Wil jij beginnen met sporten?
Misschien voel je je futloos, ben je al moe nadat je 2 trappen naar boven hebt genomen, wil je spieren kweken of gewicht verliezen. Of misschien wil je gezonder leven en beter in je vel komen te zitten. Wat de klacht ook is; starten met sporten is vaak het antwoord. Maar als je nooit zo’n sporter bent geweest, kan het moeilijk of overweldigend zijn om ermee te beginnen. Daarom helpen wij je een beetje op weg.
Do’s en don’ts van starten met sporten
Wil jij je gezondheid een boost geven, dan is het niet noodzakelijk om helemaal buiten adem te raken. Als je iets sneller gaat ademenen, ben je al op de goede weg. Een flinke wandeling in een stevig tempo bijvoorbeeld. Of een fietstocht met tegenwind.
Is er sprake van beginnen met sporten? Dan is het van belang om jouw activiteiten langzaam op te bouwen. Zo geef je jouw lichaam de tijd en mogelijkheid om aan jouw actievere levensstijl te wennen. Ga je té fanatiek van start, dan liggen er immers blessures op de loer. En word je duizelig of krijg je last van benauwdheid, dan is dat ook een teken dat je wat rustiger aan moet doen.
De Beweegrichtlijn van 2017 spreekt van 150 actieve minuten per week voor volwassenen. Minuten waarin je je matig of intensief moet inspannen. Wil jij je gezondheid positief beïnvloeden, dan zul je dus aan die richtlijn moeten voldoen.
Een fittere en gezondere versie van jezelf
Als je een tijd vrij inactief bent geweest, is tijdelijk meer bewegen door te wandelen of fietsen aan te raden. Maar als je kracht en uithoudingsvermogen zich in een stijgende lijn bevinden, kun je beetje bij beetje ook andere activiteiten gaan toevoegen. Wil je écht meters maken, dan is sporten een goede manier. Het geeft onder meer je stofwisseling en hartfunctie een boost, zorgt voor spieropbouw en maakt dat je zowel fysiek als geestelijk beter in je vel komt te zitten.
Er zijn tal van sporten die je kunt gaan beoefen. Wil je zowel aan je conditie werken als jouw spieren opbouwen (en indirect meer vet verbranden), dan zijn work-outs in onze studio’s wellicht iets voor je. Zo kun je onder begeleiding van een personal trainer een fittere en gezondere versie van jezelf worden.
Aanpak beginnen met sporten
Er zijn verschillende manieren om jouw sportvoornemens ook echt in daden om te zetten. Allereerst kan het goed werken om een sportmaatje te zoeken. Dat is niet alleen gezellig, maar ook motiverend. Je trekt je aan elkaar op, waardoor je misschien nét even een beetje extra geeft en zweet. En het maakt dat je tóch van de bank komt als je een keer de neiging hebt je sporttenue tijdelijk aan de wilgen te hangen en je voor de rest van de avond onder een plaidje op de bank te installeren.
Een sportmaatje of niet, het is vervolgens zaak om het starten met sporten niet uit te stellen. Plan je sportmomenten in en beschouw ze als onbetwistbaar, zeker in het begin. Het zal je routine geven en houvast. Stel daarbij niet te hoge eisen aan jezelf; zorg ervoor dat je duurzaam blijft sporten. Geef je lichaam de mogelijkheid om aan een ritme te wennen en bouw daarna eventueel verder op. Zo hou je er lol in en werkt sporten het meest ontspannend.
Investeer in goed trainingsmateriaal
Eenmaal in beweging wil je je op jouw work-out kunnen concentreren, en niet bezig zijn met die trainingsbroek die eigenlijk net te strak zit of dat katoenen shirtje dat zo snel stinkt. Zorg er dus voor dat je een fijne, lekker zittende outfit scoort. Ook een trainingsapp of sporthorloge kunnen jouw sessies aangenamer maken. En je motiveren, omdat jouw progressie inzichtelijk wordt. Onder meer jouw hartslag en snelheid. Dit alles is natuurlijk niet verplicht, maar het kan jouw sportervaring aangenamer maken.
Daarnaast is het interessant om vóórdat je start met sporten een soort nulmeting te doen. Door jouw hartslag in ruststand te meten, en daarna nog een keer na 2 kilometer flink doorwandelen bijvoorbeeld. Ook het aantal keren dat je kunt opdrukken of het aantal minuten dat je planken volhoudt kan na een aantal trainingssessies oplopen, en je heupomvang zal afnemen. Noteer jouw hartslag, tijden, herhalingen en centimeters en houd je vooruitgang bij door de nulmeting zo nu en dan te herhalen. Je zult het effect van sporten zien…
Klaar voor de start? AF!
Eenmaal aangekomen in de studio kun je tal van routines ontwikkelen. Het internet staat vol met trainingsschema’s die je een eind op weg helpen. Of vraag in de sportschool naar een trainingsschema op maat. Zorg ervoor dat je niet te hard van stapel loopt, maar blijf je lichaam ook voldoende uitdagen. Op die manier zullen je kracht en uithoudingsvermogen toenemen, maar wordt blessureleed je bespaard. Vraag in dat kader ook naar instructies bij de apparaten die je gaat gebruiken. Bij onze trainers op de sportvloer bijvoorbeeld. Of zoek instructiefilmpjes op.
Kies een trainingsprogramma dat je aanspreekt en waar jij je goed bij voelt. Want naast gezond, moet sporten vooral ook leuk zijn. Op die manier zal jouw start met sporten een verandering voor de lange termijn zijn.
Cardio en kracht
De combinatie van cardiotraining en werken met gewichten is een goede, effectieve en afwisselende manier van sporten. Er zijn echter wel wat zaken waar je op moet letten. Welk trainingsschema je ook kiest, een warming-up en stretchen voor de training zijn bijvoorbeeld essentiële onderdelen van ieders routine. Het maakt niet uit of je een stukje hardloopt, roeit of fietst voordat je aan de eigenlijke work-out begint, maar zorg dat je spieren warm zijn voordat je echt van start gaat
Stretch ook de spieren die je gaat aanspreken tijds de training. Wat het stretchen betreft geldt overigens dat je wel maat moet houden; je vergroot je bewegingsbereik, maar het kost je spierkracht. Maak het dus niet te bont, nog voordat je echt begonnen bent. Dan gaan die laatste repetities wellicht nét wat makkelijker.
Juiste volgorde voor het beste resultaat
Veel mensen beginnen hun training met het cardio-gedeelte en gaan daarna richting de gewichten. Dat is zonde. Want begin je met krachttraining en schakel je daarna over op cardio, dan zijn alle suikers in je lichaam door de gewichten verbrand, nog voordat je voet op die crosstrainer of loopband zet. Je lijf spreekt tijdens de cardiotraining vervolgens jouw vetreserves aan, omdat het geen suikers meer heeft om op te teren. Efficiënt en doeltreffend. En vanwege het optimale resultaat, zul jij je afvragen waarom je nú pas start met sporten!
Wil je meer informatie?
Vul dan hier ons contactformulier in en wij bellen jou binnen 1 werkdag op om jouw vragen te beantwoorden. Ook kan de coach van de dichtstbijzijnde vestiging een afspraak met je inplannen en je alles vertellen over de gratis proefweek waar je geheel vrijblijvend gebruik van mag maken.
Waar wacht je nog op? Zet vandaag de stap naar een gezond leven!