Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Buikspieroefeningen

Buikspieroefeningen planken

Buikspieroefeningen

Een platte buik, een wasbordje of die zogenaamde lovehandles op z’n retour; wat het doel ook is, de oplossing zit ‘m onder meer in het trainen van de buikspieren. Maar om jouw buik in een topconditie te brengen, is naast discipline en oefening ook een gezond eetpatroon nodig. Wij vertellen je hoe de weg naar jouw ideale buik eruitziet, want wat zijn nou de beste buikspieroefeningen? Het goede nieuws is: de aanhouder wint!

Niet enkel buikspieren trainen

Wil jij een plattere of gespierdere buik? Het trainen van je spieren is daarin key. Maar veel mensen denken dat ze daarvoor enkel met hun buikspieren aan de slag hoeven te gaan. Wij kunnen je verklappen: dat is niet altijd het geval.

Buikspieroefeningen maken je buikspieren sterker en verbeteren je houding. Maar mochten die spieren achter een laagje vet verstopt zitten, dan zul je eerst dat vet aan moeten pakken, wil je harde buikspieren gaan zien. En omdat je eerst vet op andere plaatsen moet verbranden – buikvet is een hardnekkige variant – is het zaak overall te trainen en op je voeding te letten dus.

Buik oefeningen

Ben je je hele lijf aan het trainen in een van onze studio’s, maar wil je jouw buikspieren een extra impuls geven? Goed idee! Ze zullen je figuur zo immers verbeteren zodra dat laagje vet eenmaal weg is. Het beste is om de buikspieroefeningen altijd aan het einde van je training te doen, want zijn ze vermoeid, dan is dat niet gunstig voor je krachttraining. Het uitvoeren van lifts bijvoorbeeld, kan je zwaarder komen te vallen dan nodig is.

Er zijn een aantal manieren om jouw buikspieren te boosten. Wat buik oefeningen betreft, raden we de volgende aan. Doe de work-out 2 tot 3 keer per week, wil je optimaal resultaat behalen.

Leg raises

Ga op je rug op een matje liggen.

Breng je benen omhoog, totdat je voetzolen plat naar het plafond wijzen. Dit is je beginpositie.

Laat je voeten vanuit die positie richting de grond zakken. Houd je benen gestrekt. En raak met je voeten de grond niet aan, zodat er spanning op je buik blijft staan.

Til je benen vervolgens weer op en ga terug naar je beginpositie.

De oefening zwaarder maken? Maak dan gebruik van enkelgewichtjes.

Schuine crunch

Ga op je rug op een matje liggen.

Plaats je handen bij je oren en laat je ellebogen naar binnen wijzen. Dit is je beginpositie.

Til je linkerschouder een beetje van de grond en draai ‘m naar binnen. Til tegelijkertijd je rechterknie op en beweeg ‘m richting je linkerelleboog.

Ga weer terug naar je beginpositie.

Herhaal het bovenstaande met je rechterschouder en je linkerknie en blijf vervolgens wisselen.

Sit-ups

Ga op je rug op een matje liggen.

Buig je benen en zet je voeten op de grond.

Plaats je handen bij je oren of houd ze op je borst.

Kom met je bovenlichaam van de grond. Doe dit met een rechte rug en je kin op je borst. Heb je ervoor gekozen om je handen achter je hoofd te houden, zorg dan dat je hoofd en nek steeds ontspannen zijn. Ga er niet aan trekken!

Laat je vervolgens weer zakken.

Herhaal het bovenstaande.

Plank to push up

Ga op je buik op een matje liggen.

Kom omhoog en laat de lijf op je onderarmen steunen.

Zet je tenen op het matje en strek je uit.

Maak één rechte lijn van je lichaam, door je rug- en bilspieren te gebruiken; zak niet in.

Ga naar een opdrukhouding door eerst op je linker- en dan op je rechterhand te steunen.

Ben je in de opdrukpositie, dan druk je één keer op.

Ga op dezelfde manier terug naar de plankhouding als hoe je gekomen bent; verwissel eerst je linkerhand door je linkeronderarm en doe datzelfde met je rechterhand.

Herhaal de positieverwisseling.

Combinatie van sporten en voeding

Het opbouwen van spiermassa geeft jouw vetverbranding een flinke kick. Zo ga je – ook in rust – meer energie gebruiken. Daarnaast versnelt het je stofwisseling door een toename van spierweefsel. En een goede wrok-out kan zelfs het metabolisme enkele dagen lang verhogen; het after burn-effect. Ook buik oefeningen dragen daaraan bij.

Zoals gezegd: het trainen van je buikspieren is erg belangrijk, maar ook voeding speelt een rol bij het al dan niet bereiken van jouw ideale buik. Veel vet rond de buik kan bijvoorbeeld het resultaat van stresshormonen zijn. Gezond eten en alcohol waar mogelijk laten staan, kan een eventuele disbalans in je hormoonhuishouding oplossen. Wil jij hulp bij de combinatie van sporten en voeding? Onze trainers geven je graag advies en helpen je daar waar nodig.

JA! Ik wil graag meer informatie ontvangen!

Wil je graag meer weten over buikspieroefeniningen? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op, wij nodigen je graag uit voor een kennismakingsgesprek inclusief gezondheidscheck bij één van onze 85+ vestigingen! Wij bellen jou binnen 1 werkdag op om jouw vragen te beantwoorden. Ook kan de coach je alles vertellen over de gratis proefweek waar je geheel vrijblijvend gebruik van mag maken.

Gratis Proefweek

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Roos
10
4 dagen geleden
Studio Sneek

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen