Al meer dan 21.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen: een plan tegen buikvet bij mannen

Afvallen: een plan tegen buikvet bij mannen

We noemen het vaak liefkozend een ‘buikje’. Steken er af en toe ook de draak mee. En drinken er zeker niet minder biertjes om. Toch zijn we die bierbuik liever kwijt dan rijk. In de eerste plaats omdat we graag een strak lichaam willen. Maar overtollig buikvet is ook niet bepaald gezond. Reden genoeg dus om aan de slag te gaan met afvallen en buikvet te verbranden mannen! Met onze do’s en don’ts helpen we je een eindje op weg.

Afvallen nodig door te veel buikvet bij mannen

Vroeger had vetopslag een belangrijke functie. Het zorgde voor een reserve in tijden dat we nog moesten jagen op ons eten en voedsel schaars was. Hoewel die reserves nu niet meer nodig zijn, heeft het vet rond je middel een andere belangrijke reden. Het beschermt namelijk je organen. Helaas hebben we al snel te veel van dit zogenoemde viscerale vet rondom de buikorganen. Dit verhoogt je cholesterolwaarden en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Een buikomvang van 102 cm of meer betekent een teveel aan buikvet bij mannen; afvallen is dus nodig voor een gezond lichaam. Maar wat moet je hiervoor doen en laten?

Afvallen en buikvet verliezen voor mannen: dit werkt niet

Alleen maar buikspieroefeningen doen
Elke dag een paar buikspieroefeningen doen voor een sixpack? Was het maar zo’n feestje. Jammer genoeg is afvallen op één specifieke plek onmogelijk. Vet vervang je namelijk niet door spieren. Je kunt wel afvallen en buikvet verliezen door je gehele vetpercentage te verlagen: voor mannen geldt een percentage tussen de 13% en 16% om die blokjesbuik tevoorschijn te toveren. Hoe je dat precies doet, daar komen we zo op terug. Wat we je in ieder geval afraden, is een streng dieet volgen.

Een streng dieet volgen
Een streng dieet volgen waarbij je maar weinig mag eten? Dan is de kans groot dat je eetbuien krijgt om je tekorten te compenseren. En dat betekent een slecht gevoel tijdens je hongeraanval én na je vreetfestijn. Bovendien ga je na het dieet weer normale porties eten. Je hebt vast wel eens gehoord van het jojo-effect: alles wat je aan gewicht hebt verloren eet en drink je er in korte tijd weer aan. Om over de gezondheidsrisico’s nog maar te zwijgen. Een streng dieet kan gevaarlijk zijn als je niet weet wat je aan het doen bent. Het aanwennen van een gezonde leefstijl met de juiste voedingsstoffen is wél een oplossing voor gezond afvallen en blijvend buikvet tegengaan bij mannen. Hoe dat eruitziet, lees je hieronder.

Afvallen en buikvet verliezen voor mannen: dit werkt wel

Cardio- en krachttraining doen
Hardlopen en fietsen zijn een bekende vorm van cardiotraining. Deze vorm van sporten zorgt voor een hoge hartslag en verbrandt een hoop calorieën. Daarnaast is ook krachttraining belangrijk. Sterke spieren houden je stofwisseling namelijk goed op gang. En zorgen dus voor vetverbranding. Niet alleen tijdens je training, maar ook daarna. Train daarom vooral grotere of meerdere spiergroepen. Vooral de combinatie tussen cardio en krachttraining is effectief. Door deze sessies over meerdere dagen te verspreiden, is je vetverbranding optimaal. Twintig minuten krachttraining per dag is al voldoende. Ook met dagelijks 20 minuten stevig wandelen kom je al een heel eind.

Een gezond voedingspatroon aanwennen

Eet meer eiwitten
Eiwitten zorgen niet alleen voor sterke spieren (wat je nodig hebt als je aan krachttraining doet), maar ook voor een verzadigd gevoel. Hierdoor eet je minder. Je vindt eiwitten o.a. in ei, yoghurt en kwark, vis, vlees, kip, noten, zaden en pitten.

Eet meer vezels
Ook vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Daarnaast dragen ze bij aan een goede spijsvertering. Je darmen halen hierdoor meer voedingsstoffen uit je voeding. Je eet dus minder, maar krijgt wél meer juiste stoffen binnen. Vezels zitten in bijvoorbeeld noten, zaden, pitten, groenten en fruit, maar ook in volkorenbrood en -pasta, zilvervliesrijst, havermout, kikkererwten en bonen.

Vermijd frisdranken, vruchtensappen en alcohol
Frisdranken en vruchtensappen zitten bomvol suiker. Alcohol remt je vetverbranding af en slaat overtollige energie als vet op rond je buik. Niet bepaald handig dus als je wil afvallen en buikvet wil verliezen.

Eet vroeg in de avond
Afvallen en buikvet verliezen werkt bij mannen hetzelfde als bij vrouwen. En dat is handig als je samen eet. Behalve de voeding zelf, speelt namelijk ook het tijdstip waarop je eet een rol. Zo is eerder op de avond eten goed als je de opslag van buikvet wil tegengaan. Als je laat eet, slaat je lichaam calorieën namelijk eerder op als vet, in plaats van ze te verbranden. Vroeger eten dus! Ook is het slim om ’s avonds lichter te eten en juist ’s ochtends te kiezen voor een stevig ontbijt.

Hulp nodig met afvallen?

Benieuwd welke oefeningen je nou precies moet doen tegen buikvet? Of hoe je met de juiste ingrediënten lekkere gerechten kunt koken? Kijk dan eens naar afvallen onder begeleiding. Meld je aan bij Personal Fitness Nederland voor personal training, voedingsschema’s op maat en mental coaching. Probeer het nu tijdens een vrijblijvende en gratis proefweek.

Gratis Proefweek

Afvallen buikvet mannen

Wil je als man afvallen en een strakkere buik hebben? Onze personal training voor mannen helpt bij allerlei zaken: van afvallen tot buikvet verbranden voor mannen. De trainingen van ons zijn speciaal op maat gemaakt aan de hand van jouw zelf bepaalde doelen. In onze programma’s draait het niet alleen om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Want alleen daarmee kom je er niet. Wij helpen mannen onder andere met een betere conditie, sterker worden, gezonde leefstijl en een gezond eetpatroon.

Hoe afvallen en buikvet verbranden voor mannen?

Een plan van aanpak dient als leidraad om al jouw doelen te bereiken. Dit plan wordt gemaakt na een intake en een gezondheidscheck. Dus als jij buikvet wilt verbranden op een manier voor mannen en daarmee wilt afvallen, kan dat meegenomen worden in het plan. Het plan van aanpak richt zich op drie belangrijke pijlers:

  • Voeding
  • Beweging
  • Mindset en Coaching

 

Het draait niet alleen om calorieën verbranden. Onze coaches helpen bij het creëren van een gezond eetpatroon. Iedere week heb je een weegmoment en stelt een voedingsconsulent aan de hand daarvan een wekelijks voedingsschema op.

Persoonlijk

Onze persoonlijke begeleiding is ook écht persoonlijk. Dat houdt in dat je bij de drie pijlers altijd dezelfde coach hebt. Wij vinden dit de beste en meest effectieve manier, omdat de coach jou zo het beste leert kennen. Onze coaches geven jouw een fysieke en mentale boost. Met onze aanpak geven wij ook een honderd procent resultaatgarantie op jou doelstellingen.

Lees meer

geschreven door

Jos
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
10
10 maart 2023
Studio Roden

Meer over dit onderwerp

Etiketten lezen doe je zo!
Mediteren kun je leren: maak er je dagelijkse gewoonte van
Een kantoorbaan? Zo kun je je dagelijkse beweging verhogen

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen