Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Doe ook krachttraining als je wilt afvallen

krachttraining en afvallen

Wist je dat krachttraining een hele efficiënte en effectieve manier is voor afvallen van kilo’s? Dat voldoende bewegen bijdraagt aan gewichtsverlies, weten we allemaal. Van gewichtheffen in de studio tot een pittige work-out thuis: krachttraining en afvallen is de gouden combinatie voor een gezonde levensstijl.

Het zorgt er niet alleen voor dat je calorieën verbrandt, maar ook dat je basismetabolisme verhoogd wordt én dat je lichaamssamenstelling positief verandert. Hierdoor blijft je vetverbranding doorwerken nadat je klaar bent met je work-out. Wil je graag hulp bij afvallen? Personal Fitness Nederland kan jou helpen:

 • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek.

Gratis Adviesgesprek

Indien je meer wilt lezen over krachttraining en afvallen, lees dan verder onder de afbeelding.

Afvallen door krachttraining

Krachttraining versus cardio

Cardio

Tijdens het doen van cardio zit je voornamelijk in de vetverbrandingszone. Je lichaam verbrandt dan in verhouding meer vetten dan suikers. Cardio houd je over het algemeen langer vol dan krachttraining, vandaar dat men vaak zegt dat je cardio moet doen om af te vallen. Ook train je je metabolisme tijdens cardio om in de toekomst makkelijker vetten te kunnen verbranden.

Krachttraining

Bij krachttraining verbrand je vooral snelle suikers. Maar uiteindelijk gaat je lichaam ook over op vetverbranding, als de suikers in je lichaam op zijn. Echter houd je krachttraining niet zo lang vol als cardio. Daarom adviseert men voor afvallen om aan cardio te doen. Toch zitten er voordelen aan krachttraining die nuttig zijn voor het afvallen.

Wat zijn de voordelen van krachttraining om af te vallen?

Er zitten een aantal grote voordelen aan krachttraining opnemen in je sportschema, wil je afvallen. Zo verbrandt je langer calorieën, geef je je verbranding een extra impuls, wordt je basismetabolisme verhoogd, je lichaamssamenstelling veranderd is positieve zin en je krijgt meer zelfvertrouwen.

Voordeel 1: Je verbrandt langer calorieën
Door intensieve krachttraining verbrand je – in tegenstelling tot cardiotraining – ook na het sporten nog calorieën. Je hebt dan nog lange tijd extra energie nodig waardoor je lichaam druk bezig is de energievoorraden aan te vullen. Door het zogeheten ‘afterburn-effect’ verbrand je in twee dagen meer calorieën dan dat je voor de krachttraining doet. Een andere reden voor het langer verbranden van calorieën zit ‘m in de microscheurtjes in de spiervezels die hersteld moeten worden na krachttraining. Daardoor is je lichaam hard aan het werk en verbruik je meer energie.

Voordeel 2: Je geeft je verbranding een extra impuls
Het ‘afterburn-effect’ dat je krijgt na een intensief uurtje gewichtheffen is niet het enige voordeel. Door regelmatig krachttraining uit te oefenen geef je je verbranding een extra impuls. Hoe dat kan? Door hier zo’n 3 keer in de week op te focussen maak je meer spierweefsel aan en werk je beetje bij beetje toe naar een hogere verbranding. Aangezien spierweefsel redelijk actief is in je lichaam, verbruik je op den duur ook in rust meer calorieën.

Voordeel 3: Je verhoogt je basismetabolisme
Hoewel je niet na 1 krachttraining je energieverbruik verhoogt, gebeurt dit wel op langere termijn. Door je spieren te trainen bouw je spiermassa op. Hierdoor neemt je energieverbruik toe, waardoor je ook in rust makkelijker afvalt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat spiermassa 9 keer meer calorieën verbrandt dan vetmassa. Daarnaast verhoogt ook je basismetabolisme omdat je lichaam na een krachttraining hard aan het werk is om je spieren te herstellen.

Voordeel 4: Je lichaamssamenstelling verandert in positieve zin
Afvallen en krachttraining is ook een gouden combinatie omdat het ervoor zorgt dat je lichaamssamenstelling op een positieve manier verandert. Je lichaamssamenstelling is de verhouding tussen je vetmassa en je vetvrije massa. Door regelmatig krachttraining uit te oefenen neemt je spiermassa toe en je vetmassa af waardoor je lichaam er anders uitziet. Spieren nemen namelijk minder ruimte in beslag dan lichaamsvet, waardoor je lichaam meer vorm krijgt en strakker wordt. Daarnaast verbrand je meer calorieën wanneer de spiermassa in je lichaam groter is dan de vetmassa.

Voordeel 5: Je krijgt meer zelfvertrouwen
Die overtollige kilo’s kwijtraken en werken aan een gezondere levensstijl is niet alleen een fysieke, maar ook een mentale uitdaging. Wie wil afvallen door middel van krachttraining, zal ook mentaal sterker worden. Hoe dat kan? Je leert nieuwe vaardigheden, wordt sterker en je verbreekt het ene naar het andere record. Dat geeft vertrouwen in jezelf én een flinke motivatieboost. Met de juiste mindset is het niet alleen gemakkelijker om af te vallen, maar merk je ook dat resultaten behouden haalbare kaart is.

Daarnaast zitten er nog meer voordelen aan krachttraining omtrent afvallen:

 • Je verhoogt je insulinegevoeligheid
 • Je behoudt je spiermassa en dus je functionaliteit. Je wilt wel vet afvallen, maar het liefst geen spieren verliezen
 • Je valt af, maar behoudt wel een mooie lichaamsvorm. Dit is natuurlijk subjectief

Hoe belangrijk is voeding omtrent krachttraining en afvallen?

Uiteindelijk bepaalt voeding het succes omtrent afvallen. Je kunt nog zoveel aan krachttraining en cardio doen voor het afvallen, maar als je niet gezond en / of teveel eet, ga je merken dat je niet afvalt en mogelijk zelfs aankomt. Voeding is namelijk 80% van je succes. Door gezond te eten en minder calorieën binnen te krijgen dan je nodig hebt, ga je afvallen. Tijdens krachttraining is het wel belangrijk om een deel van je maaltijden te voorzien van genoeg eiwitten.

Een coach die je helpt met krachttraining en afvallen

Mocht je willen afvallen, dan weet je een ding zeker: krachttraining is datgeen waar je je aan moet wagen. Toch kan het lastig zijn om te beginnen met krachttraining en dus bieden we bij Personal Fitness Nederland het zogeheten Fit for Life-programma aan waarin je samen met een coach streeft naar de beste versie van jezelf. Binnen het programma krijg je onder meer een op maat gemaakt trainingsschema dat bestaat uit krachtoefeningen. Een personal trainer staat aan je zijde en heeft alle kennis in huis om ervoor te zorgen dat jij je streefgewicht behaalt. Zo weten onze coaches hoe je spiermassa duurzaam opbouwt, op welke manier je veilig krachtoefeningen uitvoert én hoe je sterker wordt. Wil jij:

 • 5, 10 of 15+ kg gezond afvallen met blijvend resultaat
 • Fitter, strakker en sterker worden
 • Voedingsschema op maat
 • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou
 • Tegen het scherpste tarief uit de regio

Meld je dan aan voor een gratis proefweek via onderstaand formulier.

Inschrijfformulier

Krachttraining en afvallen: het kan!

Wie wil afvallen, focust zich vaak op dat cijfertje op de weegschaal. Maar wist je dat afvallen niet zozeer met je gewicht alleen, maar vooral met je lichaamssamenstelling te maken heeft? Krachttraining en afvallen gaan om die reden hand in hand. Je verliest vet, maar behoudt je spiermassa. Spieren verbruiken energie, waardoor afvallen en krachttraining onlosmakelijk zijn verbonden. Ook word je een stuk strakker. Voor de beste begeleiding op het gebied van krachttraining en afvallen ben je bij Personal Fitness Nederland aan het juiste adres.

Een persoonlijke aanpak

Dat afvallen en krachttraining samengaan, mag duidelijk zijn. Tenminste, bij de juiste aanpak. Bij Personal Fitness Nederland heb je altijd te maken met één persoonlijke coach die jou uitstekend leert kennen. Hij of zij behoedt je voor tal van valkuilen. Tijdens jullie 1-op-1 lessen wordt de grens opgezocht en verlegd, maar ga je hier nooit excessief overheen. Bovendien ligt de focus niet alleen op krachttraining en afvallen, onze Fit For Life methode bestaat uit drie pijlers:

 • Voeding
 • Beweging
 • Mindset en coaching

 

Krachttraining en afvallen thuis

Wist je dat je krachttraining en afvallen ook thuis kunt realiseren? Onze coaches kunnen bij jou thuis langskomen voor begeleiding op het gebied van krachttraining en afvallen. Telkens word je uitgedaagd met nieuwe oefeningen. Omdat wij ook in onze sportscholen niet met zware toestellen, maar met functionele fitnessmaterialen werken, kan onze beproefde Fit For Life methode in de thuissituatie worden toegepast. Werken aan krachttraining en afvallen doe je zo in je vertrouwde omgeving!

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
8
23 november 2023
Studio Pijnacker
Klantervaring Diane
10
15 augustus 2023
Studio Geldrop
review olaf personal fitness nederland
10
20 juni 2023
Studio Roermond

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen