Nekpijn is een vervelende klacht en komt bij zowel jongeren als ouderen veel voor. Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft in zijn of haar leven weleens last van nekpijn. De oorzaken hiervan lopen uiteen. Van een verkeerde lichaamshouding of overbelasting tot aan slijtage of een ongeluk waarbij de nek een flinke klap heeft gekregen. Je leest hier alles over het hoe en wat van nekklachten én tips om er zo snel mogelijk vanaf te komen.
Wat zijn nekklachten?
Pijn in de nek is meestal afkomstig uit de bewegende delen van de hals: de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Nekpijn is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van je nek of bovenop je schouders. Dit soms met als gevolg dat je je hoofd minder goed kunt draaien. Omkijken tijdens het fietsen of autorijden kan dan bijvoorbeeld lastig zijn. Vanuit je nek kun je ook last krijgen van hoofdpijn, uitstralende pijn naar je armen en tintelingen in je hand of vingers. Soms leidt het ook tot minder kracht in je hand of de beweging van je arm niet meer goed kunnen sturen.
Hoe ontstaan nekklachten?
Nekklachten ontstaan meestal doordat je een verkeerde beweging maakt, te lang in een verkeerde houding zit, staat of ligt, óf als gevolg van stress of spanning. Een andere oorzaak van nekklachten kan letsel zijn. Letsel dat je hebt opgelopen tijdens het sporten bijvoorbeeld, of omdat je een ongeluk hebt gehad met een whiplash tot gevolg.
Hoe kom ik van mijn nekklachten af?
Meestal verdwijnen nekklachten binnen 6 weken vanzelf. Je versnelt je herstel door – hoe pijnlijk dat soms ook is – in beweging te blijven en risicofactoren te vermijden.
Wanneer jij met nekklachten kampt, is het verstandig om bij jezelf na te gaan hoe die klachten zijn ontstaan. Heb je in een verkeerde houding gestaan, gezeten of geslapen? Dan is het raadzaam om je nek zachtjes los te (laten) masseren. Ook warmte kan in dit geval je klachten verlichten. Leg een warme doek in je nek of gebruik hiervoor een speciaal kersenpitkussen.
Heb jij je nek overstrekt of kamp je met stress die in je nek geschoten is? Dan is het juist verstandig om je nek te koelen om de ergste pijn te bestrijden. Let wel, doe dit niet te lang; zo’n 15 minuten is voldoende. Daarnaast is het van belang dat je het ijs nooit direct op je huid legt. Doe er bijvoorbeeld een theedoek omheen. Na een kwartier ruil je het ijs in voor een warme doek. Dit om je spieren weer te laten ontspannen. Je kunt ze eventueel ook masseren.
Nekklachten? Vraag om advies!
Struggle jij al een tijdje met nekklachten en wil je weten hoe je hier vanaf komt? Laat dan hieronder jouw gegevens achter voor een gratis en geheel vrijblijvend intakegesprek. Binnen 1 werkdag neemt de coach van de dichtstbijzijnde vestiging dan telefonisch contact met je op. Samen gaan we zorgen voor een gedegen aanpak voor een pijnvrij leven; een leven zónder nekklachten!
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Last van heupklachten? Deze oefeningen verminderen je pijn
Pijnlijke klachten die zich in en rondom de heup vinden. Hoewel veel mensen vermoeden dat deze pas op latere leeftijd voorkomen, is dat niet altijd het geval. Ook jongere lichamen kunnen ermee te kampen krijgen. Sommige heupklachten zijn zelfs aangeboren. Om de pijn die bij heupklachten komt kijken te verhelpen, zetten wij de meest effectieve oefeningen voor je op een rij.
Hoe kom je van een stijve nek af?
Een stijve nek kan heel vervelend zijn. Je kunt bepaalde bewegingen niet maken, of ervaart veel last of pijn van je spieren. Maar hoe ontstaan deze nekklachten? En hoe kom je van een stijve nek af? Wij leggen het je uit en zetten de beste tips voor je op een rij.
Zo verlicht je rugpijn tijdens de zwangerschap
Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam een heleboel veranderingen door. Helaas gaan deze veranderingen vaak gepaard met zeurende pijn en vervelende klachten. Een veelvoorkomend fenomeen bij zwangere vrouwen is rugpijn. En daarbij vaak in de onderug. In deze blog leggen we je uit hoe het komt dat je tijdens een zwangerschap vaak juist dit soort rugklachten ervaart. En we geven je tips waarmee je het kunt verlichten. Waardoor je wat meer kunt genieten van die speciale negen maanden.