangere vrouwen. Het water ondersteunt je gewicht, verlicht druk op je gewrichten en biedt verkoeling.
 3. Prenatale yoga: Prenatale yogalessen zijn speciaal ontworpen om zwangere vrouwen te helpen ontspannen, hun flexibiliteit te behouden en zich voor te bereiden op de bevalling.
 4. Prenatale fitnessklassen: Veel sportscholen en studio’s bieden speciale prenatale fitnesslessen aan. Deze kunnen variëren van lichte aerobics tot krachttraining die is aangepast aan zwangere vrouwen. Dit is een fijne manier van sporten tijdens je zwangerschap.
 5. Fietsen: Als je gewend bent om te fietsen, kun je dat blijven doen, maar zorg ervoor dat je een comfortabele houding aanneemt en de intensiteit aanpast.
 6. Pilates: Matige pilatesoefeningen kunnen de kernspieren versterken en helpen bij het behouden van een goede houding.
 7. Tai chi: Tai chi is een zachte bewegingsvorm die balans, flexibiliteit en ontspanning bevordert.
 8. Krachttraining: Licht gewichtheffen kan nuttig zijn om spieren te behouden, maar vermijd zware gewichten en zorg voor een goede vorm om blessures te voorkomen.
 9. Stretching en ademhalingsoefeningen: Stretching en ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van spanning en het verlichten van rugpijn.

Personal Fitness Nederland kan jou hier uitermate goed in begeleiden, daar wij ook sporten voor zwangeren aanbieden. Voor meer informatie kun je je aanmelden voor een gratis adviesgesprek via onderstaande button.

Gratis Adviesgesprek

Do’s tijdens sporten tijdens je zwangerschap

Heb je eenmaal je ideale sport gekozen, wees dan altijd alert op alarmerende signalen als een hoge hartslag en lichaamstemperatuur. In beide gevallen geldt de vuistregel: train niet totdat je uitgeput bent. Vul een verantwoorde dag sporten aan met voeding die rijk is aan koolhydraten en vergeet niet om iedere twintig minuten met een glas koud water te pauzeren. Door ten minste zo’n 150 minuten per week te blijven sporten is er niets aan de hand. Door in zee te gaan met een van onze personal trainers, weet je zeker dat het sporten tijdens je zwangerschap op een veilige en prettige manier verloopt. Heb je al kinderen en wil je weten hoe je sporten combineert me een druk leven als moeder? Lees dan het artikel: als moeder sporten combineren met jonge kinderen.

Geinteresseerd? Meld je dan aan voor een adviesgesprek

Wil jij ook profiteren van deze voordelen van sporten als je zwanger bent? Wij kunnen ons voorstellen dat je het best spannend vindt om te gaan sporten terwijl je zwanger bent. Personal Fitness Nederland kan jou hier uitermate goed in begeleiden, daar wij ook sporten voor zwangeren aanbieden.

Wij kunnen je helpen met o.a. het volgende:

 • Verminderde rugpijn
 • Meer controle over je blaas
 • Minder gewichtstoename
 • Een verkleinde kans op een postnatale depressie.

Voor meer informatie kun je je aanmelden voor een gratis adviesgesprek via onderstaand formulier.

Gratis adviesgesprek inschrijfformulier

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
8
23 november 2023
Studio Pijnacker
Klantervaring Diane
10
15 augustus 2023
Studio Geldrop
review olaf personal fitness nederland
10
20 juni 2023
Studio Roermond

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen