Al meer dan 21.000 Nederlanders fitter, gezonder en gelukkiger gemaakt

Afvallen met 55+ door beweging en voeding

Afvallen met 55+ door beweging en voeding

Ben je de 55-jarige leeftijd gepasseerd en kom je aan terwijl je eetpatroon nog steeds hetzelfde is als daarvoor? Dat kan kloppen. Vanaf je 50ste heeft je lichaam namelijk een stuk minder energie nodig. En wat je te veel binnenkrijgt via je voeding, sla je automatisch op als vetreserve. Een gezonde levensstijl op die leeftijd is niet alleen fijn zodat je meer energie over hebt voor de kleinkinderen. Het verkleint ook de kans op ziekten. Maar hoe kun je het beste afvallen als je 55+ bent? Onze tips helpen je op weg.

Afvallen met 55+ verkleint gezondheidsrisico’s

Allereerst is een gezond gewicht belangrijk om het risico op ziekten te verkleinen. Heb je overgewicht? De zware belasting van gewrichten kunnen dan bijvoorbeeld je rug en knieën behoorlijk aantasten. Daarnaast heb je een grotere kans om spataderen, suikerziekte en trombose te ontwikkelen. Ben je te zwaar (een BMI boven de 25)? Zeker als je 55+ bent, is afvallen dan verstandig. De kans op botbreuken, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 ligt met een gezonde leefwijze stukken lager.

Afvallen met 55+ door beweging

Afvallen wanneer je 55+ bent werkt niet heel anders dan wanneer je twintig bent. Wel is het een stuk lastiger om op latere leeftijd kilo’s te verliezen. Dit komt onder andere omdat je spiermassa afneemt. Je spieren verbruiken (ook als je niet beweegt) energie. Je lichaam moet op latere leeftijd dus harder werken om net zo veel calorieën te verbranden. Beweging levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde leefstijl. En dus een kleinere kans op gezondheidsproblemen.

Probeer daarom verspreid over een week minstens 2,5 uur matig intensief te bewegen. Denk aan fietsen, stevig wandelen of tuinieren. Meer of intensiever bewegen mag altijd en is nóg beter als je wil afvallen wanneer je 55+ bent. Houd er ook rekening mee dat je in die uren activiteiten doet die je botten en spieren versterken, zoals wandelen en traplopen. Ook kun je aan de slag met krachttraining. Dat klinkt misschien spannend of zwaar, maar is volledig aan te passen op leeftijd, ervaring en conditie, zodat het past bij jouw persoonlijke situatie.

Afvallen met 55+ door voeding

Omdat je op latere leeftijd minder energie verbruikt, heeft je lichaam ook minder calorieën nodig. Het is wel heel belangrijk dat je voeding de juiste (hoeveelheid) voedingsstoffen bevat. Denk aan voldoende calcium, vitamine D en B12. Wil je op gewicht blijven of afvallen nu je 55+ bent? Volg dan onderstaand voedingsadvies:

  • Eet minder (snelle) koolhydraten zoals suikers. Denk aan koek, snoep, taart en chocola. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je nooit meer gebak bij de koffie mag eten, of een toastje met Franse kaas bij je wijntje mag nuttigen. Maar kies wat vaker voor kleinere hoeveelheden, of vervang het eens voor een gezond tussendoortje. Snackgroenten met een yoghurtdip bijvoorbeeld.
    Ook wit brood, pasta, rijst en noodles kun je beter niet (te vaak) eten. Kies liever voor volkoren graanproducten en zilvervliesrijst.
  • Eet in plaats van (snelle) koolhydraten meer eiwitten, gezonde vetten en groenten. Eiwitten vind je vooral in eieren, kip, vis, vlees en kwark. In avocado, vis, zaden, noten en pitten zitten veel gezonde vetten. Denk bij groenten vooral aan groene (blad)groenten, zoals broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool. Deze zitten boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels!
  • Drink vooral water, melk en koffie en thee zonder suiker. Door te letten op wat je drinkt, kun je snel winst boeken als je wil afvallen met 55+. In een glas fruitsap of frisdrank zitten namelijk al snel 7 suikerklontjes. Ook in alcohol zitten de nodige calorieën. Water, koffie en thee zonder toevoegingen zijn altijd goed voor een gezonde vochtbalans.

Begeleid afvallen met 55+

Dat afvallen lastig is als je 55+ bent, is een feit. Dus kom je er niet uit met onze tips? En wil je graag begeleiding bij het ontwikkelen van gezondere (eet)gewoonten? Kom dan eens kennismaken met een van onze personal coaches. Samen bekijken we welke manier van bewegen het beste bij jou past. Ook voorzien we je van een persoonlijk voedingsadvies. Zo weet jij precies welke gerechten jij kunt koken voor voldoende en juiste voedingsstoffen. Bovendien staat er een mental coach voor je klaar om jou te ondersteunen bij fysieke en mentale uitdagingen. Samen zorgen we ervoor dat je weer lekker in je vel zit. Ontdekken of het iets voor jou is? Meld je aan voor een vrijblijvende, gratis proefweek bij een vestiging bij jou in de buurt.

Gratis Proefweek

Afvallen met 55+: het belang van een goed bewegingsplan

Ben jij op zoek naar efficiënte manieren om te afvallen met 55+. Ondanks dat leeftijd maar een nummer is, is het belangrijk om te zorgen dat je op het gebied van sporten de juiste oefeningen en training uitvoert. Vooral als jij van plan bent om te afvallen met 55+ zijn deze richtlijnen van belang. Bij Personal Fitness Nederland kan je rekenen op het ontvangen van het beste bewegingsplan voor jouw leeftijd, die aansluit bij jouw persoonlijke doelen. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan snel contact met ons op.

De beste manier om te afvallen met 55+

Hoe kan je afvallen met 55+? Ondanks dat er vaak wordt gezegd dat bepaalde dingen onmogelijk zijn, staan onze coaches voor jou klaar om het tegendeel te bewijzen. Het maakt niet uit welke leeftijd jij hebt, wij laten zien dat het nooit te laat is om af te vallen. Dit doen wij door gebruik te maken van een op maat gemaakt plan wat beweging, voeding en mentale coaching bevat.

Een op maat gemaakt plan om jouw doelen te behalen

Ben jij 55+ en wil jij afvallen? Schakel dan onze gespecialiseerde coaches in. Samen met een van onze coaches ga jij aan de slag. Wij gaan kijken naar jouw huidige levensstijl, eetpatroon en beweging, om het beste plan op te stellen waarmee jij gaat afvallen. Daarnaast weten wij hoe belangrijk het is om te zorgen voor mentale begeleiding.

Mentale support tijdens jouw reis

Afvallen met 55+ is een belonende taak, die vaak gepaard gaat met een mentale strijd tussen motivatie en demotivatie. Door te trainen onder begeleiding van een van onze coaches, heb jij een steunpilaar die voor je klaar staat tijdens de zware en leuke momenten tijdens deze reis. Door te afvallen met 55+ zorg je ervoor dat jij volop kan genieten van jouw pensioen.

Lees meer

geschreven door

Jos
Oprichter Personal Fitness Nederland / Fysiotherapeut

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
9
6 uur geleden
Studio Leeuwarden

Meer over dit onderwerp

Etiketten lezen doe je zo!
Mediteren kun je leren: maak er je dagelijkse gewoonte van
Een kantoorbaan? Zo kun je je dagelijkse beweging verhogen

Dit is jouw moment!

Wil jij ook fitter, gezonder en gelukkiger worden? Dan is dit jouw moment! Laat het niet uit je vingers glippen