Al meer dan 22.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Krachttraining en afvallen: de 5 voordelen

Krachttraining vrouw

Krachttraining en afvallen: de 5 voordelen

Dat voldoende bewegen bijdraagt aan gewichtsverlies, weten we allemaal. Maar wist je dat krachttraining een hele efficiënte en effectieve manier is om kilo’s kwijt te raken? Van gewichtheffen in de studio tot een pittige work-out thuis: krachttraining en afvallen is de gouden combinatie voor een gezonde levensstijl. Het zorgt er niet alleen voor dat je calorieën verbrandt, maar ook dat je basismetabolisme verhoogd wordt én dat je lichaamssamenstelling positief verandert. Benieuwd hoe dat zit? Je leest hieronder over de voordelen van krachttraining in jouw strijd tegen de kilo’s.

Voordeel 1: Je verbrandt langer calorieën
Door intensieve krachttraining verbrand je – in tegenstelling tot cardiotraining – ook na het sporten nog calorieën. Je hebt dan nog lange tijd extra energie nodig waardoor je lichaam druk bezig is de energievoorraden aan te vullen. Door het zogeheten ‘afterburn-effect’ verbrand je in twee dagen meer calorieën dan dat je voor de krachttraining doet. Een andere reden voor het langer verbranden van calorieën zit ‘m in de microscheurtjes in de spiervezels die hersteld moeten worden na krachttraining. Daardoor is je lichaam hard aan het werk en verbruik je meer energie.

Voordeel 2: Je geeft je verbranding een extra impuls
Het ‘afterburn-effect’ dat je krijgt na een intensief uurtje gewichtheffen is niet het enige voordeel. Door regelmatig krachttraining uit te oefenen geef je je verbranding een extra impuls. Hoe dat kan? Door hier zo’n 3 keer in de week op te focussen maak je meer spierweefsel aan en werk je beetje bij beetje toe naar een hogere verbranding. Aangezien spierweefsel redelijk actief is in je lichaam, verbruik je op den duur ook in rust meer calorieën.

Voordeel 3: Je verhoogt je basismetabolisme
Hoewel je niet na 1 krachttraining je energieverbruik verhoogt, gebeurt dit wel op langere termijn. Door je spieren te trainen bouw je spiermassa op. Hierdoor neemt je energieverbruik toe, waardoor je ook in rust makkelijker afvalt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat spiermassa 9 keer meer calorieën verbrandt dan vetmassa. Daarnaast verhoogt ook je basismetabolisme omdat je lichaam na een krachttraining hard aan het werk is om je spieren te herstellen.

Voordeel 4: Je lichaamssamenstelling verandert in positieve zin
Afvallen en krachttraining is ook een gouden combinatie omdat het ervoor zorgt dat je lichaamssamenstelling op een positieve manier verandert. Je lichaamssamenstelling is de verhouding tussen je vetmassa en je vetvrije massa. Door regelmatig krachttraining uit te oefenen neemt je spiermassa toe en je vetmassa af waardoor je lichaam er anders uitziet. Spieren nemen namelijk minder ruimte in beslag dan lichaamsvet, waardoor je lichaam meer vorm krijgt en strakker wordt. Daarnaast verbrand je meer calorieën wanneer de spiermassa in je lichaam groter is dan de vetmassa.

Voordeel 5: Je krijgt meer zelfvertrouwen
Die overtollige kilo’s kwijtraken en werken aan een gezondere levensstijl is niet alleen een fysieke, maar ook een mentale uitdaging. Wie wil afvallen door middel van krachttraining, zal ook mentaal sterker worden. Hoe dat kan? Je leert nieuwe vaardigheden, wordt sterker en je verbreekt het ene naar het andere record. Dat geeft vertrouwen in jezelf én een flinke motivatieboost. Met de juiste mindset is het niet alleen gemakkelijker om af te vallen, maar merk je ook dat resultaten behouden haalbare kaart is.

Claim je gratis proefweek

Mocht je willen afvallen, dan weet je een ding zeker: krachttraining is datgeen waar je je aan moet wagen. Toch kan het lastig zijn om te beginnen met krachttraining en dus bieden we bij Personal Fitness Nederland het zogeheten Fit for Life-programma aan waarin je samen met een coach streeft naar de beste versie van jezelf. Binnen het programma krijg je onder meer een op maat gemaakt trainingsschema dat bestaat uit krachtoefeningen. Een personal trainer staat aan je zijde en heeft alle kennis in huis om ervoor te zorgen dat jij je streefgewicht behaalt. Zo weten onze coaches hoe je spiermassa duurzaam opbouwt, op welke manier je veilig krachtoefeningen uitvoert én hoe je sterker wordt.

Nu je weet je welke voordelen krachttraining met zich meebrengt is de vraag: waar wacht je nog op? Je kunt vandaag nog een gratis proefweek aanvragen. Zo maak je op een laagdrempelige manier kennis met onze werkwijze en bepaal je na een week zelf of je wel of niet wil doorgaan. Vul hier je gegevens. We nemen zo snel mogelijk contact op om een intakegesprek in te plannen op een moment dat jou het beste uitkomt.

Krachttraining en afvallen: het kan!

Wie wil afvallen, focust zich vaak op dat cijfertje op de weegschaal. Maar wist je dat afvallen niet zozeer met je gewicht alleen, maar vooral met je lichaamssamenstelling te maken heeft? Krachttraining en afvallen gaan om die reden hand in hand. Je verliest vet, maar behoudt je spiermassa. Spieren verbruiken energie, waardoor afvallen en krachttraining onlosmakelijk zijn verbonden. Ook word je een stuk strakker. Voor de beste begeleiding op het gebied van krachttraining en afvallen ben je bij Personal Fitness Nederland aan het juiste adres.

Een persoonlijke aanpak

Dat afvallen en krachttraining samengaan, mag duidelijk zijn. Tenminste, bij de juiste aanpak. Bij Personal Fitness Nederland heb je altijd te maken met één persoonlijke coach die jou uitstekend leert kennen. Hij of zij behoedt je voor tal van valkuilen. Tijdens jullie 1-op-1 lessen wordt de grens opgezocht en verlegd, maar ga je hier nooit excessief overheen. Bovendien ligt de focus niet alleen op krachttraining en afvallen, onze Fit For Life methode bestaat uit drie pijlers:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mindset en coaching

 

Krachttraining en afvallen thuis

Wist je dat je krachttraining en afvallen ook thuis kunt realiseren? Onze coaches kunnen bij jou thuis langskomen voor begeleiding op het gebied van krachttraining en afvallen. Telkens word je uitgedaagd met nieuwe oefeningen. Omdat wij ook in onze sportscholen niet met zware toestellen, maar met functionele fitnessmaterialen werken, kan onze beproefde Fit For Life methode in de thuissituatie worden toegepast. Werken aan krachttraining en afvallen doe je zo in je vertrouwde omgeving!

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
9
22 mei 2023
Studio Helmond

Meer over dit onderwerp

Wat zijn dynamische stretches
Maak jezelf fysiek én mentaal sterker door wandelen in de natuur
8 tips om een ochtendmens te worden en je fitter te voelen!

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen