Sporten na bevalling, hoe kom je terug in vorm? Ontdek de tips!
10 juni 2024 Geschreven door: Harry RaaijmakersConditie opbouwen

Veel vrouwen vragen zich af hoe je gezond kan afvallen na je zwangerschap. Een veelgestelde vraag van deze jonge moeders is dan ook wanneer ze weer mogen starten met sporten na de bevalling. Nieuwsgierig geworden? Lees dan dit artikel waarin we alles vertellen over het starten met sporten na je bevalling!

Vind je beginnen met sporten na je zwangerschap spannend?

Of heb je als nieuwe moeder weinig tijd en wil je effectief sporten? Laat je dan adviseren door Personal Fitness Nederland. Al 7 jaar op rij uitgeroepen tot beste personal trainer! Onze coaches stellen een effectief schema voor je op, als je besluit om weer te gaan sporten na je bevalling. Er wordt dan extra aandacht gegeven aan een rustige opbouw van cardio én krachtoefeningen, zodat je lichaam geleidelijk weer fit en sterker wordt.

Wil jij:

  • 5, 10 of 15+ kg afvallen met blijvend resultaat.
  • Weg met die zwangerschapskilo’s!
  • Je shape terug krijgen met behulp van een gecertificeerde coach.
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou.
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio.

Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek onderaan de pagina.
Indien je meer wilt lezen over gezond afvallen na je zwangerschap, lees dan verder onder de afbeelding. Want wanneer mag je weer sporten na je bevalling?

Sporten na zwangerschap

Wanneer mag je weer sporten na je bevalling?

Uiteraard dien je dit zorgvuldig en aandachtig aan te pakken, aangezien je lichaam nog herstellende is. Dit is dan ook prioriteit nummer één, zorgen dat je voldoende hersteld bent voordat je begint met sporten. Normaliter kun je na zes weken na je zwangerschap weer (rustig) gaan sporten. Heb je tijdens de zwangerschap niet gesport of wil je weer gaan sporten nadat je een keizersnede hebt gehad? Dan is het advies om na acht weken pas te gaan sporten na je bevalling. Daarnaast is het altijd verstandig om eerst toestemming te vragen aan een gynaecoloog of verloskundige of je lichaam weer in staat is om te beginnen met het beoefenen van een sport.

Welke vormen van sport je kunt doen na een bevalling

De eerste weken na je bevalling kun je heel rustig beginnen met simpele buikspieroefeningen op bed. Maak deze niet te zwaar, want je lichaam is nog steeds herstellende. Als je een uitstulping of tunneltje op je buik ziet ontstaan tijdens een oefening, dan is de druk te hoog.

Heb je een keizersnede gehad? Doe dan nog geen buikspieroefeningen! Dan zijn simpele buikoefeningen pas aan te raden na acht weken herstel. Vind je het spannend om op de juiste manier buikspieroefeningen te beoefenen? Personal Fitness Nederland kan jou uitstekend helpen om weer fit en sterk te worden. Samen kunnen we jouw doelen behalen die jij voor ogen hebt!

Bekkenbodemoefeningen

Daarnaast zijn ook lichte bekkenbodemoefeningen aan te raden. Deze oefeningen zijn erg belangrijk, omdat deze incontinentie tegen kunnen gaan. Het voordeel van de bekkenbodemoefeningen is dat je de bekkenbodemspieren sterker maakt, waardoor je urineverlies kunt tegen gaan tijdens het sporten.

Hoe doe je bekkenbodemoefeningen?

Het is verstandig om de oefening op de grond uit te voeren. Ga op je rug liggen met opgetrokken knieën. Je voeten blijven op de grond staan en één hand op je buik. Let op dat bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren (‘afknijpen’) je buik-, bil- en bovenbeenspieren ontspannen houdt en je billen op de grond blijven. Wanneer u dit een paar keer oefent gaat het steeds beter.

De oefening gaat als volgt:

  • Span je bekkenbodemspieren 6 tellen strak aan (afknijpen). Blijf rustig doorademen.
    Probeer om tijdens het knijpen nog een paar keer extra hard aan te knijpen.
    Ontspan daarna de bekkenbodemspieren 6 tellen.
  • Doe deze oefening 10 keer achter elkaar (6 tellen knijpen, 6 tellen ontspannen).
    Eén oefensessie van 10 keer knijpen en ontspannen duurt ongeveer 2 tot 3 minuten.
  • Gaat het goed? Dan kunt je de oefening ook zittend, staand, of tijdens andere bezigheden gedurende de dag doen.

Herhaal de oefening dan wat vaker. Oefen elke dag ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.

Lichte oefeningen in de sportschool

Bij een vaginale bevalling kun je meestal na zes weken weer wat zwaardere oefeningen doen in de sportschool om je conditie en kracht op te bouwen. Let wel goed op dat je niet te zwaar traint! Je hebt namelijk een fysiek zware periode achter de rug, dus je lichaam moet weer op krachten komen. Het is daarom dan ook verstandig om dit onder goede begeleiding te doen. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste oefeningen doet en je lichaam niet te zwaar belast wordt. Ook kun je vanaf zes weken na de bevalling weer zwemmen. Je moet er dan wel zeker van zijn dat eventuele wonden goed geheeld zijn om een infectie te voorkomen. Twijfel je hierover? Raadpleeg dan de verloskundige of gynaecoloog.

sporten na de zwangerschap

Hardlopen na je bevalling

Doe je graag hardlopen of een andere sport waarbij je veel beweegt? Denk hierbij aan tennis, dansen, balsporten, turnen of atletiek. Dan is het advies om minimaal drie maanden te wachten met sporten na je bevalling. Na ongeveer drie maanden is je bekkenbodem pas voldoende hersteld om de schokbelasting die voor komt bij dit soort sporten weer op te vangen.

Overige oefeningen die je beter kunt vermijden

Plyometrische oefeningen. Dit zijn oefeningen die je explosief uitvoert. Denk hierbij aan jumping jacks, burpees, squats. Dit zijn oefeningen die teveel druk uitoefenen op de bekkenbodem of buikspieren. Het kan best spannend zijn om op de juiste manier te beginnen met sporten na je bevalling, waarbij je lichaam op de juiste manier hersteld. Personal Fitness Nederland heeft gecertificeerde professionals die jou kunnen begeleiden om je doelen te behalen.

Wanneer je beter even kunt wachten met sporten na je zwangerschap

Er zijn een aantal redenen waarom je beter wat langer dan zes weken kunt wachten met sporten:

  • Tijdens je zwangerschap heb je niet of heel weinig gesport.
  • Je hebt een keizersnede gehad. Hierdoor heeft je lichaam langer tijd nodig om te herstellen.
  • Tijdens de bevalling heb je complicaties gehad.
  • Je hebt veel last van incontinentie.

Indien je een of meerdere van bovenstaande punten herkent bij jezelf, dan is het verstandig om te overleggen met een arts wat de mogelijkheden zijn om te beginnen met sporten.

Wil jij meer weten over sporten na je bevalling? Vraag dan een gratis intakegesprek aan!

Personal Fitness Nederland kan jou namelijk helpen om:

  • 5, 10 of 15+ kg afvallen met blijvend resultaat.
  • Weg met die zwangerschapskilo’s!
  • Je shape terug krijgen met behulp van een gecertificeerde coach.
  • Persoonlijke en leuke trainingen die afgestemd zijn op jou.
  • Tegen het scherpste tarief uit de regio.

Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek onderaan de pagina.

Gratis intakegesprek!

Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voornaam en achternaam

Gerelateerde artikelen

conditie opbouwen hardlopen
Conditie opbouwen

Conditie opbouwen met hardlopen: waarom een schema helpt

Heb je geen conditie, maar wil je deze graag opbouwen met hardlopen? En wil je het risico op blessures zo klein mogelijk houden? Kies er dan voor om te beginnen met hardlopen met een schema. Wij vertellen je hoe je dit het beste doet. En geven je aanvullende tips, zodat jij goed van start gaat met het opbouwen van je conditie.

Bekijk dit advies

skeeleren conditie
Conditie opbouwen

Skeeleren voor een betere conditie: zo pak je het aan

Conditie opbouwen zonder dat je naar de sportschool gaat of iedere week hetzelfde rondje hardloopt. Het kan! Hoe vraag je af? Door simpelweg te gaan skeeleren. Skeeleren is niet alleen goed om je conditie te verbeteren. Het versterkt ook je spieren en vergroot de capaciteiten van je hart en longen. Maar hoe start je ermee? Wij leggen het aan je uit.

Bekijk dit advies

Hardlopen
Conditie opbouwen

Starten met hardlopen zonder conditie

Hardlopen; oortjes in, gas geven en even helemaal nergens aan denken. Klinkt dit als iets voor jou? Maar moet je helemaal onderaan de streep beginnen zonder conditie? Geen probleem! In dit blog leggen we je uit hoe je het beste kunt starten met hardlopen ook zonder enige conditie. Ook delen we een hardloopschema met je, zodat jij als beginner kunt starten met jouw transitie naar een fitter leven.

Bekijk dit advies

personal training voetbal
Conditie opbouwen

Conditie training voor voetbal: 5 tips

Kom je net terug van een blessure, of heb je na een aantal jaren van afwezigheid toch besloten het voetballen weer op te pakken en wil je graag conditie training tips? Dan kan Personal Fitness Nederland jou helpen met het terug komen op je oude niveau. In deze blog lees je hoe je je conditie weer opbouwt voor het voetbal.

Bekijk dit advies