Al meer dan 22.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Waarom afvallen door fitness een goed idee is

Personal Fitness Nederland afvallen door fitness

Waarom afvallen door fitness een goed idee is

Een crashdieet? Af en toe een half uurtje wandelen? Het zet weinig zoden aan de dijk als je effectief en blijvend gewicht wilt verliezen. Gezonde voeding moet net als voldoende beweging onderdeel zijn van je leefstijl. In dit blog lees je waarom afvallen door fitness goed werkt, en waarom juist deze vorm van afvallen een slimme keuze is.

Wat is fitness en hoe kun je afvallen door fitness?

Fitness is een breed begrip. In principe gaat het om het trainen voor een gezond lichaam, meestal in de sportschool. Maar ook binnen het begrip fitness heb je veel variaties. Aan je conditie werken op de loopband, crosstrainer, of roeitrainer bijvoorbeeld. Of je spieren versterken door middel van het trainen met gewichten. En vergeet niet groepslessen zoals spinning, zumba of Pilates; die zijn ook enorm populair.

Afvallen door fitness kan dus eigenlijk op twee manieren: door cardiotraining, waarbij je je hartslag langere tijd flink omhoog brengt. Of door krachttraining, waarbij je met gewichten spiermassa opbouwt. Je kunt kiezen voor één van deze trainingsvormen, of een combinatie van de twee. Maar wat zijn de verschillen?

Afvallen door fitness met cardiotraining

Laten we beginnen met de basis. Want hoe werkt afvallen? Dat is simpel: om af te vallen moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt via voeding. Een gezond eetpatroon en voldoende beweging — zoals fitness — zijn daarom essentieel. Vooral de combinatie tussen de twee is belangrijk. Blijf je ongezond eten? Dan is afvallen door middel van fitness een lastige (al dan niet onmogelijke) klus.

Een uur op de loopband of lesje spinning zorgt voor een hoog calorieverbruik. Daarom denken veel mensen dat cardiotraining de meest effectieve manier is om af te vallen. En hoewel je jouw lichaam flink aan het werk zet en daarmee veel calorieën verbrandt, is deze gedachte niet helemaal juist. In tegenstelling tot cardiotraining verbrand je namelijk bij krachttraining ook calorieën na je training. We leggen je uit hoe het werkt.

Afvallen door fitness met krachttraining

Bij krachttraining ontstaan kleine scheurtjes in je spieren. Dit is nodig om ze te laten groeien. Na je training herstelt je lichaam die scheurtjes. Ook bouwt het je spieren net een stukje sterker op dan voor je work-out. Daarvoor heeft je lichaam energie nodig, en haalt dit uit calorieën. Ook op momenten dat je niet sport. Bovendien geldt: hoe meer spiermassa, hoe hoger je verbranding. Aan de slag dus met die spieren!

Houd er wel rekening mee dat spiermassa zwaarder is dan vet. Na een blik op de weegschaal kan het dus lijken alsof je niet bent afgevallen. In werkelijkheid is je gewicht gelijk gebleven of misschien zelfs toegenomen doordat je vet bent verloren maar extra spiermassa hebt. Meet daarom ook je vetpercentage of buikomvang.

3 voordelen van afvallen door fitness

De combinatie van cardiotraining en krachttraining is enorm effectief om gewicht te verliezen. Maar afvallen door fitness kent meer voordelen. Zoals deze drie:

Kleinere kans op lichamelijke klachten
Door zowel een goede conditie op te bouwen als sterke spieren te kweken, heb je een op en top fit lichaam. Wanneer je afvalt, verlies je namelijk niet alleen vet, maar ook spiermassa. Toch is dit belangrijk voor een gezond en sterk lichaam. Sterkere spieren ontlasten namelijk je botten en gewrichten. De kans op blessures, breuken of lichamelijke kwalen als rugklachten is hierdoor kleiner.

Een strakker lichaam
Overtollig vet verliezen gaat niet helemaal zonder slag of stoot. Behalve dat het een flinke uitdaging is, krijg je bij gewichtsverlies vaak te maken met loshangend vel. Kies je voor afvallen door fitness, dan zorg je met getrainde spieren voor een strakker lichaam.

Vooruitgang is goed zichtbaar
Door fitness afvallen werkt enorm motiverend. Je ziet namelijk direct wat je vooruitgang is. Niet alleen tijdens meetmomenten, maar ook tijdens je training. Zo kun je bijvoorbeeld meer herhalingen aan, meer gewicht per oefening of ben je steeds minder snel buiten adem. Zo kan afvallen door fitness zelfs verslavend gaan werken!

Afvallen door fitness met begeleiding

Geen idee welke oefeningen jij het beste kunt doen om door fitness te kunnen afvallen? En hoe je deze oefeningen juist en veilig uitvoert? Of heb je zelf een tijdje fitness geprobeerd, maar val je niet echt af? Met persoonlijke begeleiding behaal jij wél je doelen. Zo krijg je bij Personal Fitness Nederland personal training helemaal afgestemd op jou. Daarnaast krijg je voedingsadvies op maat en staat er een mental coach voor je klaar om elke uitdaging te overwinnen. Probeer het een weekje vrijblijvend uit! Meld je direct aan voor een gratis proefweek van ons Fit for Life-programma bij één van onze studio’s bij jou in de buurt.

Gratis Proefweek

Afvallen door fitness: de beste oefeningen voor een fit lichaam

Ben jij van plan om te afvallen door fitness? Dan is het enorm van belang dat je gebruik maakt van een gekwalificeerd trainingsplan. Iedere oefening traint een ander lichaamsdeel. Om te zorgen dat jij het meeste uit jouw oefeningen en tijd haalt, schakel je Personal Fitness Nederland in. Wij staan klaar om je te begeleiden tijdens jouw reis naar een fitter lichaam. Alle aspecten die van belang zijn bij afvallen door fitness, zijn opgenomen in onze op maat gemaakte fitness plannen.

De beste manier om te afvallen door fitness

Wanneer jij door fitness wilt afvallen, moet je gebruik maken van een goed trainingsschema. Onze coaches helpen je bij het opstellen van een gebalanceerd en realistisch plan wat zorgt dat jij jouw fitnessdoelen binnen no-time gaat behalen. Afvallen door fitness is een reis waar motivatie en de juiste mindset vitaal zijn voor succes. Daarom besteden onze coaches ook aandacht aan dit aspect.

Het belang van goede voeding

Om succesvol te afvallen door middel van fitness, moet je ook jouw eetstijl onder de loep nemen. Ondanks dat je vaak denkt dat je goed en gezond eten, kom je er wellicht achter dat je een tekort komt aan bepaalde voedingsstoffen die zorgen dat jouw resultaten minder effectief zijn. Denk bijvoorbeeld aan proteïne. Jouw coach zorgt ervoor dat jij ook op het gebied van voeding richtlijnen krijgt die zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Een fit lichaam en een gezonde geest

Ben jij klaar om te afvallen door fitness? Start jouw reis via ons. Wij zorgen ervoor dat jij op een gezonde manier afvalt, zodat jij jezelf niet alleen morgen, maar ook de rest van jouw leven gelukkig voelt in jouw lichaam.

Lees meer

geschreven door

Jos Vermeer
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
9
22 mei 2023
Studio Helmond

Meer over dit onderwerp

Wat zijn dynamische stretches
Maak jezelf fysiek én mentaal sterker door wandelen in de natuur
8 tips om een ochtendmens te worden en je fitter te voelen!

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen