Goed en voldoende slapen is belangrijk om je energiek te voelen, maar ook om goed te kunnen herstellen van een training. Wanneer je niet gemakkelijk in slaap komt of kan goed doorslapen, heb je overdag minder energie, voel je je futloos en herstel je slechter. Daarnaast zorgt vermoeidheid er ook voor dat je eerder geneigd bent om minder gezonde keuzes te maken in je voedingspatroon. Dus redenen genoeg om te kijken hoe je je slaappatroon kan verbeteren!
Tip 1: Plan je slaappatroon
Net zoals je voeding en je training, is het belangrijk om ook voor je slaappatroon een planning te maken. Weet je dat je in de ochtend vroeg uit je bed moet voor je werk? Plan dan de avond van te voren geen training meer laat op de avond. Maak een weekplanning zodat je altijd voldoende slaap kunt pakken.
Tip 2: Voeding
Ook voeding heeft invloed op de slaapkwaliteit. Zo zorgt cafeïne ervoor dat je alert blijft en je minder goed in slaap valt. Het effect van cafeïne is per persoon verschillend, maar je doet er goed aan om ’s avonds geen koffie of cafeïne houdende dranken te nemen. Ook de inname van alcoholhoudende dranken en suikerrijke voeding kan je slaappatroon verstoren.
Tip 3: Slaapomgeving
Door je slaapkamer goed in te richten kun je de slaapkwaliteit verbeteren. De ideale slaapomgeving is koel, donker en stil. Zet dus bijvoorbeeld je raam open of zorg voor een goede ventilator. Daarnaast kunnen verduisterende gordijnen helpen om goed te slapen.
Tip 4: Vermijd fel licht in de avond
Waar fel daglicht in de ochtend ervoor zorgt dat je energiek opstaat, kun je dit felle licht in de avond beter vermijden. Wanneer je wordt blootgesteld aan felle verlichting, wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verminderd en wordt je alertheid verhoogd. Het gaat hierbij niet alleen om de verlichting in je kamer, ook het licht van je telefoon, tv of laptop zorgt voor deze verminderde aanmaak van melatonine. Gebruik dan ook minimaal één uur voor het slapen gaan geen beeldschermen meer en dim je lichten.
Tip 5: ’s Nachts toch niet voldoende geslapen? Plan een middagdutje in
Misschien is dit niet voor iedereen weggelegd, maar middagdutjes zijn een goede manier om je lichaam toch nog wat extra rust te geven. Korte middagdutjes van 30 minuten kunnen je lichaam al een flinke boost geven en zorgen ervoor dat je je weer energiek voelt. Slaap echter niet langer dan 30 minuten, want dan kun je je juist meer slaperig voelen.
Wil jij hier meer over weten? Vraag dan een intakegesprek aan!
Wil jij hier meer over weten en een persoonlijk advies? Meld je dan nu gratis aan voor een intakegesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar!
Gratis intakegesprek!
Vraag een gratis intakegesprek aan en dan neemt de personal coach van de dichtstbijzijnde vestiging binnen 24 uur contact met je op om je meer informatie te geven over ons concept.
Gerelateerde artikelen
Personal trainer voor vrouwen met obesitas
Ben je op zoek naar een personal trainer voor vrouwen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende behandelingen voor vrouwen met obesitas. Onze personal trainers zullen je ondersteunen bij het opbouwen van een gezond eetpatroon in combinatie met oefeningen op maat. Dit programma is speciaal samengesteld voor vrouwen met obesitas. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en de gewenste doelen gaan we samen met jou aan de slag naar een gezondere levensstijl zonder obesitas.
Personal trainer voor mannen met obesitas
Ben je op zoek naar een personal trainer voor mannen met obesitas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende behandelingen voor mannen met obesitas. Onze personal trainers zullen je ondersteunen bij het opbouwen van een gezond eetpatroon in combinatie met oefeningen op maat. Dit programma is speciaal samengesteld voor mannen met obesitas. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en de gewenste doelen gaan we samen met jou aan de slag naar een gezondere levensstijl zonder obesitas.
Zo word jij weer fit na een coronabesmetting
Ondanks dat de grote piek al een tijdje achter de rug is, heerst corona nog steeds. Heb je last van een hoestje of een zere keel? Je neemt het zekere voor het onzekere en brengt een bezoek aan de GGD of tovert de zoveelste zelftest uit de kast. En ja hoor: geveld door corona. De meesten zijn hier na maximaal 2 weken weer helemaal van hersteld. Maar sommigen kampen langdurig met klachten. We spreken in dat geval van long-covid. Je bent dan volledig hersteld van het virus, maar ervaart een flinke nasleep. Lees in dit artikel hoe je weer conditie kunt opbouwen na corona.
Aan de slag met een gezondheidscoach, iets voor jou?
Wil jij ook graag een gezonde geest en een vitaal lichaam? Maar weet je niet goed hoe je dat zelfstandig aan moet pakken? Dan is samenwerken met een gezondheids-coach misschien wel iets voor jou. Wat een gezondheidscoach precies doet? En hoe deze jou kan helpen? Wij leggen het je uit.