Als je vaak gespannen bent, wil je stress klachten voorkomen om verergering van sombere gevoelens of gedachten te vermijden. Een coach kan jou precies vertellen welke oefeningen je meer zelfvertrouwen en een beter fysieke conditie geven.
Stress hoeft niet meteen slecht te zijn
Laten we eerst eens stilstaan bij het fenomeen stress. Het is niet per se iets negatiefs. Een hoge werkdruk kan stress oproepen en een negatieve invloed hebben, maar een beetje spanning kan juist helpen om beter te presteren. Dankzij die extra inspanning haal je nét de trein of zet je je optimaal in tijdens een examen.
Gezonde en ongezonde stress
Een beetje stress kan vaak nuttig zijn. Het helpt u alert te blijven en snel te reageren. Uw ademhaling en hartslag versnellen, en uw bloeddruk stijgt. Bij situaties zoals een vakantie, een presentatie of een examen voelen de meeste mensen zich gespannen, wat normaal is. Na zo’n spannende situatie verdwijnt de spanning weer, en zowel lichaam als geest komen tot rust.
Maar soms kan iets extra veel spanning veroorzaken, of houden de spanningen langdurig aan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als anderen hoge verwachtingen van u hebben, als er meerdere dingen tegelijk misgaan, of als u weinig steun ervaart van de mensen om u heen. Dit kan zich voordoen bij problemen thuis, tijdens de studie, of op het werk.
In zulke gevallen kunt u het gevoel krijgen constant onder stress te staan. U bent voortdurend moe, raakt sneller geïrriteerd of emotioneel, en ontspannen wordt steeds moeilijker. In de avond valt u bijvoorbeeld moeilijker in slaap, genieten lukt minder goed, en u blijft piekeren over uw problemen. Op dat punt wordt stress een probleem en kan het ongezond zijn.
Onder hoogspanning staan
Bij chronische stress voel je je voortdurend alsof je onder hoogspanning staat. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van overprikkeling, angst, nervositeit en spanning, en je kunt het gevoel krijgen dat je energie langzaam opraakt.
Zulke intense stress kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo verhoogt het je risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, overgewicht en problemen met de spijsvertering.
Uit onderzoek blijkt ook dat stress kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem (heb je ooit een koortslip gekregen tijdens een drukke periode?). Daarnaast kan stress bijdragen aan depressie, geheugenproblemen en vruchtbaarheidsproblemen.
Wat zijn kenmerken van stress?
Door stress kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals:
- vermoeidheid en weinig energie
- oppervlakkig of onregelmatig ademhalen
- gespannen spieren
- sneller boos of emotioneel zijn
- een somber of neerslachtig gevoel
- vergeetachtigheid
- slaapproblemen
- hoofdpijn
- maagklachten
- pijn in nek of rug
- verhoogde vatbaarheid voor verkoudheid of griep (verminderde weerstand)
- het gevoel van een bonzend hart in borst of keel
- constant piekeren en moeite hebben om gedachten los te laten
Langdurige stress vergroot het risico op hart- en vaatziekten, zoals angina pectoris en hartaanvallen.
Daarnaast leidt stress vaak tot ongezonde gewoontes: opnieuw of meer roken, ongezond eten, meer alcoholgebruik, minder bewegen en weinig tijd nemen om te ontspannen, wat de stress op zijn beurt verder verergert.
Wat zijn de oorzaken van stress?
Stress ontstaat wanneer je draagkracht (wat je aankunt) niet in balans is met je draaglast (wat er van je wordt gevraagd).
Eigenschappen die je vatbaarder maken voor stress zijn onder andere:
- perfectionisme
- ambitie en prestatiedrang
- competitieve instelling
- gehaastheid
- moeite met ‘niets doen’
- neiging om meerdere dingen tegelijk te doen
- hoge verwachtingen en veel van jezelf eisen
- sterk verantwoordelijkheidsgevoel
- grote betrokkenheid bij gezin of werk
- behoefte aan waardering van anderen
- moeite met ‘nee’ zeggen, grenzen stellen of opkomen voor jezelf
- moeite met het vragen om steun
- moeite met het uiten van gevoelens
- gevoel weinig invloed te hebben op je omgeving of eigen leven
- pessimisme en kritische blik op eigen prestaties
Persoonlijke eigenschappen worden deels bepaald door karakter, maar ook door ervaringen en vaardigheden. Dit betekent dat je zelf veel kunt doen om je draagkracht te versterken.
Vaardigheden zoals assertiviteit en conflicthantering zijn te verbeteren. Ook kun je leren om je kijk op situaties en de eisen die je aan jezelf stelt aan te passen, zodat ze realistischer en haalbaarder worden.
Hoe kun je zelf stress verminderen en meer ontspanning vinden?
Wanneer je stresssymptomen bij jezelf herkent, is het belangrijk om actie te ondernemen. Gelukkig zijn er veel manieren om spanning te verminderen en meer ontspanning te vinden. Hier zijn enkele tips die je in je dagelijkse routine kunt toepassen:
- Pak de bron van je stress aan. Probeer te achterhalen wat precies de spanning veroorzaakt. Wat kun je veranderen aan de situatie die stress geeft? Kun je de situatie anders interpreteren of op een positievere manier benaderen? Soms heb je zelfs de optie om uit de situatie te stappen. Dit soort acties geven je meer controle, wat helpt om de stress te verminderen.
- Probeer minder te multitasken. Maak geen eindeloze takenlijst voor jezelf, maar beperk je tot een paar haalbare taken per dag.
- Stel grenzen en zeg nee. Stel grenzen en leer om ‘nee’ te zeggen. Je kunt niet alles doen, dus spreek je uit wanneer je werkdruk te hoog is, bijvoorbeeld richting je baas of collega’s.
- Slaap voldoende. Ga op tijd naar bed en zorg dat je 7 tot 8 uur slaapt en zo uitgerust weer opstaat. Zo voorkom je dat je je oververmoeid voelt en in de stress raakt.
- Blijf overdag regelmatig in beweging. Bewegen verlaagt zowel mentale als lichamelijke spanning. Gebruik eventueel een timer die elke 30 tot 60 minuten afgaat. Als de timer afgaat, stop je minstens een minuut met je werkzaamheden om iets actiefs te doen, zoals een kop koffie halen, naar het toilet gaan of enkele squats naast je stoel.
- Kies voor een sportactiviteit die je plezier geeft. Of het nu een teamsport of duursport is, sporten helpt je ‘uit je hoofd’ en ‘in je lichaam’ te komen, wat goed helpt om opgebouwde stress los te laten.
- Doe ademhalingsoefeningen. Slechts 1 tot 2 minuten ademen naar de buik kan al zorgen voor meer ontspanning.
- Rek grote spiergroepen in je benen, armen, rug en nek. Span de spier licht aan totdat je een rek voelt en houd dit 30 tot 45 seconden vast; een spier heeft ongeveer 30 seconden nodig om volledig te ontspannen.
- Heel belangrijk! Kies af en toe voor jezelf. Zorg dat je genoeg tijd aan jezelf besteedt en aan wat jij leuk vindt. In plaats van dingen te doen die andere mensen van je verlangen. Zo kun je jezelf afleiden en vervolgens weer opladen.
- Maak ruimte voor leuke uitjes.
Met deze tips kun je dagelijks bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.
Graag hulp bij stress klachten verminderen?
Wil je ondersteuning bij het ontwikkelen van een positieve sportmentaliteit om stressklachten te verlichten? Maak dan een afspraak met één van onze personal coaches, bij één van onze vestigingen.
Hier kun je deelnemen aan ons Leefstijl Programma, Fit for Life, waarin je werkt aan het verbeteren van je algehele gezondheid om stressklachten te verminderen. Als je vaak gespannen bent, is het belangrijk om stress te beheersen en zo verergering van sombere gevoelens of gedachten te voorkomen.
Onze coaches kunnen jou begeleiden met oefeningen die je zelfvertrouwen vergroten en je fysieke conditie verbeteren. Zo bouw je (mentale) kracht op en voel je je al snel een stuk beter.
Stress verminderen met het Fit for Life programma
Met onze Fit for Life-methode kun je stressklachten verminderen en/of voorkomen door te werken aan zowel je fysieke als mentale welzijn. Daarnaast krijg je bij stressklachten advies over hoe de juiste voeding kan bijdragen aan een gezonde leefstijl. De methode is gebaseerd op drie belangrijke pijlers:
- Voeding: Je hebt elke week een ‘weegmoment’ met je personal coach. Aan de hand van je gewicht stelt je coach – in overleg met onze gewichtsconsulent – een persoonlijk voedingsadvies voor je samen (dat geschikt is voor het hele gezin). Bovendien leer je alles wat je moet weten over een gezonde levensstijl, waardoor je niet meer voeding binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Daar heb je de rest van je leven profijt van!
- Beweging: Je traint wekelijks met je personal coach in de studio. ledere keer doe je weer nieuwe oefeningen en word je uitgedaagd om tot het uiterste te gaan. Je zult versteld staan van je kracht! Daarnaast krijg je je eigen fitness-set om de oefeningen thuis te herhalen, op een moment dat het jou uitkomt. Wel zo gemakkelijk!
- Mindset en Coaching: Je coach zorgt ervoor dat je positiever en oplossingsgerichter gaat denken.Je zult zien, door je gedachten de baas te worden, krijg je meer invloed op je lichaam. Het resultaat is dat je niet alleen lichamelijk sterker, maar je gaat je ook veel fitter, vitaler en energieker voelen. We motiveren je, inspireren je en dagen je uit. Zo geven we je het zetje in de rug dat je nodig hebt.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Ziek door stress, 4 handige tips om hiermee om te gaan
Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven. Hoewel een gezonde dosis stress ons kan helpen om uitdagingen te overwinnen en productief te blijven, kan chronische stress ernstige gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Ziek worden door stress is een groeiend probleem in onze samenleving, en de impact ervan wordt vaak onderschat. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen, gevolgen en mogelijke oplossingen voor stressgerelateerde ziekten.
Hoe hardlopen stress kan verminderen
Stress is iets waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Of het nu door werkdruk, persoonlijke omstandigheden of gewoon het dagelijks leven komt, stress kan een grote impact hebben op onze gezondheid en welzijn. Gelukkig toont steeds meer wetenschappelijk onderzoek aan dat hardlopen een krachtig middel is om stress te verminderen en je mentale gezondheid te verbeteren. Maar hoe werkt dit precies? Laten we dieper ingaan op de feiten.
Burnout herstellen
Je bent erg moe, onderneemt weinig en neemt daarbij slechte gewoonten aan die je gezondheid niet ten goede komen. De burnout heeft je een klap gegeven en nu is het zaak om daar weer bovenop te komen. Dat kun je niet altijd alleen en Personal Fitness Nederland biedt specialistische hulp aan voor iedereen die een zetje in de rug nodig heeft. Met een persoonlijk fitness plan en je eigen doelstellingen krijg je steun exact waar dat nodig is.
Burnout coach
Tijdens een burnout verlies je de controle over je leven volledig en onze burnout coach is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen in die situatie. Of je nu beginnende symptomen van een burnout vertoont of je wilt van een burnout herstellen, Personal Fitness Nederland helpt je daarbij. Mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid als je een gezond en fit leven wilt leiden. Ons Fit for Life programma richt zich op alle aspecten van een gezond leven. Daarom vind je bij ons een totaaloplossing waarmee een groot aantal gezondheidsklachten kunnen worden opgelost.