Ouder worden brengt een aantal nieuwe uitdagingen met zich mee, zowel mentaal als fysiek. Zo krijg je meer rimpels. Heb je minder energie. Én neemt je gewicht toe. Bovendien geldt: hoe ouder je wordt, hoe sneller je aankomt. Ook lijkt het een stuk lastiger om die kilo’s te verliezen. Hoe komt dat? En hoe kun je toch afvallen met 55 plus?
Waarom is afvallen met 55 plus moeilijker?
Voordat we uitleggen hoe je kunt afvallen met 55 plus, moet je eerst begrijpen hoe je lichaam werkt, welke veranderingen er optreden wanneer je ouder wordt en hoe deze je gewicht beïnvloeden. Er vinden nogal wat wijzigingen plaats in je lichaam naarmate je ouder wordt. Ook neem je vaak andere gewoonten aan die invloed hebben op je gewicht. Zo krijg je te maken met de volgende veranderingen:
1. Je produceert minder oestrogeen
De hormoonhuishouding verandert bij zowel bij oudere mannen als vrouwen. Beide geslachten produceren oestrogeen. Op latere leeftijd is minder van dit geslachtshormoon nodig. De hoeveelheid oestrogeen in het lichaam neemt dan ook af. Hierdoor vertraagt de stofwisseling. Je verbrandt hierdoor tot wel 20 procent minder calorieën. Ook bepaalt oestrogeen waar jouw lichaam vet opslaat. Op latere leeftijd verplaatst dat zich vooral naar je buik. Tenslotte zorgt een lagere oestrogeenspiegel ook voor meer honger. Geen handige combinatie wanneer je minder calorieën verbrandt. Minder oestrogeen maakt afvallen met 55 plus dan ook een stuk lastiger.
2. Je spiermassa neemt af
Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af. Dat is vervelend. Want heb je veel spiermassa? Dan verbrand je meer calorieën (in rust). Vetverbranding gaat nu dus een stuk moeilijker en langzamer. En dikker worden helaas wat gemakkelijker.
3. Je beweegt minder
Dat je minder energie verbruikt als je ouder bent, heeft niet alleen te maken met je stofwisseling. Je beweegt namelijk ook een stuk minder dan vroeger. Maar deze beweging is wél heel belangrijk om gezond en op gewicht te blijven.
4. Je slaap- en eetpatroon verandert
Hoe ouder je wordt, hoe minder je slaapt. Heb je een slaaptekort? Dat verstoort je hormoonhuishouding, wat weer invloed heeft op je gewicht. Ook is bij oudere mensen de eetlust vaak kleiner. Het is daarom steeds moeilijker om voldoende voedingsstoffen uit eten te halen. Zeker wanneer je het eerst inlevert op groenten en fruit. Terwijl je juist dat lekkere chocolaatje, wijntje en kaasje zelden overslaat. Precies dat snacken maakt het afvallen met 55 plus een uitdaging.
Afvallen met 55 plus: wat kun je doen?
Op gewicht blijven is al knap lastig. Niet alleen later, maar op elke leeftijd. Laat staan afvallen met 55 plus. Wil je jouw figuur behouden of zelfs wat overtollige kilo’s verliezen? Dan is het belangrijk een aantal slimme keuzes te maken:
1. Vermijd snelle koolhydraten
Zoals suikers. Denk aan koek, snoep, taart en chocola. Maar ook wit brood, pasta, rijst en noodles. Deze snelle koolhydraten zorgen voor extra buikvet. Kies daarom liever voor minder suiker en meer volkoren graanproducten. Ook zilvervliesrijst is een gezondere keuze.
2. Meer eiwitten, gezonde vetten en groenten eten
Eet in plaats van (snelle) koolhydraten meer eiwitten, gezonde vetten en groenten. Eiwitten vind je vooral in eieren, kip, vis, vlees en kwark. In avocado, zalm, zaden, noten en pitten zitten veel gezonde vetten. Denk bij groenten vooral aan groene bladgroenten, zoals broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool.
3. Uitgebreidere maaltijden nemen
Ook met een wat uitgebreider ontbijt, lunch en diner val je gemakkelijker af met 55 plus. Niet zodat je meer kunt eten, maar zodat je de ongezondere tussendoortjes wat vaker laat staan. Daar heb je met drie complete maaltijden namelijk minder behoefte aan!
4. Meer bewegen
Tenslotte is meer bewegen een belangrijke manier om te kunnen afvallen met 55 plus. Met elke dag een half uur tot een uur wandelen kom je al een heel eind!
Wil je afvallen en ben je 55 plus?
Met bovenstaande tips weet je waar je op moet letten als je 55 plus bent en wil afvallen. Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Welke gerechten je het beste kunt koken? Of wat je het beste aan beweging kunt doen? Wij helpen je graag. Met ons Fit for Life programma krijg je persoonlijke begeleiding bij het trainen. Ook ontvang je voedingsschema’s toegespitst op jouw leeftijd, lichaam en doelen. Bovendien staat er een mental coach voor je klaar. Ontdekken of het iets voor jou is? Meld je aan voor een vrijblijvende, gratis intakegesprek bij een vestiging bij jou in de buurt. Laat hier je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een intakegesprek.
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen

Afvallen na zwangerschap
Na de bevalling staan veel vrouwen voor de uitdaging om hun gewicht te verliezen, vooral als er tijdens de zwangerschap enkele extra kilo's zijn aangekomen. Het afvallen na de zwangerschap is een proces dat geduld, tijd en de juiste benadering vereist. Het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders is en dat er geen "one-size-fits-all" oplossing is. In dit artikel bespreken we gezonde en verantwoorde manieren om af te vallen na de zwangerschap, terwijl je tegelijkertijd voor jezelf en je baby zorgt.

1 kilo per week afvallen: 6 tips!
Afvallen is voor veel mensen een belangrijk doel, maar het kan soms overweldigend lijken. De drang naar snelle resultaten kan verleiden tot ongezonde diëten of extreme methodes, maar het is vaak duurzamer en gezonder om langzaam en gestaag af te vallen.

15 kilo afvallen in de overgang: Zo doe je dat gezond en effectief
De overgang is een fase die veel vrouwen als uitdagend ervaren, zowel lichamelijk als emotioneel. Gewichtstoename is een veelvoorkomende klacht, vaak veroorzaakt door hormonale schommelingen, een tragere stofwisseling en veranderingen in het energieverbruik.

100 kilo afvallen: 8 effectieve tips
Afvallen is nooit een eenvoudige opgave, laat staan wanneer het doel is om 100 kilo kwijt te raken. Deze reis vereist niet alleen fysieke inspanning, maar ook een mentale en emotionele transformatie.