Al meer dan 22.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Kun je met lopen afvallen?

Personal Fitness Nederland lopen en afvallen

Kun je met lopen afvallen?

Krachttraining, HIIT-trainingen en duursporten zoals hardlopen. Allemaal enorm efficiënt om gewicht te verliezen. Maar zie jij jezelf niet zweten in de sportschool of kilometers rennen om van de overtollige kilo’s af te komen? Dan zijn er ook andere manieren om af te vallen, zoals wandelen bijvoorbeeld. Maar kun je met lopen wel echt afvallen? We geven antwoord op deze vraag en delen een aantal tips.

Dat wandelen gezond is, wist je vast al wel. Wandelen heeft een ontspannend effect en zorgt voor een fitter lichaam. Zo verklein je de kans op verschillende ziektes, zoals hartaandoeningen. Ook verbetert wandelen je mentale welzijn.

Maar met lopen kun je toch niet afvallen?

Jawel hoor! Met wandelen verbrand je namelijk een hoop calorieën. Wandelen is laagdrempelig, leuk en kan altijd. Een ommetje door de buurt of een mooi rondje door het bos? Stevige stappers aan en gaan! Bovendien is wandelen goed vol te houden. Door de lage intensiteit kun je makkelijk lange wandelingen maken. Afvallen door lopen is dus zeker mogelijk. Toch is wandelen geen wondermiddel om de strijd tegen de kilo’s aan te gaan. Het kost tijd, maar dat geldt voor alle gezonde manieren om gewicht te verliezen en slank te blijven.

Hoe lang moet je lopen om af te vallen?

Om deze vraag te beantwoorden, moet je eerst weten dat je lichaam niet direct vet verbrandt zodra je in beweging komt. In de eerste twintig minuten verbrandt je lichaam namelijk vooral koolhydraten. En hoewel ook de kortere rondes bijdragen aan een gezond gewicht, heb je om te kunnen afvallen met lopen wat meer tijd nodig. Pas na 20 tot 30 minuten wandelen komt je vetverbranding optimaal op gang.

Ook het tempo waarop je wandelt is van invloed op de vetverbranding. Gemiddeld loop je 5 kilometer per uur. Per kilometer verbrand je ongeveer 60 calorieën. Met een uur wandelen verbrand je dus zo’n 300 calorieën. Toch lukt het met alleen wandelen en vet verbranden niet om je overtollige kilo’s te lijf te gaan. Om af te vallen moet je namelijk meer verbranden dan dat je binnenkrijgt. Eet je ongezond? Dan kun je uren wandelen, maar je valt geen grammetje af.

Tips voor lopen en afvallen

Het moge duidelijk zijn: afvallen door lopen gaat helaas niet vanzelf. Buiten een gezond eetpatroon, moet je namelijk ook voldoende wandelen op het juiste tempo. Dus hoe kun je afvallen met lopen? En hoe houd je het wandelen vol? We delen een aantal tips.

1. Loop steeds een eindje verder
De Vierdaagse lopen terwijl je nooit verder komt dan van de bank naar de koelkast? Dat wordt een hele uitdaging. Loop daarom steeds vaker en steeds verder. Laat je auto wat vaker staan en doe je boodschappen te voet. Ga elke dag voor én na je lunch een kwartier wandelen. En loop in het weekend een steeds langere wandelroute. Na een tijdje loop je makkelijk een uur aan een stuk, zonder de nodige pauzes.

2. Daag jezelf uit
Loop ook eens op onverharde paden, stap door het mulle zand of wandel bergopwaarts. Hiermee kweek je spieren én uithoudingsvermogen. En dat is handig. Want met meer spiermassa verbrand je meer calorieën. Ook wanneer je niet beweegt. Lopen op ongelijke ondergronden helpt je dus extra met afvallen!

3. Wissel je tempo af
Zoals bij alle sporten geldt: met intervaltraining val je sneller af. Wissel dus ook je looptempo af. Tijdens de momenten waarop je sneller loopt, moet je lichaam extra hard werken. Je verbrandt hierdoor meer energie, en dus ook vet. Ook bouw je een goede conditie op met deze intensievere inspanning. En de afwisseling maakt het lopen natuurlijk een stuk leuker.

4. Laat niets aan het toeval over
Plan in wanneer je gaat wandelen. Elke ochtend een half uur voor je werkdag begint, twee keer per week 7 kilometer, of elk weekend 10 kilometer bijvoorbeeld. Wil je het makkelijker maken voor jezelf? Spreek dan af met een wandelmaatje. Samen lopen is namelijk gezelliger dan alleen. Nog een plus: je werkt zo ook gelijk aan je sociale contacten!

Behalve lopen ook op een andere manier afvallen?

Misschien dat het wandelen je na een tijdje gaat vervelen. Of wil je sneller afvallen door ook op een andere manier te bewegen dan alleen lopen? Kom dan kennismaken bij Personal Fitness Nederland. Samen bespreken we wat jouw doelen zijn, stellen we een persoonlijk trainingsschema op en begeleiden we je wekelijks bij elke oefening. Behalve personal training ontvang je ook een voedingsadvies, speciaal voor jou. Zo weet je precies wat jij wel en beter niet kunt eten om af te vallen. Ook heb je een mental coach tot beschikking, om samen de uitdaging aan te gaan. Benieuwd of ons sportprogramma iets voor jou is? Meld je aan voor een vrijblijvende en gratis proefweek bij één van onze vestigingen.

Gratis Proefweek

Lopen afvallen

Wil jij mensen helpen met door lopen afvallen? Dan kun je als personal trainer aan de slag en dit vervolgens bewerkstelligen met de klanten. Mensen helpen met afvallen geeft veel voldoening. Je krijgt mensen dan immers gezonder en dat brengt zeer veel positieve voordelen met zich mee. Dankzij sporten kun je afvallen, maar uiteraard zijn er nog veel meer positieve aspecten waar je aan kunt denken. Dankzij sporten is het bijvoorbeeld ook mogelijk om te profiteren van mentale gezondheidsvoordelen. Het reduceert stress en het zorgt ervoor dat er endorfine vrij gaat komen. Er zijn dus zeer veel positieve gezondheidsvoordelen te noemen.

Afvallen lopen

Via onze organisatie kun je als zelfstandige ondernemer aan de slag. Vervolgens kun je mensen begeleiden met afvallen lopen en met andere zaken. Een nauwe relatie met klanten aangaan is dan overigens wel van groot belang. Dit doe je door een intakegesprek te houden met de klanten om zo nader kennis te maken. Vervolgens stel je concrete doelen op. Aan de hand van verschillende schema’s wordt getracht om deze doelen te bewerkstelligen. Als personal trainer heb je veel individuele vrijheid en dat is uiteraard ook zeer positief.

Hoe afvallen lopen

Als personal trainer moet je mensen onder andere helpen met vragen als: hoe afvallen lopen? Hier zijn wij in de vorige alinea al even op ingegaan. Dit kan onder andere bewerkstelligd worden door concrete schema’s. Het werk als personal trainer is enerzijds zeer uitdagend, maar gelijktijdig is het werk waar je ultieme voldoening uit kunt halen. Zeker op de lange termijn, want wanneer de doelen eenmaal zijn bereikt, dan kun je stellen dat een project weer is afgemaakt. Bovendien is het ook zeer afwisselend werk waar je mee te maken krijgt.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
10
2 dagen geleden
Studio Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen