Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

5 tips voor bloeddruk verhogende voeding

Lage bloeddruk voeding

Een te lage bloeddruk (hypotensie) is weliswaar niet zo ongezond als een te hoge bloeddruk, maar je kunt er wel last van hebben. We vertellen je wat meer over een lage bloeddruk en waar je met je voeding op kunt letten om je bloeddruk wat omhoog te krijgen.

Heb jij last van een lage bloeddruk en wil je graag hulp ontvangen om deze te normaliseren? Onze gezondheidscoaches kunnen je hierin adviseren door middel van:

 • Een gezondheidscheck van je gehele lichaam af te nemen
 • Analyseren van je leefstijl en voedingspatroon
 • Een voedingsadvies op maat op te stellen
 • Op jouw afgestemde beweegtips te geven

Om jouw bloeddruk te normaliseren. Heb je hier interesse in? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek bij Personal Fitness Nederland via het formulier onderaan de pagina.

Bloeddruk: bovendruk en onderdruk

Je bloeddruk bestaat uit twee waarden, de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk is de hoogste waarde die de bloeddrukmeter aangeeft. Dit is de druk in je vaten op het moment dat je hart samentrekt. Je hart perst dan het bloed door je slagaders heen. De onderdruk is de druk in je vaten op het moment dat je hart ontspant.

Hartslag waardes

Als je bovendruk 120 is en je onderdruk 80, dan heb je een bloeddruk van 120 over 80. Je bloeddruk schommelt door de dag heen. ’s Nachts is hij meestal lager, ’s ochtends wat hoger. Je bloeddruk stijgt ook als je sport, als je pijn hebt, als je een wat hevigere emotie ervaart, maar bijvoorbeeld ook als je praat. Je organen en spieren hebben op die momenten wat meer zuurstof nodig, daardoor gaat je hart je bloed harder rondpompen en dan wordt je bloeddruk dus hoger.

Wat is een lage bloeddruk?

Als je een te lage bloeddruk of hypotensie hebt, dan is de druk in je bloedvaten en slagaders lager dan de optimale druk. Er is geen vaste waarde om aan te geven dat je bloeddruk te laag is. Je bloeddruk is officieel te laag als je er echt last van hebt.

Oorzaken van een lage bloeddruk

Bij de meeste mensen wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden voor een lage bloeddruk. Dit kan veroorzaakt worden door genetische aanleg en komt dit van nature voor. In andere gevallen kan hypotensie veroorzaakt worden door een verzwakt hart, verwijde bloedvaten of bloedverlies. Een aantal onderliggende oorzaken kunnen zijn:

 • hart- en vaatziekten
 • hartinfarct
 • hartritmestoornis
 • alcoholgebruik
 • medicatiegebruik
 • emotie
 • stress

Gevolgen van een te lage bloeddruk

Een te lage bloeddruk is op zich niet gevaarlijk, je hebt geen grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar dat het niet gevaarlijk is, wil niet zeggen dat je er geen last van kunt hebben. Als je bloeddruk te laag is, heb je vaak last van de volgende symptomen:

 • duizeligheid
 • licht gevoel in je hoofd
 • flauwvallen
 • Span je spieren aan
 • Als je het idee hebt dat je gaat flauwvallen

Ook al is hypotensie op zich niet gevaarlijk, als je veel last hebt van duizeligheid en regelmatig flauwvalt, is het wel aan te raden om even naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan nagaan of je klachten echt door een lage bloeddruk komen of dat er misschien iets anders aan de hand is.

Tips bij een lage bloeddruk

Heb je last van hypotensie? Dan heb je misschien iets aan onderstaande tips.

 1. Span je spieren aan
  Als je het idee hebt dat je gaat flauwvallen, kan het helpen om je buik-, been- en bilspieren aan te spannen. Door de spierspanning hebben je spieren meer zuurstof nodig en je hart reageert daarop door het bloed harder rond te gaan pompen. Je bloeddruk wordt dus hoger.
 2. Loop een stukje of zet passen op de plaats
  Als je voelt dat je gaat flauwvallen, kun je ook een stukje gaan lopen of wat passen op de plaats maken. Ook hier hebben je spieren meer zuurstof voor nodig, waardoor je hart het bloed harder gaat rondpompen.
 3. Leg je hoofd tussen je knieën
  Een laatste tip voor als je denkt dat je gaat flauwvallen, is je hoofd tussen je benen laten hangen. Door met je hoofd naar beneden te gaan hangen, stroomt er meer bloed naar je hoofd. Je hersenen krijgen dan meer zuurstof en dat kan voorkomen dat je flauwvalt.
 4. Sta rustig op
  Als je een lage bloeddruk hebt, kun je licht in je hoofd worden als je snel opstaat. Sta dus vooral rustig op.
 5. Drink voldoende
  Als je veel vocht verliest, bijvoorbeeld omdat je heel veel zweet tijdens het sporten of als het heel warm is, dan wordt je bloeddruk ook lager. Zorg dan dus dat je veel drinkt, zodat je bloeddruk op peil blijft. Blijf ook veel drinken als je veel overgeeft of als je diarree hebt. Ook dan verlies je namelijk veel vocht.
 6. Eet geen extra zout
  Hoewel zout je bloeddruk verhoogt, is het geen goed idee om heel veel zout te gaan eten als je je licht in je hoofd of duizelig voelt. Dit is namelijk niet goed voor je nieren. Gebruik een normale hoeveelheid zout. Dat is voor een volwassene zo’n 6 gram per dag.
Water drinken tegen lage bloeddruk

Bloeddruk verhogende voeding tips

Als je last hebt van hypotensie, dan kun je onderstaande voedingstips eens proberen. Als het ware zijn het huismiddeltjes tegen een lage bloeddruk.

 1. Drink elke dag een kopje zoethout thee
  In zoethout zit glycyrhizine. Dit verhoogt je bloeddruk. Iedere dag een kopje zoethout thee kan je bloeddruk dus verhogen. Overdrijf het niet: van te veel zoethout krijg je snel een te hoge bloeddruk.
 2. Drink veel water
  Als je lichaam vocht tekort komt, dan daalt je bloeddruk. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt.
 3. Eet kipfilet
  Kipfilet bevat veel vitamine B12 en dat is goed tegen hypotensie. Ben je vegetariër? Neem dan een vitamine B12-supplement. Of eet kelp of zeewier, dat bevat ook vaal vitamine B.
 4. Drink een kopje koffie
  Voel je je een beetje licht in je hoofd door hypotensie? Dan kan een kopje koffie helpen. Door de cafeïne trekken je bloedvaten iets samen, waardoor je bloeddruk wat hoger wordt. Zorg ook wel dat je genoeg water blijft drinken, koffie werkt namelijk vochtafdrijvend.
 5. Eet kikkererwten of asperges
  Kikkererwten en asperges bevatten veel foliumzuur. Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede veroorzaken en bloedarmoede kan weer de oorzaak zijn van een lage bloeddruk. Als je makkelijk last hebt van hypotensie, kan het dus helpen om producten met veel foliumzuur te eten, zoals kikkererwten en asperges.

Advies nodig?

Heb je juist last van een hoge bloeddruk? Lees dan ons artikel over bloeddruk verlagende voeding. Wil je advies over een te hoge bloeddruk of begeleiding hebben om je bloeddruk te normaliseren? Onze gezondheidscoaches kunnen jou helpen door middel van:

 • Een gezondheidscheck van je gehele lichaam af te nemen
 • Analyseren van je leefstijl en voedingspatroon
 • Een voedingsadvies op maat op te stellen
 • Op jouw afgestemde beweegtips te geven

Vul dan hieronder het contactformulier in en onze gezondheidscoach belt jou binnen 1 werkdag op. Ook kan de coach van de dichtstbijzijnde vestiging een afspraak met je inplannen en je alles vertellen over het gratis adviesgesprek waar je geheel vrijblijvend gebruik van mag maken.

Aanmeldformulier gratis adviesgesprek

Lees meer

geschreven door

Petra Vermeer
Petra Vermeer
Orthomoleculair voedings- en hormoondeskundige

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantverhaal Ruud
9
7 dagen geleden
Personal trainer Venlo

Meer over dit onderwerp

Skeeleren voor een betere conditie: zo pak je het aan
Conditie opbouwen met hardlopen: waarom een schema helpt
Opening studio Leiderdorp - Ruben Hoonhout aan het woord
Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen