Al meer dan 24.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen door krachttraining: zo werkt het

Afvallen door krachttraining

Wanneer je aan afvallen denkt, denken veel mensen meestal ook aan minder eten en meer bewegen. Vaak gaan mensen meer wandelen, fietsen, hardlopen of doen andere vormen van cardio. Een op het eerste gezicht een logische keuze, want door bijvoorbeeld te fietsen verbrand je calorieën en dat maakt het afvallen gemakkelijker. Waar cardio training vaak een logische keuze is, wordt er minder vaak gedacht aan krachttraining in combinatie met afvallen. Toch kan dit juist heel effectief zijn.

Afvallen, hoe zit dat ook al weer?

In de basis val je af wanneer je minder energie (calorieën) binnen krijgt dan dat je verbruikt. Hierdoor moet je lichaam aanspraak maken op de energie reserves die in het lichaam zijn opgeslagen (waaronder de vetmassa). Als je dit voor een langere periode volhoudt, zal je vetmassa verminderen en zal je lichaamsgewicht afnemen.

Is cardio dan de beste keuze?

Door te gaan wandelen, fietsen, hardlopen en alle andere vormen van cardio verbruikt je lichaam energie. Hierdoor maak je het afvallen gemakkelijker en daarnaast werk je ook aan je algehele conditie. Cardio training is dus zeker een tool om af te vallen, maar waar vaak geen rekening mee gehouden wordt, is dat je ook spiermassa verliest wanneer je een calorietekort alleen combineert met cardio training. Met name wanneer je inname van eiwitten via de voeding niet optimaal is, gaat het lichaam je eigen spiermassa ook gebruiken voor de omzetting van energie voor het lichaam.

Wat is het effect van krachttraining

Hoewel niet iedereen gelijk aan krachttraining denkt wanneer ze willen afvallen is dit juist een goede tool om in te zetten. Door krachttraining verbruikt je lichaam namelijk niet alleen energie tijdens de training, ook de uren na de training is je energieverbruik hoger, omdat je lichaam hard moet werken om je spieren te laten herstellen. Daarnaast zorgt krachttraining ervoor dat de afname van spiermassa zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Het blijft wel belangrijk om ook voldoende eiwitten via je voeding binnen te krijgen om je spieren optimaal te laten herstellen.

Hoe nu aan de slag?

Zowel cardio training als krachttraining zijn effectieve manieren om het afvallen gemakkelijker te maken. Uit onderzoek blijkt dat krachttraining ervoor zorgt dat je lichaam voor een langere periode meer energie verbruikt dan na een cardio training. Daarnaast zorgt krachttraining ervoor dat je spiermassa behouden blijft. Op de lange termijn is het daardoor ook gemakkelijker om de afgevallen kilo’s er ook af te houden. Wanneer je geen ervaring hebt met krachttraining doe je er goed aan om advies in te winnen bij een personal trainer. Zo ga je op een verantwoorde manier aan de slag en is je training ook het meest effectief.

Wil jij hier meer over weten? Vraag dan een  adviesgesprek aan!

Wil jij hier meer over weten en een persoonlijk advies? Meld je dan nu gratis aan voor een adviesgesprek bij de dichtstbijzijnde studio. Onze experts staan persoonlijk voor je klaar! 

 

Lees meer

geschreven door

Harry Raaijmakers mede-eigenaar
Harry Raaijmakers
Beweegexpert & Lifestyle Coach

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Klantervaring Diane
10
15 augustus 2023
Studio Geldrop
review olaf personal fitness nederland
10
20 juni 2023
Studio Roermond

Meer over dit onderwerp

Gelukkig gezin op de bank

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen