Herstel na een liesbreukoperatie

Een liesbreuk kan je beperken in je dagelijkse bezigheden en bij het sporten. Met een operatie kan zo’n liesbreuk verholpen worden. Daarna wil je natuurlijk graag zo snel mogelijk je normale activiteiten weer oppakken, maar dat wil je wel graag verantwoord doen. Wij vertellen je er graag meer over.
 

Wat is een liesbreukoperatie?

Bij een liesbreuk is er een zwakke plek in de buikwand ontstaan. Door deze zwakke plek puilt het buikvlies uit, wat je ziet als een bult in je lies. Bij een liesbreukoperatie wordt dat uitpuilende buikvlies terug in de buik gestopt. De zwakke plek wordt gehecht. Daarna plaatst de chirurg een kunststof matje om de buikwand te verstevigen, zodat de kans op een nieuwe breuk kleiner wordt.  

Drie soorten liesbreukoperaties

Er zijn drie soorten liesbreukoperaties mogelijk:

  1. Lichtenstein-operatie: dit is een open operatie. Dat wil zeggen dat de chirurg een snee maakt, waardoor hij rechtstreeks kan zien wat hij doet. Hij maakt de snee op de plaats van de liesbreuk en vanuit daar het uitstulpende buikvlies terugduwt.
  2. TREPP-operatie: dit is ook een open operatie, maar bij deze operatie maakt de chirurg een snee net boven de lies. Hij of zij benadert het uitstulpende buivlies dan vanuit de binnenkant. Vanuit hier haalt de chirurg het buikvlies terug de buik in.
  3. TEP-operatie: dit is een kijkoperatie. De chirurg maakt drie kleine sneetjes in de buik. Via deze sneetjes gaan een camera en de instrumenten richting je lies. De chirurg ziet dus niet rechtstreeks wat hij doet. De camera laat de chirurg zien wat hij precies met zijn instrumenten doet. De chirurg benadert de breuk dan ook van de andere kant om het buikvlies terug naar binnen te halen. Deze methode heeft de voorkeur als je aan twee kanten een liesbreuk hebt of als je al eens een liesbreuk op dezelfde plek hebt gehad. 
     

Net na de operatie

Meestal mag je dezelfde dag nog naar huis. Je mag gewoon bewegen, maar je mag de eerste paar dagen nog geen druk op je geopereerde lies uitoefenen. Je mag dus geen zware dingen tillen, niet persen op de wc en als je moet hoesten of niesen moet je de geopereerde plek ondersteunen met je hand. De eerste 48 uur na de operatie mag je geen autorijden. Als je na een week geen pijn meer hebt, kun je je normale activiteiten weer rustig oppakken.
 

Weer aan het werk na een liesbreukoperatie

Hoe snel je weer aan het werk kunt, hangt af van het werk dat je doet. Doe je zwaar lichamelijk werk waarbij je veel moet tillen, dan mag je pas twee weken na je operatie aan het werk. Na een Lichtenstein-operatie moet je drie weken wachten voor je weer zwaarder mag tillen. Luister hoe dan ook goed naar je lijf. Als je pijn krijgt op de plaats waar de breuk zat, dan kun je beter nog even wat rustiger aan doen.
 

Sporten na een liesbreukoperatie

Als je na een week geen pijn meer hebt, mag je het sporten weer rustig gaan opbouwen. Zwemmen kan pas weer na twee weken in verband met de hechtingen. Fietsen mag ook pas na twee weken. Bij fietsen kan er wrijving en druk in het geopereerde gebied ontstaan, waardoor de wond minder snel herstelt. Ook met krachttraining kun je het beste twee weken wachten. Na een Lichtenstein-operatie moet je hier drie weken mee wachten. Luister bij het opbouwen goed naar je lijf. Heb je pijn in je lies, dan kun je beter een stapje terug doen.
 

Hulp nodig?

Wil jij het sporten na je liesbreukoperatie weer oppakken en wil je daar graag in begeleid worden? Maak dan een afspraak. Onze personal trainers en mental coaches maken graag een trainingsschema voor je waarmee je verantwoord opbouwt.
 

Gratis proefweek! 

Ben jij klaar voor een nieuwe levensstijl, maar wil je eerst zien en dan geloven? Vul dan nu onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op om een gratis proefweek in te plannen.

  • * velden zijn verplicht.


Maak kennis met ons door een Gratis Proefweek

Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat je misschien eerst wilt kijken of het bevalt. Vandaar dat wij een gratis proefweek aanbieden. Op deze manier kun je ongedwongen en vrijblijvend kennis maken met één van onze personal trainers. Vul onderstaand formulier compleet in om in contact te komen. Je maakt in deze week o.a. kennis met jouw personal trainer en krijgt een gratis intake met advies én metingen.

Vind jouw vestiging & ontvang een gratis proefweek!

Naar de 80 vestigingen binnen Nederland!

Laat je inspireren

Klantervaringen ✔️

Mijn levensstijl is nu compleet anders. Ik beweeg meer, eet gezond en voel me veel energieker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Mijn lichamelijke klachten zijn helemaal verdwenen en ik voel me weer topfit!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

In 7 maanden bij PFN ben ik 19 kg lichter, fitter, leniger, heb ik maatje 42 (was 46) en eet ik nog steeds lekker!

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

Ik ben rond de 20 kilo afgevallen, maar dat is nog niet alles: ik heb weer zoveel energie gekregen

lees meer klantervaringen

Klantervaringen ✔️

De lessen die ik het afgelopen jaar geleerd heb zijn voor de rest van mijn leven. Ik weet dat ik mijn doel kan bereiken

lees meer klantervaringen

Onze Awards

De personal trainers van Personal Fitness Nederland hebben vijf jaar op rij de Beste Personal Trainer Award gewonnen!

Best personal trainer awards

Tevredenheid Personal Fitness Nederland

Dit cijfer is gebaseerd op beoordeling van onze leden, die hun ervaring hebben gedeeld.

9,2
Sitemap Cookies Privacy Disclaimer Informatiecentrum