Nieuws

 • Informatie over Personal Training

  Hoe belangrijk vind jij het om gezond en fit door het leven te gaan? Dat je g...

  Lees meer
 • Wij zoeken Personal Trainers / Lifestyle Coaches

  Wil jij iedere dag bezig zijn met sporten, gezondheid en mensen begeleiden en...

  Lees meer
Meer nieuws

Psychische voordelen van sporten

Samen sporten

Dat sporten gezond is voor je lijf, dat is inmiddels wel bekend. Maar weet je dat sporten ook goed is voor je mentale gezondheid? Bewegen verbeterd bijvoorbeeld de hersenfunctie, als je beweegt komt er dopamine vrij in je lichaam. Dopamine wordt ook wel het beloningshormoon genoemd, het geeft je een gevoel van genot telkens al je dingen doet die beloond moeten worden geeft je lichaam dit stofje af . In dit artikel noemen we zeven mentale voordelen van sporten, deze voordelen geven jou misschien net dat steuntje in de rug om lekker te gaan sporten.

1. Sporten verbetert je humeur

Van sporten word je gelukkig. Dat is wetenschappelijk bewezen. Tijdens het sporten maak je namelijk serotonine, endorfine en dopamine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je je gelukkig en relaxed voelt. Bovendien heb je tijdens het sporten vaak geen tijd om na te denken, dus het is heel fijn om even uit je hoofd te komen. Doe je een teamsport, dan heb je ook nog de voordelen van sociale contacten. Die contacten zorgen voor verbondenheid en daardoor ga je je beter voelen. En als je ook nog kunt lachen met je teamgenoten, zit je qua humeur natuurlijk helemaal goed.

2. Sport vermindert stress, angst en depressie

Sporten is niet alleen goed voor je humeur, het helpt zelfs tegen stress, angst en depressie.

Zoals we hierboven al schreven, helpt sporten om even uit je hoofd te komen. Daardoor kun je je negatieve of piekergedachten even uitzetten. Sporten helpt daarnaast om spierspanning los te laten, dat heeft een positief effect op de stress die je ervaart. De endorfine en serotonine die vrijkomen tijdens het sporten, neutraliseren het stresshormoon cortisol. Te veel cortisol kan er onder andere voor zorgen dat je je depressief voelt, dat je moe bent en dat je slechter slaapt. 

3. Sporten is goed voor je hersenen

Als je regelmatig sport, houd je niet alleen je lijf in conditie, maar ook je hersenen. Sporten stimuleert allerlei chemische processen in je hoofd, waardoor je sneller kunt denken en beter kunt leren. Daarnaast verbetert het je beoordelingsvermogen en je concentratie. Blijf vooral lekker sporten en bewegen als je ouder wordt, want dat verkleint de kans op Alzheimer.

4. Sporten zorgt ervoor dat je beter slaapt

Sporten en bewegen verbeteren de slaapkwaliteit. Je valt sneller in slaap en je slaapt dieper. Zorg er wel voor dat je niet te laat op de dag sport. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je met te veel energie naar bed gaat en je juist moeite hebt om in slaap te vallen.

5. Sporten is goed voor je zelfvertrouwen

Als je regelmatig traint, zie je jezelf vooruitgaan. Je wordt sterker, sneller, je krijgt meer spiermassa en je conditie verbetert. Daardoor krijg je een beter zelfbeeld. En omdat je dat helemaal zelf voor elkaar hebt gekregen, heb je het gevoel dat je veel meer controle over je leven hebt. Door het sporten krijg je bovendien meer energie, waardoor je ook op andere vlakken meer aankunt.

6. Teamsporten maken je een betere leider

Heb je een leidinggevende functie op het oog? Ga dan vooral een teamsport doen. Onderzoek heeft namelijk bewezen dat teamsporters betere leiders zijn. Als teamsporter leer je om samen naar een doel toe te werken, tactieken te bedenken en problemen op te lossen. Winst vier je samen en verliezen doe je ook samen. Dat betaalt zich terug op de werkvloer en in sociale situaties.

7. Sporten kan je helpen te stoppen met roken

Wanneer je verslaafd bent aan iets, dan komt er iedere keer dat je aan die verslaving toegeeft dopamine vrij. Dopamine is het genotshormoon, het zorgt ervoor dat je je goed voelt. Dat is een van de redenen dat je steeds opnieuw een sigaret opsteekt. Als je sport, maakt je lichaam ook dopamine aan. Daardoor heb je minder last van ontwenningsverschijnselen als je probeert te stoppen met rokken. Bovendien is sporten een mooie afleiding van je zin in een sigaret.

Overtuigd?

Wil jij je ook graag mentaal beter voelen? Neem dan contact met ons op. Ons team van personal trainers, mental coaches en voedingsdeskundigen stelt een programma voor je samen dat helemaal is afgestemd op jouw persoonlijke behoeften.

 • * velden zijn verplicht.

 

Wellicht vind je dit ook interessant:
 

Nieuws

 • Informatie over Personal Training

  Hoe belangrijk vind jij het om gezond en fit door het leven te gaan? Dat je g...

  Lees meer
 • Wij zoeken Personal Trainers / Lifestyle Coaches

  Wil jij iedere dag bezig zijn met sporten, gezondheid en mensen begeleiden en...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Ilona (35)

  "Ik ben enorm trots op wat ik de afgelopen tijd heb bereikt. En weet zeker dat ik deze levensstijl ga aanhouden!"

  Ilona (35)
 • Yolanda (42)

  "Met mijn drukke baan zijn de (thuis)trainingen ideaal te combineren. Ik ben nu in totaal 18 kilo kwijt!"

  Yolanda (42)
 • Andre (47)

  "Ik voel me fitter en sterker en hierdoor ervaar ik minder stress. Jongens bedankt!"

  Andre (47)
 • Jeroen (35)

  "Ik zit lekker in mijn vel, kan trappen op rennen zonder buiten adem te raken, en ben sterker dan ik in jaren ben geweest."

  Jeroen (35)
 • Resi (22)

  "Ik wilde al een tijdje afvallen maar wist dat ik het niet alleen zou kunnen. De coaches hebben mij echt gesteund en geholpen."

  Resi (22)

* Specifieke resultaten kunnen niet worden gegarandeerd. Resultaten kunnen altijd variëren en verschillen van persoon tot persoon.

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.