Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Hoe stel je een gezonde maaltijd samen?

Gezonde maaltijd samen stellen

Wil jij gezonder eten? Of twijfel je of je wel de juiste keuzes maakt met jouw maaltijden? Het samenstellen van een gezonde maaltijd kan soms best een uitdaging zijn. Er valt zoveel te kiezen en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Met deze basisprincipes in je achterhoofd, weet jij voortaan hoe je gezonde keuzes kunt maken.

Groenten in de hoofdrol

Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten. Niet gek dat groenten dan ook de hoofdrol zouden moeten spelen binnen je maaltijden. Zorg ervoor dat de helft van je bord uit groenten bestaat. Een makkelijke manier om meer groentes binnen te krijgen is door het te verwerken in een saus of door gebruik te maken van bijvoorbeeld bloemkoolrijst, courgette spaghetti of pompoenlasagne.

Kies voor volkoren

Witte granen bevatten vaak maar weinig goede voedingsstoffen en geven maar voor een korte tijd een verzadigd gevoel. Volkoren producten daarentegen leveren veel voedingsvezels, vitaminen, mineralen en verzadigen voor een langere tijd. Dit betekent dat je met een kleinere portie vaak al voldoende hebt. Tegenwoordig zijn steeds meer producten als volkoren variant verkrijgbaar. Let hierbij wel goed op het etiket, want er zitten ook producten tussen die alsnog voor minder dan de helft uit volkorenmeel bestaan.

Natuurlijke smaakmakers

Gebruik verse of gedroogde kruiden om eten meer smaak te geven en voeg zo min mogelijk zout toe. Op deze manier weet je ook precies wat je toevoegt aan je maaltijd. Kruidenmixen kun je natuurlijk zelf maken, vaak al met de kruiden die je in huis hebt, maar er zijn ook steeds meer kruidenmixen zonder zout te koop.

Varieer!

Vaak heb je een aantal gerechten waar je snel op terugvalt. Varieer echter zoveel mogelijk. Door gevarieerd te eten haal je voedingsstoffen uit veel verschillende bronnen en vergroot je de kans dat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen krijgt. Daarnaast heeft een gevarieerd voedingspatroon ook een positief effect op de darmbacteriën en darmgezondheid.

Wil jij hier meer over weten? Vraag dan een  adviesgesprek aan!

Wil jij hier meer over weten en een persoonlijk advies? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar! 

Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra Vermeer
Orthomoleculair voedings- en hormoondeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
marie-louise venlo
9,5
5 uur geleden
Personal trainer Venlo

Meer over dit onderwerp

Skeeleren voor een betere conditie: zo pak je het aan
Conditie opbouwen met hardlopen: waarom een schema helpt
Opening studio Leiderdorp - Ruben Hoonhout aan het woord
Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen