Al meer dan 22.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Het hoe, wie, wat, waarom van een burn-out

overspannen zijn

Een burn-out; hoe kom je eraan, en voorál ook ervan af?

Als je langdurig stress ervaart en je lichaam er niet voldoende van kan herstellen, kun je een burn-out oplopen. Je lichaam en geest zijn in dat geval uitgeput en je reserves zijn op. Van de werkende Nederlanders is 29 procent zeer vermoeid, en 14 procent kampt met symptomen van een burn-out.

Een burn-out kan ontstaan door verschillende factoren. Door werkdruk, een ziek familielid, een drukke, zware studie of geldzorgen bijvoorbeeld. Hij ontstaat heel geleidelijk. In de meeste gevallen gaan er maanden tot jaren van stress aan vooraf.

Waaraan herken je een burn-out?

Een burn-out gaat vaak gepaard met lichamelijke uitputting. Je kunt niet meer opladen en ervaart concentratie- en geheugenklachten, gevoelens van incompetentie en kwaadheid, een gevoel van falen en je hebt slaapproblemen, je piekt veel, bent gespannen en komt tot niets meer. Ook kunnen er pijnklachten zoals hoofdpijn, maagpijn en/of spierpijn om de hoek komen kijken.

Burn-outbehandeling

Een burn-out is goed te behandelen met zogeheten cognitief-gedragstherapeutische interventies. Die vorm van therapie bestaat uit diverse fases. In de eerste fase is klachtenreductie het doel; je conditie verbetert en de lichamelijke klachten nemen gaandeweg af. De andere twee fasen bestaan uit het aanleren van vaardigheden en het onderzoeken van disfunctionele gedachten die de symptomen in stand houden. Bij het aanleren van die vaardigheden gaat het om het vergroten van assertiviteit, het verbeteren van timemanagement en het werken aan conflicthantering.

Wat betreft de disfunctionele gedachten; deze hebben vaak betrekking op de gedachten die je hebt over jezelf als werknemer, over je collega’s of het bedrijf waarvoor je werkt. Ze leiden tot niet-helpend gedrag en houden de symptomen in stand. Als je met de therapie start betekent het dus wel dat je bereid moet zijn om je eigen gedachten en gedrag te onderzoeken en daar waar nodig aan te passen.

Herstellen van een burn-out met sporten en bewegen

Maar liefst één miljoen Nederlanders heeft last van burn-outklachten. Die klachten tasten de hersenen aan; het kortetermijngeheugen verslechtert en het concentratievermogen vermindert. Maar het goede nieuws is dat onze hersenen flexibel zijn en dat sport en bewegen ze helpt te herstellen. Naast je mentale gezondheid is het dus ook van belang om met je fysieke gesteldheid aan de slag te gaan.

Personal Fitness Nederland: jouw burn-outcoach

Wij zien onszelf ook wel als de coaches van een gezond en gelukkig Nederland. We zijn gek op ons vak, gek op onze klanten en gek op maximaal presteren. Dat voel je meteen als je onze studio’s binnenstapt. En ook de resultaten liegen er niet om: we zien dat onze leden zich door ons Fit for Life programma ontpoppen tot een betere versie van zichzelf. Het vooruitzicht op die resultaten maakt dat we iedere dag met een glimlach opstaan en ons vol enthousiasme klaarmaken voor steeds weer een nieuwe dag in onze studio’s. Want met de juiste begeleiding is stress reduceren of een burn-out overwinnen mogelijk voor iedereen. Dat bewijzen we al 15 jaar en dat zullen we ook blijven doen.

Ervaar jij stress- en burn-outklachten?

Dan zijn wij dé partij voor jou; om jouw burn-out te overwinnen of ‘m preventief de deur te wijzen. Met uitdagende work-outs en mental coaching-sessies werken we aan je fysieke en mentale gezondheid. Vul hier je contactgegevens in en dan nemen wij binnen één werkdag telefonisch contact met je op. Om eens te vragen hoe het met je gaat en om een kennismakingsgesprek in te plannen. Zo kun je ons en de studio leren kennen, en wij jou. Samen kijken we dan wat we voor jou kunnen betekenen.

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
10
4 dagen geleden
Studio Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen