Al meer dan 22.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen door hardlopen: zo pak je het aan

buiten rennen

Afvallen door hardlopen: zo pak je het aan

Hoe kun je door hardlopen afvallen? We horen het je denken. Want hardlopen lijkt op het eerste oog misschien eenvoudig. Het vraagt in de tussentijd wel degelijk om wat kennis én discipline. En daarom gaan wij je op weg helpen. Hieronder delen wij 5 tips met je voor een vliegende start, waardoor je rennend je doel naar een gezondere levensstijl tegemoet gaat. Klaar voor de start? Af!

1. Haalbare doelen stellen

Voordat je als een kip zonder kop de deur uitrent is het opstellen van haalbare doelen zinvol. Direct de marathon willen rennen heeft geen nut. Sterker nog: het zorgt alleen maar voor frustratie wanneer het niet lukt. En laten we eerlijk zijn, je wil ook een beetje plezier beleven aan het afvallen door hardlopen. Het hardlopen op een duurzame manier opbouwen vraagt om een kleinschalige opstart. Wandel aan het begin van je hardloopavontuur vooral veel. En vraag niet gelijk het uiterste van jezelf. Start bijvoorbeeld met een minuut hardlopen en bouw dit vervolgens langzaam op. Op deze manier voorkom je blessures en werk je verantwoord aan een betere conditie. En vergeet tussen het harde werken door, vooral niet te genieten van de omgeving.

2. Hardloopschema’s opstellen

Een goed hardloopschema biedt houvast op weg naar het behalen van je doelen. En het geeft je lichaam de tijd om te wennen aan een eentonige spierbelasting. Het type schema is natuurlijk afhankelijk van het doel wat je voor ogen hebt. Wil je bijvoorbeeld binnen een aantal weken aan één stuk door 10 kilometer rennen? Of wil je juist je snelheid per kilometer verbeteren? Dan geldt dat je voor beide doelen een ander trainingsschema nodig hebt. Vind je het lastig om zelfstandig die eerste stap te zetten? Ga dan op zoek naar een hardloopbuddy die dezelfde ambities deelt of sluit je aan bij een hardloopgroep. Gezellig én een goede stok achter de deur.

3. Routine creëren

Hardlopen inplannen in je drukke agenda: in het begin is dit misschien even passen en meten. Maar dit went na verloop van tijd. Sterker nog: gaandeweg weet je niet meer beter, en is het onderdeel geworden van je routine. Hoe je dit het beste aanpakt? Blok wekelijks vaste momenten voor hardlopen in je agenda. Zo weet je zeker dat het er niet bij inschiet. Na afloop van je training kun je de gelopen afstand en tijd erbij noteren. Op deze manier kun je wekelijks je voortgang van het afvallen door hardlopen bijhouden. En geloof ons: dát gaat motiveren.

4. Goede hardloopschoenen aanschaffen

Haal de juiste hardloopattributen in huis. Zo heb je bij de start van het afvallen door hardlopen onder meer goede hardloopschoenen en -kleding nodig. Een tip vanuit ons: koop niet zomaar de eerste de beste hardloopschoenen die je tegenkomt, maar laat je adviseren door een professional. Zij weten als geen ander wat het beste past bij jouw voeten, waardoor je de kans op blessures verkleint. En je tijdens je inspanning geniet van ademende en comfortabele schoenen.

5. Rust inplannen

Pak voldoende rust tussen de trainingen door. Dit klinkt misschien gek want je wilt zo snel mogelijk je doelen bereiken. Maar rusten is net zo belangrijk als de belasting zelf. Zo geef je jouw spieren namelijk de tijd om te herstellen en je voorkomt er blessures mee. Bouw je geen rustmomenten in? Dan ga jij je doelen mogelijk niet behalen doordat je spieren overbelast raken. En dat kan jij in jouw race tegen de kilo’s natuurlijk niet hebben.

Afvallen door hardlopen en meer

Wil jij buiten het hardlopen om, ook aan de slag met fitness, voeding en je mentale gesteldheid? Dan ben je bij Personal Fitness Nederland aan het juiste adres. Met persoonlijke voedingsschema’s, mental coachingsessies en uitdagende workouts helpen we je bij het creëren én behouden van een gezonde levensstijl. En met meer dan 90 studio’s door het gehele land zijn wij altijd in de buurt.

Wil jij –– net als duizenden voorgangers –– ook die overtollige kilo’s kwijtraken? Vraag dan vandaag nog vrijblijvend een proefweek aan van ons Fit for Life-programma en laat hieronder je gegevens achter. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Gratis Proefweek

Afvallen door hardlopen

Lukt het niet goed om af te vallen terwijl je toch intensief hardloopt? Of lukt het niet om te genieten van het beoefenen de sport? Dan heb je misschien de persoonlijke begeleiding nodig die Personal Fitness Nederland je graag aanbiedt. Hardlopen is immers geen sport die fysiek gezien makkelijk is om te beoefenen. Het is echter mogelijk om onder de juiste begeleiding een schema te hanteren waardoor afvallen door hardlopen vanzelf lukt. In het begin is het misschien uitdagend, maar naarmate het traject vordert beleef je steeds meer plezier tijdens het hardlopen.

Succes bij Personal Fitness Nederland

Bij Personal Fitness Nederland hebben wij een uniek aanbod waarmee wij op een succesvolle manier verandering proberen te brengen in jouw leven. Op basis van de volgende succesformule met drie uitgangspunten kan jij door middel van hardlopen afvallen:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mindset en Coaching

 

Persoonlijke balans

Door de aandacht en persoonlijke begeleiding van een personal trainer heb jij een grote kans om je doelstelling te behalen terwijl de kans op blessures klein zijn. Verder gaat de aandacht in het door jou en de persoonlijke coach samengestelde trainingsschema uit naar voldoende rust en goede voeding om ervoor te zorgen dat je progressie boekt. De persoonlijke coach zal een band opbouwen met jou en je steeds weer opnieuw uitdagen om je fysieke en mentale grenzen te verleggen. Op deze manier leer je hoe je moet afvallen door hardlopen en leer jij hoe je goed voor je lichaam moet zorgen.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
10
4 dagen geleden
Studio Nijmegen

Meer over dit onderwerp

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen