In hoofdlijnen zijn er drie verschillende soorten spierpijn, allen met verschillende oorzaken. We geven je in dit artikel meer uitleg.
Is sporten met spierpijn wel gezond?
Sporter of geen sporter: iedereen heeft wel eens last van spierpijn. Veroorzaakt door een flinke griep, een middag voetballen in het park of een uur fanatiek uitsloven in de sportschool. Maar wat is spierpijn precies? Hoe voorkom je het? En is het wel of niet verstandig om door te sporten met spierpijn? In dit blog vertellen we er alles over.
Wat is spierpijn eigenlijk?
In hoofdlijnen zijn er drie verschillende soorten spierpijn, allen met verschillende oorzaken. Zo wordt acute spierpijn veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen in je lichaam (met name melkzuur). De afvalstoffen worden onvoldoende afgevoerd waardoor er verzuring in je lichaam ontstaat. Waarschijnlijk heb je dit wel eens ervaren in je zij, tijdens het hardlopen bijvoorbeeld. Een andere soort spierpijn is de pijn die je voelt wanneer je een spier kneust of scheurt. Het is dan belangrijk om te rusten en niet met spierpijn door te sporten. Blijft de pijn aanhouden? Raadpleeg dan een fysiotherapeut of arts.
Dan is er nog verlate spierpijn; de vorm waar dit blog over gaat. Je krijgt met deze spierpijn te maken wanneer je intensieve fysieke inspanning hebt geleverd. Vaak na het sporten. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in de spieren. Rondom deze scheurtjes ontstaan ontstekingen en zwellingen. Zo probeert je lichaam de scheurtjes te herstellen. Deze vorm duurt meestal maar een paar dagen.
Is sporten met spierpijn wel gezond?
Spierpijn is dus een manier van het lichaam om aan te geven dat het rust nodig heeft om te herstellen. Uit zelfbescherming geeft je lijf pijnsignalen af die bewegen moeilijker maken. Is de pijn voorbij en is je lichaam weer voldoende herstelt? Dan kan het een zwaardere belasting aan. Hiermee boek je vooruitgang in spieropbouw, waardoor je stapje voor stapje dichterbij je sportieve doel komt.
Sporten met spierpijn is dus niet per se goed voor je lichaam en je vooruitgang. Je belast en beschadigt je spieren extra, terwijl ze eigenlijk nog aan het herstellen zijn. Dat zorgt helaas niet voor extra spieropbouw, maar wel voor een langere hersteltijd.
Tips tegen spierpijn
Warming up en cooling down
Begin je training áltijd met een warming up. Tijdens een warming up komt je lichaam langzaam uit ruststand en bereidt zich voor op een fysieke inspanning: je spieren komen los en je hartslag verhoogt. Tijdens een cooling down gebeurt precies het tegenovergestelde. Je lichaam gaat weer terug in zijn ruststand. Met beiden geïmplementeerd in je training, verklein je de kans op spierpijn en blessures na het sporten.
Let op je voeding
Een gezond en gevarieerd dieet is belangrijk voor een fit lichaam. En met een fit lichaam zul je minder last krijgen van kwaaltjes. Het spierherstelproces heeft vooral baat bij voeding met veel eiwit (proteïne). Dit zit in vlees, ei, melkproducten, kip en vis. De meeste sporters halen voldoende eiwitten uit hun dieet. Intensieve krachttrainers wordt aangeraden het dieet aan te vullen met bijvoorbeeld een proteïneshake of -reep.
Koude douche
Misschien vind je het geen prettig idee om na het sporten onder een koude douche te springen. Maar het is wel goed voor je herstelproces. Hoe sneller je lichaamstemperatuur daalt, hoe beter je herstelt. Je bloedsomloop krijgt een boost waardoor verschillende stoffen naar de juist plekken worden vervoerd. Vind je een koude douche nog te heftig? Begin met een halve minuut koud water aan het eind van je douchebeurt. Dit halve minuutje verleng je iedere keer dat je doucht. Zo kun je er langzaam aan wennen.
Schema
Bouw je sportritme langzaam op. Een schema biedt houvast, zeker voor beginners. Het voorkomt dat je te hard van stapel loopt. Werk langzaam maar zeker naar je doel en verklein de kans op blessures en spierpijn.
Rust nemen
Zoals je eerder in dit blog las, is pijn een signaal van je lichaam dat het rust nodig heeft. Probeer daarom je spieren deze rust te gunnen zodat ze optimaal kunnen herstellen en klaar zijn voor de volgende training. Zo vermijd je een nóg langer herstelproces, of zelfs overbelasting op langere termijn.
Sporten onder begeleiding
Wil jij trainen onder begeleiding van een echte professional die je alles kan vertellen over sporten met spierpijn? Die verstand heeft van zaken op het gebied van beweging, voeding en mental coaching? Dan ben je bij Personal Fitness Nederland aan het juiste adres. Met ons Fit for Life-programma ondersteunen we je op weg naar een gezonde leefstijl; eentje die je ook op lange termijn volhoudt. Heb je interesse? Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek en ontdek of het iets voor jou is. Laat hieronder je contactgegevens achter en we bellen je zo snel mogelijk voor een intakegesprek.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Last van heupklachten? Deze oefeningen verminderen je pijn
Pijnlijke klachten die zich in en rondom de heup vinden. Hoewel veel mensen vermoeden dat deze pas op latere leeftijd voorkomen, is dat niet altijd het geval. Ook jongere lichamen kunnen ermee te kampen krijgen. Sommige heupklachten zijn zelfs aangeboren. Om de pijn die bij heupklachten komt kijken te verhelpen, zetten wij de meest effectieve oefeningen voor je op een rij.
Hoe kom je van een stijve nek af?
Een stijve nek kan heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde bewegingen niet maken, of ervaart veel last of pijn van je spieren. Maar hoe ontstaan deze nekklachten? En hoe kom je van een stijve nek af? Wij leggen het je uit en zetten de beste tips voor je op een rij.
Zo verlicht je rugpijn tijdens de zwangerschap
Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam een heleboel veranderingen door. Helaas gaan deze veranderingen vaak gepaard met zeurende pijn en vervelende klachten. Een veelvoorkomend fenomeen bij zwangere vrouwen is rugpijn. En daarbij vaak in de onderug. In deze blog leggen we je uit hoe het komt dat je tijdens een zwangerschap vaak juist dit soort rugklachten ervaart. En we geven je tips waarmee je het kunt verlichten. Waardoor je wat meer kunt genieten van die speciale negen maanden.
Nekklachten door stress: hoe komt het en hoe kom je er vanaf?
Pijn in de nek is helaas een welbekend fenomeen. Het is een zeurende pijn die plots komt opzetten en niet zomaar vertrekt. De nekpijn straalt soms zelfs uit naar de schouders, rug en armen. Het kan je erg belemmeren in je bewegingen en je nachtrust flink verstoren. Nekpijn kent verschillende aanleidingen. Maar wist je dat nekklachten in veel gevallen veroorzaakt worden door stress? In dit blog leggen we je uit hoe dit komt. Ook delen we onze kennis over hoe je deze klachten verhelpt. Zodat jij weer vrij kunt bewegen en ’s nachts weer lekker slaapt.