Al meer dan 21.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Een gezonde leefstijl als 65+er: sporten, voeding en mental coaching

Een gezonde leefstijl als 65+er: sporten, voeding en mental coaching

Sport en beweging is belangrijk voor jong en oud; een actief leven heeft een positieve invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Maar naarmate de jaren verstrijken wordt het onderhouden van een actieve leefstijl steeds moeilijker. Met alle gevolgen van dien. Onderzoek toont namelijk aan dat maar liefst de helft van de 65+ers kampt met overgewicht. Tijd voor verandering dus. In dit blog delen we kennis over sporten, voeding en de mentale gesteldheid voor een gezonde leefstijl als 65+er. Lees dus snel verder.

Het belang van sporten als 65+er

Overgewicht of een ongezonde leefstijl op latere leeftijd kent veel negatieve gevolgen. Door het meedragen van de extra kilo’s ben je sneller moe. Ook is de kans op rug- en knieklachten groter door de belasting op de gewrichten. Door een afname in spierkracht en botsterkte, is er een toenemende kans op valpartijen en breuken. Om spieren en botten te versterken, is sporten als 65+er daarom een goed idee. Maar doe dit wel onder goede begeleiding van een personal trainer of fysiotherapeut. Zij leren je de juiste houdingen aan en weten wat je lichaam aankan. Hierdoor voorkom je pijnlijke en wellicht langdurige blessures.

Goede voeding

Wanneer je de 65 jaar passeert, vertraagt de stofwisseling in je lichaam. Hier is helaas niets aan te doen. Het betekent dat je lichaam minder calorieën omzet in brandstof, waardoor je tot wel 20% minder calorieën verbrandt. Daarbij heb je óók nog sneller last van een hongerig gevoel. Omdat je lichaam minder calorieën verbrandt, is het belangrijk dat je je dieet hierop aanpast. Dit kan al met een paar simpele veranderingen. Laat sap en frisdrank staan. Deze bevatten namelijk enorm veel onnodige suikers. Ruil producten van witte tarwebloem in voor volkoren. Vermijd rood en bewerkt vlees en eet minder zout. Vind je het moeilijk om recepten te bedenken die lekker én gezond zijn? Kijk dan eens op internet. Hier vind je er duizenden!

Mentale gezondheid

Beweging draagt niet alleen bij in de strijd tegen overtollige kilo’s. Het is ook ontzettend goed voor de mentale gezondheid. Door als 65+er regelmatig te bewegen en te sporten, ga je allerlei ouderdomskwalen tegen. Zo vertraag je de achteruitgang van de cognitieve vaardigheden. Ook is het goed voor het geheugen en voor je informatieverwerkings- en concentratievermogen. Door gezonde voeding, voldoende beweging en hier en daar wat sporten als 65+er, kun je dus de negatieve gevolgen van het ouderdom verminderen. Meer beweging heeft dus óók een positieve uitwerking op de lange termijn!

Onder begeleiding op weg naar een gezonde levensstijl

Een nieuwe leefstijl aannemen op oudere leeftijd kan lastig zijn. Oude patronen doorbreken en nieuwe gewoontes aanleren is moeilijk. Maar wij zijn er graag om jou te helpen. Zo ondersteunen we jou als 65+er graag bij het sporten. We stellen samen een programma samen, helemaal afgestemd op jouw lichaam. Ook geven we je een persoonlijk voedingsschema met voedingsstoffen die voor jou belangrijk zijn. En we bieden je mental coaching, zodat jij deze veranderingen ook op lange termijn volhoudt. Maak kennis met ons Fit for Life-programma tijdens een gratis en vrijblijvende proefweek en ontdek zelf of het bij je past. Laat hieronder je gegevens achter en we nemen binnen één werkdag contact met je op voor het inplannen van een intakegesprek. Hopelijk zien we je snel!

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
9
4 uur geleden
Studio Leeuwarden

Meer over dit onderwerp

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen