Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen met krachttraining

Afvallen met krachttraining Personal Fitness Nederland

Afvallen met krachttraining

Heb je overgewicht en raak je jouw overtollige kilo’s maar niet kwijt? Droom jij al jaren van een slank, atletisch en getraind lichaam? En wil je nu voor eens en voor altijd het roer omgooien? Dan is het de hoogste tijd om jezelf met krachttraining in het zweet te werken. En flink ook! Veel mensen zijn bang voor krachttraining, omdat ze denken dat ze er dan meteen als een ‘bodybuilder’ uit gaan zien. Terwijl het tegenovergestelde juist waar is; van krachttraining krijg je een strakker en slanker lijf. We vertellen je hieronder alles over het hoe en wat van afvallen aan de hand van krachttraining. En er is meer, want deze manier van sporten heeft nog legio positieve effecten op je lichaam. Lees dus snel verder!

Zo werkt afvallen met krachttraining

Alleen de spieren in je lichaam zijn in staat om vetmassa als energie te gebruiken en daarmee opgeslagen vetreserves te verbranden. Hoe meer spiermassa je dus hebt, hoe meer jouw lichaam verbrandt. Zelfs in rust! Door aan krachttraining te doen bouw je spiermassa op, waardoor jouw vet-verbranding sneller gaat werken. Vanaf dat moment zul je merken dat je centimeters verliest. Hoe dat kan? We horen het je denken. Het antwoord is simpel: een kilogram spiermassa neemt minder ruimte in beslag dan een kilogram vetmassa. Dus als vetmassa verdwijnt en er spiermassa voor in de plaats komt, neemt jouw lichaam in omvang af en komen mooie lichaamsvormen tevoorschijn!

Met krachttraining train je dus de spieren in jouw lichaam. Een vereiste is wel dat je zwaar traint! Dat wil zeggen: je spieren moeten aan het werk gezet worden totdat er spiervermoeidheid optreedt. Dat punt heb je bereikt als je de oefening die je aan het doen bent niet meer uit kunt voeren. Als je spieren het niet meer voor elkaar krijgen om nog één juiste herhaling te maken. Kom je tijdens jouw oefening op dat punt, dan heb je het uiterste uit je spier gehaald. We noemen dit ook wel ‘spierfalen’.

Spiervermoeidheid of spierfalen; het klinkt niet al te best. Toch is het juist goed, want nu moeten jouw spieren van deze inspanning gaan herstellen. Om te herstellen is uiteraard energie nodig, dus wordt jouw vetmassa als energiebron aangesproken. En doordat je zo zwaar hebt getraind, gaat de verbranding na beëindiging van de training nog een hele tijd door. Net zo lang totdat jouw spieren hersteld zijn. Dat kan tot wel 36 à 48 uur duren! Die periode van herstel na het trainen noemen we ook wel de ‘afterburn’.

Zorg ook voor voldoende rust

Ben je kilo’s aan het afvallen aan de hand van krachttraining, dan geeft dat een enorme boost. Maar hoe enthousiast je ook bent, zorg er wel altijd voor dat je jouw spieren na een flinke training minimaal een dag rust geeft. Loop dus niet te hard van stapel. Neem de tijd om na een zware krachttraining te herstellen en om steeds sterker te worden. Is je herstelperiode te kort, dan heeft je lichaam te weinig kans gehad om het benodigde herstel te laten plaatsvinden en ontstaat een vorm van overtraining. In dit geval zijn jouw spieren ook niet in staat om zich te ontwikkelen.

Afvallen met krachttraining én cardiotraining

Bij zowel cardio- als krachttraining verbrand je calorieën. Maar cardiotraining doe je met name om je conditie op te vijzelen en hoog te houden. Krachttraining resulteert juist in afvallen. Je bouwt er immers spiermassa mee op en verbrandt vetmassa, waardoor je centimeters verliest. Een optimaal bewegingspatroon bevat een combinatie van deze twee soorten training. Zo werk je aan zowel je uithoudingsvermogen als je spieropbouw.

Door krachttraining afvallen en meer

Je weet het inmiddels: krachttraining kan veel voor je doen. Je krijgt er niet alleen meer spierkracht, sterkere pezen, banden en botten door. Ook de mooie vormen van je lichaam komen tevoorschijn naarmate je vetpercentage daalt. Want dat je kilo’s gaat afvallen door krachttraining staat buiten kijf. Het is daarnaast ook nog eens goed voor de gezondheid van je hart- en bloedvaten. Het heeft een positieve werking op je mentale gesteldheid. En het zorgt ervoor dat bepaalde blessures worden voorkomen. Want we moeten natuurlijk niet hebben dat nét wanneer je lekker op gang bent letsel roet in het eten gooit…

Starten met afvallen aan de hand van krachttraining?

Dan ben je bij Personal Fitness Nederland aan het juiste adres. En met meer dan 85 vestigingen door het hele land zitten er vast en zeker een locatie bij jou in de buurt. Misschien zelfs wel om de hoek. Claim vandaag nog jouw gratis proefweek.

Gratis Proefweek

Met de inzet van krachttraining afvallen

Wil jij met behulp van krachttraining afvallen? Dan is het fijn als je kunt vertrouwen op de adviezen en ondersteuning van een deskundige op dit gebied. Bij Personal Fitness Nederland kun je persoonlijke begeleiding bij het afvallen middels krachttraining krijgen. Wanneer je namelijk niet weet hoe je dit op de juiste manier aanpakt, blijven de gewenste resultaat uit. Bovendien kun je er vervelende blessures van oplopen. Afvallen aan de hand van krachttraining doe je met ons op een verantwoorde wijze die snel zijn vruchten afwerpt.

Afvallen met krachttraining en de juiste voeding en mindset

Wil je effectief kunnen afvallen aan de hand van krachttraining? Onze professionele coaches kunnen een goede training voor je opzetten die je niet alleen nu, maar ook over een tijdje weet uit te dagen zonder daarbij je grenzen te overschrijden en blessures te riskeren. Met behulp van krachttraining afvallen is namelijk een marathon en geen sprint. Ons Fit For Life programma is uit drie pijlers opgebouwd:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mindset en Coaching

 

Je lichaam vanbinnen en vanbuiten boosten

Afvallen door krachttraining is goed mogelijk, mits je het op de juiste manier aanpakt. Middels krachttraining afvallen lukt dan, omdat je calorieën langer verbrandt en je stofwisseling op peil houdt. Door beweging met de juiste voeding en mindset te combineren, geef je je lichaam vanbinnen en vanbuiten een boost. Je werkt altijd 1-op-1 en altijd met dezelfde coach. Jouw coach leert je alle vaardigheden die nodig zijn om middels krachttraining te kunnen afvallen.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
8
23 november 2023
Studio Pijnacker
Klantervaring Diane
10
15 augustus 2023
Studio Geldrop
review olaf personal fitness nederland
10
20 juni 2023
Studio Roermond

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen